RB bandit FR vs A-zone
RB bandit FR vs A-zone
Jakie sa roznice miedzy tymi ramkami ? ogolnie ktora bardziej oplaca sie kupic ? ostatnio widzialem na allegro bandita jakos, a rzadko sie pojawiaja... , potrzebuje opini i roznic miedzy tymi ramkami , piszcie wszystko co wiecie...
Pozdro
Pozdro
Wlasnie zaczynam moj trzeci sezon na Azonie i nie moge o nim powiedziec zlego slowa. Jak dla mnie swietna geometria, wytrzymalosc tez ok, jedynie praca zawieszenia troche uposledzona przez seryjny damper.
RB to to samo tylko z innego alu i z paroma wzomcnieniami. Podobno mocniejsza.
Obie ramki nie sa juz produkowane, ale zdarza sie jeszcze mozliwosc zakupu nowego Azona i na twoim miejscu wybralbym wlasnie jego. Uzywane RB ktore pojawaiaja sie od czasu do czasu na allegro itd. to kilkuletnie ramki ktore na pewno nie byly oszczedzane.
RB to to samo tylko z innego alu i z paroma wzomcnieniami. Podobno mocniejsza.
Obie ramki nie sa juz produkowane, ale zdarza sie jeszcze mozliwosc zakupu nowego Azona i na twoim miejscu wybralbym wlasnie jego. Uzywane RB ktore pojawaiaja sie od czasu do czasu na allegro itd. to kilkuletnie ramki ktore na pewno nie byly oszczedzane.
www.gkkg.pl
Zaznaczam, ze ani jednej, ani drugiej ramy nie miałem, ale spotkałem się z bardzo wieloma opiniami o wysokiej łamliwości azone'ów. Sam bym go nigdy nie kupił po tym czego sie nasłuchałem. :)
Co do Bandita, to ilość opinii negatywnych była zdecydowanie mniejsza, ale raczej też mniej ich jeździło. :)
Co do Bandita, to ilość opinii negatywnych była zdecydowanie mniejsza, ale raczej też mniej ich jeździło. :)
matura to bzdura :)
RB jest zrobiony z innego materiału tak jak wcześniej wspomniano, jest wytrzymalszy. Wahacz jest zamontowany w innym punkcie co pozwala wyciągnąć więcej skoku.
Sam posiadam A-Zone'a już dłuższy okres czasu i nie narzekam. Nie oszczędzam go i jakoś nie pęka , a obecnie jeździ z Boxxerem. Wmontowany mam damper 210mm (seria 190mm) i zastanawiam się nad zamontowaniem znanego już patentu. Zawiecha z tyłu nie zachwyca szczególnie przy KS, ale spokojnie daje radę. Poza tym A-Zona kupisz w lepszym stanie za psie pieniądze w tej chwili, ale ogólnie mówiąc RB jest lepszy.
Sam posiadam A-Zone'a już dłuższy okres czasu i nie narzekam. Nie oszczędzam go i jakoś nie pęka , a obecnie jeździ z Boxxerem. Wmontowany mam damper 210mm (seria 190mm) i zastanawiam się nad zamontowaniem znanego już patentu. Zawiecha z tyłu nie zachwyca szczególnie przy KS, ale spokojnie daje radę. Poza tym A-Zona kupisz w lepszym stanie za psie pieniądze w tej chwili, ale ogólnie mówiąc RB jest lepszy.
http://www.pinkbike.com/photo/1370736/
RB używa stopu aluminium 7020 a Author w azonie chyba 7006 z tego co kiedyś czytałem to alu z RB jest lepsze pozatym rb ma troche w innym miejscu zamocowany wachacz co zmienia troche charakterystyke zawieszenia i chyba lepiej to w rb wyszło
napewno w RB są ładniej połozone spawy a azon to kopia RB a dokładniej to author kupił od nich prawa na ta rame al ejakos delikatniejsza ja zrobili od orginału - tylny wachacz łatwo peka a co do główki to nie wiem nie widziałem żadnego z główka osobno bo wiekszośc jak zobaczy pękniecia to spawa :P
Ja wole Rb ale jesli masz kupowac bardzo stare Rb albo w miare nowego Azona to chyba lepiej azona bo w takim przypadku to jedno i drugie może peknąc RB ze wzgledu na to że alu po pewnym czasie słabnie i kiedys peknie ze starości a a-zone bo lipny jest wachacz :P jak nie bedzie ci przeszkadzać póxniej spawanie ramy to bierz to co ci sie bardziej podoba :P
napewno w RB są ładniej połozone spawy a azon to kopia RB a dokładniej to author kupił od nich prawa na ta rame al ejakos delikatniejsza ja zrobili od orginału - tylny wachacz łatwo peka a co do główki to nie wiem nie widziałem żadnego z główka osobno bo wiekszośc jak zobaczy pękniecia to spawa :P
Ja wole Rb ale jesli masz kupowac bardzo stare Rb albo w miare nowego Azona to chyba lepiej azona bo w takim przypadku to jedno i drugie może peknąc RB ze wzgledu na to że alu po pewnym czasie słabnie i kiedys peknie ze starości a a-zone bo lipny jest wachacz :P jak nie bedzie ci przeszkadzać póxniej spawanie ramy to bierz to co ci sie bardziej podoba :P
gg 2566246
my ride - http://www.tinyurl.pl?YVxi0Awr
my ride - http://www.tinyurl.pl?YVxi0Awr
-
- Kontakt: