1. lekka detka za 9-10zł, 130-180gram (cst, kenda, bontrager, dębica, cokolwiek). Detki dh to strata pioeniedzy, wazą tyle co opona, pekaja jak te tanie.
2. jak opona przecna sie przez szkiełka - kupic z grubszą scianką (ciezszą) po prostu.
3. nie jęxdzic na 2-3 atm tylko 4-5 atm. Wtedy sie nie dobije (nawet w kant) - nie bedzie flaków i snejków
erenes, nie zgodzil bym sie z toba ze detka dh a zwykla nie posiadaja roznic. na dh jednak sie zadziej lapie gume. mam detki duro 2.6 i maxxisa dh 2.5 i od momentu ich zalozenia ani jendego sneya a dziura jedna, bo wjechalem na pineske.
Rowniez sie nie zgodze, mialem na poczatku continentale i po 3 miesiacach na kazdym kamyku wiekszym byla dziura, teraz mam gazy i wszystko wytrzymuje, niedoloty, tzw snejki o murem czy cos i nic sie z nimi nie dzieje, zero dziur.
huh ja tam smigam na jkichs detkach 1,95 z przodu mam 1,75 mialem kiedys 3,0 ale po co mi taka detka? to tylko zbedna masa:) wiec mam 1,75/1,95 i juz z 2 lata zero wymiany zero dziur zero latania.... moim zdaniem lepiej kupic dobre opony o grubych sciankach niz co dzien nowa detke:)
Wszystko zależy od farta i stylu jazdy ale faktycznie lepiej się sprawuje bardzo ciężka mocno drutowana opona i dętka choćby (o zgrozo) dębicy niż gruba dętka z leciutką cieniutką oponą. I nigdy nie zaszkodzi włożyć jedną dętkę w drugą - nie jest to jakaś ogromna masa przecież....
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Ale pamiętaj że snejki to nie wszystko. Ja kiedyś Nokian'em Gazzalodi Junior (2,6") złapałem kolec akacji tak skutecznie że wystawał 3mm od środka obręczy. Napompowana dętka zawsze ma sporo mniej. Więc włożenie jednej w drugą nie zaszkodzi.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
JAk juz chcesz dobra detke kupic to polecam Ci Kende DH 2,25mm scianki i jazda...nie przebiłem dobijajac do obreczy,haczac sie itp,ale jak na drodze stana mi dosc duzy murek to posza ;(,ale co tak,wulkanizator naprawił :p
A nie mozesz sobie kupic detki kedny z zelem w srodku,
jak przebijesz chodzby gwozdziem to samo sie kleji od razu. tego zelu w tej detce jest duzooo. ja dałem za taka 15 zł do bmxa.
pozdrawiam
jest roznica....ze detka dh wazy 500gr. kiedys zlapalem w nokianie flaka na krawezniku po 30 minutach. Ha lepsze- na targach rowerowych zaliczyem glaka (zdjelo mi opone przy krzywym ladowaniu 180 mimo 4.5atm z przodu). Wrxucilem detke nokiana DH. Dojechalem do rogu Kasprzaka i Prymasa. pekla zjezdzajac po schodkach w dol a miala ponad 5atm ! Nie warte sa ceny! masy etc!
jak sie nie pompuje opon to leca snejki ... ja mam zwijane opony ( okolo 500 gram wagi sztuka) z tylu dentke ultra light maxxis (90 gram??) i jakos nie lapie snejkow ani nic ... wystarczy napompowac opone i po problemie ...
-Przemooo- masz rację w 100%. Z przodu mam dętkę Schwalbe XXLight 130g, nabiłem 3,5atm i absolutnie żadnych problemów. A opona niezbyt gruba, bo w wersji 2,1 waży 700g(drut). Im wyższe ciśnienie, tym trudniej o kapcia.