Jaki łańcuch ? (temat na szybko)
Jaki łańcuch ? (temat na szybko)
Siemka mam takie małe pytanko (tak na szybkiego), nie zabardzo wiem jaki łancuch sobie zmotac, wiadomo... nie drogi a dobry (bardzo bym prosil o podanie ile ogniw itp). Tak dla drugoplanowej info. rame posiadam Dartmoor street style 2005 15" kasete shimano alivio 8, korba truvativ hussefelt 36 + tam jeszcze jakis napinacz, sam dokladnie nie wiem jakiej firmy.
Z góry dzięX.
Z góry dzięX.
-
- moderator
- Kontakt:
ja polecam łańcuchy firmy KMC a ogniw tyle sobie zostawisz żeby nie był zaluzny
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
Ja raczej odradzam KMC chyba ze jakies drozsze modele.MLYNoBIKER pisze:ja polecam łańcuchy firmy KMC a ogniw tyle sobie zostawisz żeby nie był zaluzny
Mialem tani i pekl, teraz jeszcze na nim jezdze ale ile potrzyma.
Ogolnie w miare o niego dbalem co jakis czas zdejmowalem, mylem, smarowalem. Az pewnego razu jezdzilem w dosc ostrym deszczu, pozniej rower stal tydzien w domu i po tym tygodniu patrze ze sa juz na nim wyraznie widoczne ogniska rdzy, pokrycie lancucha jest wiec bardzo nietrwale.
Kumpel rownierz ma lancuch KMC i jest ta sama sytuacja co u mnie - rdzewieje.
A pekl jeszcze dlugo zanim pojawila sie ta rdza, ni z tego ni z owego w czasie jazdy.
Mam go jeden sezon.
Polecam SRAMy kolega ma bardzo dobrze sie trzyma, no i slyszalem o nich sporo dobrego, wybierz ten model ktory odpowiada ci cenowo i bedzie dobrze.
jak chcesz na 8 speed to weź srama pc 38 (pc 48 to prawe to samo), jak chcesz coś twardzszego to LX an 8 speed (ok 40zł na allegro) albo srama pc58 i wyższe ale tu cena też jest znacznie wyższa(od 60)
jak zostawiasz starą kasete to kup jakiś miękki łńcuch (alivio lub pc38) żeby sie dobrze dopasowały, bo jak nie to łańcuch będzie przeskakiwał i nie pjeździsz sobie
jak zostawiasz starą kasete to kup jakiś miękki łńcuch (alivio lub pc38) żeby sie dobrze dopasowały, bo jak nie to łańcuch będzie przeskakiwał i nie pjeździsz sobie
Andrew ogniska rdzy pojawiają się juz po kilku godzinach i nie mają nic z trwałością łańcucha.....jak posmarujesz to pojedziesz a po wycieczce w deszczu warto o to zadbać ;)) a to że zerwałeś łańcuch nie ma znaczenia jakiej firmy był, wystarczy ze niedbale go zapiołeś i strzelił na pinie ;)) trzeba dokładnie spinać i będzie spoko ;)) wielu ludzi nie dba o takei szczegóły a potem powstają takie opinie....rozumiem jakbys zrywał łańcuch co 3 dni jadąc na lody z laseczką ;))
POzdro
POzdro
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Miałem Deore z pinem i bez, pc-49, 59, no i rometowski. Wrażenia Deore łajno jak nic, ale cena czyniła cuda bez pina ciągle się zrywał z pinem nie lecz rozciągnął się bardzo łatwo, Sram dobry 59 troszke wolniej się rozciągnął od 49, a zwycięstwo dla rometowskiego na który mnie kumpel namówił za cene 13zł łańcuch pod 9 który zabija deore na starcie, zero problemów znim, a srama pokonuje ceną, lepszego łańcucha nie miałem, wysoka jakość za taką cene nie do pobicia. A i jeszcze dostałem od kumpla wzamian za łańcuch do singla kmc pod 9, PONOĆ przejechał 300-500km, a zajebiście rozciągnięty. Mówie o samych łańcuchach na 9, ale one są kompatybilne z 8, też niektóre 8 są kompatybilne z 9 ale to juz inna sprawa. Według mnie szukaj tego rometowskiego(kaz-romet).
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
Kruk łancuch na 8 nie będzie chodził na 9 i odwrotnie. Inna szerokość powoduje, że łańcuch 8 będzie dzwonić i szorować, a na dodatek o wiele gorzej zmieniać biegi.
Łańcuch 9sp na kasecie 8sp będzie sobie przeskakiwać, bo zębatki są za grube i łańcuch będzie się opierać tylko na czubkach ząbków.
Ja u siebie używam KMC Z92 i uważam, że bo bardzo porządny łańcuch. Cały jest niklowany, powłoka jest dość trwała, a co ważne mięciutko przerzuca. Jest to ponoć odpowiednik LX, ale wg to mnie to XT, bo tylko XT jest w całości pokryty niklem.
Łańcuch 9sp na kasecie 8sp będzie sobie przeskakiwać, bo zębatki są za grube i łańcuch będzie się opierać tylko na czubkach ząbków.
Ja u siebie używam KMC Z92 i uważam, że bo bardzo porządny łańcuch. Cały jest niklowany, powłoka jest dość trwała, a co ważne mięciutko przerzuca. Jest to ponoć odpowiednik LX, ale wg to mnie to XT, bo tylko XT jest w całości pokryty niklem.