TUNING AMORA !?

MareKambo
Kontakt:

TUNING AMORA !?

Post autor: MareKambo »

Siema !

Mam amora SR SUNTOUR XCP95 ( sprezyna, elastomer)
chce go stuningowac, ale nie wiem jak sie do niego zabrac. Chialbym miec wiekszy skok, lepsze dzialanie, rowero przeznaczam go skokow.

Mialem pomysly zeby do goleni dolnych wlac olej (jaki i ile ?) i czy to by cos dalo, czy to by nie zapsulo amorka ?

tez myslalem nad wstawieniem sprezyn z komara albo motorynki albo jakiegos rometa ale nie wiem czy to zda egzamin.

Myslalem nad wyciagnieceim elastomerow, ale przy dobiciu moze mi polamac amora.

PROSZE pomozcie amatorowi :) stuningowac amorka, bo nie wiem co i jak w tym fachu :)
Moze jakies inne pomysly, a moze to co pisaem jest dobre jesi tak to co mi to da i jak to zrobic ?
Miniak
Kontakt:

Post autor: Miniak »

EmBond
Kontakt:

Post autor: EmBond »

Nigdy jeszcze czegoś takiego nie próbowałem, wydaje mnie się że taki tuning może troche osłabić amora ?
The Power Is On Your Side !!!
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

gówno prawda. Suntoura XCR nie da sie wyciagnac na 120 mm. Mialem tego amora i wiem co mowie. Mozna go wyciagnac maksymalnie na 90. Po przekroczeniu tej wartosci lagi wyskakują z dolnych ślizgów.
Yogi
Kontakt:

Post autor: Yogi »

moze da sie wycisnac te 120 ale pozniej ten amortyzator nie ma sztywnosci, zapewne luzy jak jasna cholera
Miałem m9050 suntoura i wyciagnałem ok 95mm wiecej nie dało rady poniewaz sztywnosci w tym amorze pilnuja plastikowe tuleje wciskane do goleni dolnych są one zwezane w 2 miejscach na górze i na dole(zwezenie miało ok 3cm ). Cały ten plastik mial 13cm a golenie górne juz nie pamietam cos ok 25-26cm ale wychodziło tak ze przy tych 95mm to bylo max co dało sie zrobic zeby bezpiecznie skakac
Moze ten xcp ma troche inną konstrukcje jesli chodzi o długosc tych wszystkich elementów
Jka ktos chce to moge poszukac rysunkow jakie sam robiłem zeby zwiekszyc skok w suntourze poprzez dorobienie tuleji
MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

no ok ale mnei interesuje model xcp95 (moj)

Ten xcp95 to sama sprezyna w smarze, chyba jakies suntourowe elastomery ..... skok 95 mm

Prosze o pomoc bo nie wiem owgule jak sie zabrac do tego.
PIRATE
Kontakt:

Post autor: PIRATE »

Tuning twego amora nie powinien różnić się od tego, co zostało opisane na mojej stronie i nieprawdą jest, że nie da się wycisnąć 120mm skoku!!! Jak nie wiesz co zrobić, to napisz do mnie, to postaram ci się pomuc :)
nie jest źle, zawsze może byc gorzej...
Maciek_08
Kontakt:

Post autor: Maciek_08 »

Mam taki amortyzator i też musze go przerobić bo jakoś słabo działa.
ODPOWIEDZ