lekki full do lekkiego DH
lekki full do lekkiego DH
Nomad, Gemini, czy Switch?
temat troche na wyrost, ale mysle ze moze wywiazac sie ciekawa dyskusja. prawdopodobnie niewielu z was mialo okazje jezdzic na chociazby dwoch z tych ram, zeby je porownac, ale pewnie czytaliscie jakiestam testy, slyszeliscie od znajomych i macie jakie-takie swoje zdanie na temat kazdej z tych ram.
problem wyglada tak: na razie mam rame i nie bede jej zmienial. jest to sztywniak. ale do przyszlego roku mysle, ze uzbieram odpowiednia sume na jakiegos fulla i nie chce zeby to od razu bylo 200 skoku i 5kg wagi. RockyMountain Switch (ten stary - 150 skoku) jest wedlug mnie ciut ciezkawy, ale pozatym wydaje sie byc bardzo fajna rama i w dodatku powinien byc dosc wytrzymaly - jak wszystkie konstrukcje RM. SantaCruz Nomad przekonuje systemem VPP, ktory teoretycznie nie pompuje, w praktyce bywa to roznie. troche zastanawia mnei sprawa katu glowki w SC jesli dalbym do niego amor ze skokiem 170. no i trzecim kandydatem jest Cannondale Gemini - rama jezdzona przez dlugie lata m.in. przez Cedrica Gracie, wiec sprawdzona w Downhillu i Freeridzie. pozatym ma oske 12mm i mozna w niej ustawic skok zarowno 150 jak i 170 - w zasadzie ta rama mi najbardziej odpowiada.
moje kryteria jesli chodzi o wybor ramy sa dosc proste: musi byc zwrotna, mozliwie krotka (lubie krotkie ramy), lekka i poreczna, czula na nierownosci i sztywna na boki.
nie wiem czy w ogole byl sens zrobienia takiego topicu, bo z tego co sie orientuje wiekszosc ludzi na tym forum jezdzi street, albo z fullami ma niewiele stycznosci, ale mimo wszystko, moze ktos sie wypowie.
pozdro
temat troche na wyrost, ale mysle ze moze wywiazac sie ciekawa dyskusja. prawdopodobnie niewielu z was mialo okazje jezdzic na chociazby dwoch z tych ram, zeby je porownac, ale pewnie czytaliscie jakiestam testy, slyszeliscie od znajomych i macie jakie-takie swoje zdanie na temat kazdej z tych ram.
problem wyglada tak: na razie mam rame i nie bede jej zmienial. jest to sztywniak. ale do przyszlego roku mysle, ze uzbieram odpowiednia sume na jakiegos fulla i nie chce zeby to od razu bylo 200 skoku i 5kg wagi. RockyMountain Switch (ten stary - 150 skoku) jest wedlug mnie ciut ciezkawy, ale pozatym wydaje sie byc bardzo fajna rama i w dodatku powinien byc dosc wytrzymaly - jak wszystkie konstrukcje RM. SantaCruz Nomad przekonuje systemem VPP, ktory teoretycznie nie pompuje, w praktyce bywa to roznie. troche zastanawia mnei sprawa katu glowki w SC jesli dalbym do niego amor ze skokiem 170. no i trzecim kandydatem jest Cannondale Gemini - rama jezdzona przez dlugie lata m.in. przez Cedrica Gracie, wiec sprawdzona w Downhillu i Freeridzie. pozatym ma oske 12mm i mozna w niej ustawic skok zarowno 150 jak i 170 - w zasadzie ta rama mi najbardziej odpowiada.
moje kryteria jesli chodzi o wybor ramy sa dosc proste: musi byc zwrotna, mozliwie krotka (lubie krotkie ramy), lekka i poreczna, czula na nierownosci i sztywna na boki.
nie wiem czy w ogole byl sens zrobienia takiego topicu, bo z tego co sie orientuje wiekszosc ludzi na tym forum jezdzi street, albo z fullami ma niewiele stycznosci, ale mimo wszystko, moze ktos sie wypowie.
pozdro
Kacpro.
-
- Kontakt:
jesli chcesz krotka i zwrotna rame to polecam gemini na reszcie nie mialem okazji sprobowac jazdy, ale ramka bardoz fajna, lekka i poręczna, wachacz tylni najlepiej usztywnic kupujac piaste na oske. mała dygresja gemini dh ma oske, zwykłe gemini jest na normalną piastę.
www.dhslaves.com - Downhill Slaves Rzeszów
http://tiny.pl/77n7 <- na sell
http://tiny.pl/77n7 <- na sell
-
- Kontakt:
Nie ważne co kupisz zrobisz dobrze, ale dla mnie najlepszym wyborem bylby Santa Cruz Nomad i Cannondale Gemini obydwie te ramy są bardzo fajne do Freeridu i lekkiego Downhillu. Sam mam fulla (SC Vp Free) i jeżdże podobnie do Ciebie czyli FR/DH i mysle, że w zupełności starcza mi ta rama ale jezeli chialbym odchudzac swoj rower i skladac go patrzac na wage to wybrałbym Nomada z powietrznym damperm, mysle tu o np Fox DHX 5.0 Air lub Marzocchi Roco. A jaki masz amortyzator?. Pozdrawiam i życze miłego zakupu ramy...
