Program do projektowania

czaju
Kontakt:

Program do projektowania

Post autor: czaju »

witam w jakim programie najlpeiej projektować ramke?? bo w przyszlym tygodniu bede mial spaware, kilka starych rowerow i chcilabym troche poeksperymentować. Tylko nie chce zadnych bikecadow bo tam tylko dlugości rurek można zmieniac.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

AutoCAD
www.mm-foto.pl
TGMJ
Kontakt:

Post autor: TGMJ »

Byl już topic o tym:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... highlight=
Wookie wydaje mi się, że AutoCad jest jednak mało przydatny, równie dobrze możesz sobie narysować projekt na kartce. Szybciej przyda się np. NX4, ma swoje podprogramy mesowe i da się przenosić rysunki części do np. Ansysa. Jednak jest jeden problem, sądzą co pytaniu Czaju nie miałeś styczności z wiedzą przekazywaną na politechnikach, czy chociaż w technikach, a bez niej nie jesteś wstanie zaprojektować czegokolwiek.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

A no wiec wlasnie dla kogos zielonego na poczatek styknie autocad i nie mow ze to to samo co kartka bo jednak daje wieksze mozliwosci nieco ;]
www.mm-foto.pl
TGMJ
Kontakt:

Ok, może porównując autocada z kartką trochę przesadziłem, jednak wydaje mi się, że niewiele. Z tego co pamiętam z pracy z Autocadem, to nie zmienia on w sposób płynny wymiarów tj. zmiana jednego wymiaru na rysunku nie powoduje płynnego dostosowania pozostałych wymiarów. Zresztą prawie wszystko z tego co da się zrobić w Autocadzie da się też zrobić na kartce, a pracując z kartką nie popełniamy przestępstwa.
karol.fr
Kontakt:

Post autor: karol.fr »

TGMJwookie85 no nie wiem czy można porównać cada do kartki w jakiejkolwiek dziedzinie. Cad to jest tak potężne narzędzie, że trudno o drugi taki program na rynku. Nie wspominam juz o wszsytkich nakładkach typu accurender itd. Kolejna sprawa to to,że mało jest ludzi którzy znają autocada "na wylot". Nie wiem jak z przydatkością do projektowania ram ale np. dla architekta to genialny program i porównywanie go do kartki to dla niego zniewaga:)
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
TGMJ
Kontakt:

Karol odbijając piłeczkę, można powiedzić, że nazwywanie AutoCada potężnym narzędziem przy istnieniu takich programów jak Catia i NX (faktem jest, że przy projektowaniu części mechanicznych autocad jest na samym dole drabinki), jest hmmm, trochę nietrafione. Być może AutoCad nadaje się do zastosowań w architekturze ale na pewno nie przydaje się jakoś szczególnie do projektowania części czy ich zespołów.
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Co kolwiek znasz, będzie dobre. Ja osobiście zrobilem nawet kilka projektow w 3dmaxie i przez export bez problemu w Cadzie dzialają.
Jeden z projektow:
http://www.tropicalinsects.com/mozart/rama%205h.jpg

no i niestety zmartwie Cie, bo nie jest to takie łatwe.
czaju
Kontakt:

elo ma ktos moze pomysl jaki patent tu moznaby zastosowac.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a6e ... 0ae2d.html
takie elementy mialyby byc 2. Bylyby umieszczone rownolegle i przez te 2 elementy przepuszczona bylaby ośka i ruszały by sie jednocześnie. POzatym bylyby skrecone ta wlasnie ośką. to czerowne ma sie przesować po tej biezni przy zachowaniu "jakiejs" sztywności. Jak wy na nic nie wpadniecie to popytam sie specjalisow. To narazie sa moje pomysly ale jak wymysle cos ciekawego to napewno bedzie mialo swoj final w maju...
czaju
Kontakt:

aa no wlasnie 3d max... troche juz w tym obcykany jestem to bedzie latwiej...
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

macie linka do autocada? bo chcialem sciagnac i nie moge znalezc
karol.fr
Kontakt:

Post autor: karol.fr »

emhyr z linkiem do autocada może być ciężko. Poszukaj na emule albo innym p2p wersje dla studentów, powinna być.
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
czaju
Kontakt:

www.darkwarez.pl dzial programy i w wyszukiwarce wpisz autocad
czerwony
Kontakt:

Post autor: czerwony »

autocad- obecnie jeden z najlepszych jak nie najlepszy program do projektowania(pewnie sa lepsze programy do projektowania tylko ram rowerowych ale ich nie znam więc sie nie wypowiadam) jeżeli chodzi o rysowanie precyzyjne to autocad wymiata (jak masz pytania to dawaj na prv jestem arch i znam ten program na wylot)
max służy do wizualizacji do projektowania jest słaby.
Nie ma programu który narysuje za Ciebie cały projekt
autocada nie można porównać do kartki papieru ale do stołu kreślarksiego (których już nie ma , przynajmniej w polsce ) tak.
czerwony
Kontakt:

Post autor: czerwony »

najlepiej zrób projekt w autocad a pożniej przenieś bryłe do maxa
ElvisFR
Kontakt:

Post autor: ElvisFR »

mozesz z powodzeniem poprobowac w programach takich jak Solid Edge, Pro/Engineer, Solid Works albo nawet Inventor ktory jest w razem z pakietem Mechanical Desktop ze stajni Autodesk (tej samej co Autocad). Mysle ze przerobienie kilku tutoriali w tych programach pozwoli Ci cos nieskomplikowanego wykreowac na poczatek..Jesli Ci sie uda mozesz sciagnac odpowiednie nakladki pozwalajace na wykonanie obliczen typu FEA (m. in. wytrzymalosciowe) ale na tym to trzeba sie juz troche znac-mam na mysli teorie. Ja np do Solid Edge'a uzywam Algor'a:) czesc z moich projektow mam w podpisie..:)
|< < > |\| /-\

http://www.pinkbike.com/photo/1216238/
Gavron
Kontakt:

Post autor: Gavron »

Tak jak napisał Czerwony : MAX nie jest do projektowania, wg mnie najlepiej spisze się solid works, solid edge i są w miarę intuicyjne. Nastran, ProEngineer, Ansys i Catia już są bardziej "pogmatwane". Ale znó moduły mesowskie najlepsze są w Nastranie, Catii, Ansysie. Ale można te projekty między programami przesyłać. I tak jak pisał Elvis już przydałoby się znać teorie.

W solidzie na razie pyknąłem sobie http://www.pinkbike.com/photo/1229158/ i może dokończę kiedyś w przypływie wolnego czasu.

@Elvis - ładna robota :)
@Czaju - nie zniechęcaj się za szybko bo na pewno od razu nie będziesz wszystko trzaskał w którymś z tych programów
czaju
Kontakt:

Ale ja sie wcale nie zniechecam, wrecz sie dopiero zapalilem :D Juz autocad sciagniety, 3d max jest w trakcie, solid works i solid edge w kolejce :) niestety neo 512 i rapid... troche to potrwa..
czaju
Kontakt:

przy okazji ma ktos moze geometrie karpiela :) ??
obojetnie ktorego...
ODPOWIEDZ