-
- Kontakt:
widel to Super T Pro '03 i teoretycznie powinienem do niego dobrac cos o skoku okolo 170, ale wiem, ze taka rame wykorzystam moze 2 razy w roku, jak pojade w gory, a przez reszte roku bedzie sie marnowala, wiec sklaniam sie ku ramkom o mniejszym skoku, poniewaz takie mi wystarcza. nie zalezy mi jakos specjalnie na wadze, ale nie chce tez zeby rower po zmianie ramy zrobil sie klocowaty. generalnie sklaniam sie ku Gemini ze wzgledu na oske 12mm, konstrukcje sprawdzona w zjezdzie (wytrzymalosc), ale martwi mnie degresywna praca zawieszenia (a raczej brak progrsji) i ewentualne pompowanie. dodam, ze w obu ramach chcialbym zobaczyc damper 5th element ze sprezyna stalowa. w Nomadzie za to brakuje mi oski 12mm i nie jestem do konca przekonany co do wytrzymalosci tej ramki...
pozdro
pozdro
Kacpro.
a ja pamietam czasy kiedy jeszcze chciales miec azona:> z tych trzech ram zadna jakos szczegolnie mi nie pasuje ale jesli mialbym wybierac wziolbym gemini chociaz takze mnie jakos specjalnie nie urzekla :P zreszta znasz moje zdanie;]
PAU:)
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38940
nie moge z tego tematuxD
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38940
nie moge z tego tematuxD
taaa... Orange 223 jak najbardziej, ale mysle ze jest ciut za droga no i nie potrzebuje takiej landary (w koncu ponad 200 skoku...) do normalnych wypadow na miejscowki. no i zdecydowanie z innym setem czesci.;P ale trafiles w 10, na Orange choruje od ladnych paru lat.;)
a Giant AC moze i fajny, ale jakos nie przemawia do mnie za specjalnie ta konstrukcja.
pozdro
a Giant AC moze i fajny, ale jakos nie przemawia do mnie za specjalnie ta konstrukcja.
pozdro
Kacpro.
z uzywek złożysz 3 razy fajniejszego bika :P
http://allegro.pl/item181798617_rock_ma ... _7001.html
http://allegro.pl/item182057868_monster ... nior_.html
na rame i amora wydasz kolo 2500zl teraz masz jeszcze 2500 na osprzet.
http://allegro.pl/item181798617_rock_ma ... _7001.html
http://allegro.pl/item182057868_monster ... nior_.html
na rame i amora wydasz kolo 2500zl teraz masz jeszcze 2500 na osprzet.
za to kocham to forum...:/ pomijam fakt, ze juz wybralem ktora rame bede kupowal, ale no kurde pomysl troche.
pytanie z dupy w ogole. zastanowmy sie wspolnie. czy istnieje w ogole cos takiego jak "tani rower do downhillu"? zawsze mi sie wydawalo, ze nie, ale czego to ludzie nie wymysla... ten rower do ktorego dales link nawet nie wyglada o jezdzie juz nie mowiac, bo krossy nie maja prawa jezdzic... a ten widelec? co to w ogole jest? to pracuje jak Duro, czy troche lepiej? w sumie nie mialem tego w rekach, ale wyglada to na kolejny super cudowny wynalazek...
pozdro
pytanie z dupy w ogole. zastanowmy sie wspolnie. czy istnieje w ogole cos takiego jak "tani rower do downhillu"? zawsze mi sie wydawalo, ze nie, ale czego to ludzie nie wymysla... ten rower do ktorego dales link nawet nie wyglada o jezdzie juz nie mowiac, bo krossy nie maja prawa jezdzic... a ten widelec? co to w ogole jest? to pracuje jak Duro, czy troche lepiej? w sumie nie mialem tego w rekach, ale wyglada to na kolejny super cudowny wynalazek...
pozdro
Kacpro.
Z tych ramek co wymieniłeś jeździłem jedynie na gemini i powiem Ci, że to chyba najfajniejsza ramka na jakiej jeździłem... lekka, zwinna, skoku ma nie za dużo i nie za mało. Taka akurat. Jakbym miał pieniądze to brałbym ją bez zastanowienia (i taki też mam zamiar w wakacje :D )
A swoją drogą kross sign fr2 to nie jest znowu takie straszne gówno. Wymienić tylko damper i daje radę spokojnie. Jeśli nie dopisze mi kasa w wakacje, to sign będzie opcją oszczędną :D
A swoją drogą kross sign fr2 to nie jest znowu takie straszne gówno. Wymienić tylko damper i daje radę spokojnie. Jeśli nie dopisze mi kasa w wakacje, to sign będzie opcją oszczędną :D
W przypadku tego amortyzatora nawet najgorzej zbudowana rama nie ma prawa sie bujac wiec nie masz sie czego obawiac. Problemem moze sie okazac jak go ustawic aby jednak bujal:)Kacpro pisze: generalnie sklaniam sie ku Gemini ze wzgledu na oske 12mm, konstrukcje sprawdzona w zjezdzie (wytrzymalosc), ale martwi mnie degresywna praca zawieszenia (a raczej brak progrsji) i ewentualne pompowanie. dodam, ze w obu ramach chcialbym zobaczyc damper 5th element ze sprezyna stalowa.
pozdro
jak sie boisz, ze peknie, a obstajesz przy sc to bierz vp-free, dodatkowo zaoszczedzisz z 1000zl. co prawda ma dosc wysoki suport, ale na tym twoim "lekkmi dh " pewnie nie to nie przeszkodzi. mozesz tez zamowic z krotszym damperem, o ile to mozliwe ofcKacpro pisze: w Nomadzie za to brakuje mi oski 12mm i nie jestem do konca przekonany co do wytrzymalosci tej ramki...
pozdro