cieknący Marzocchi

Nicky9
Kontakt:

cieknący Marzocchi

Post autor: Nicky9 »

Od pewnego czasu a dokładnie od kiedy założyłem do tyłu koło24 amoryzator zrobił się duzo bardziej miekki i zaczął cieknąc na uszczelka.
Amortyzator to junbior T 2003 qr
Wycienki nie są duże jednakże po dłuższej jeździe amoryzator zaczyna sie pocic az tak, że po lagach leje sie olej:/ Jak na polu robi się coraz cieplej co coraz bardziej wycieka.

Czy uszeli one tak sie poprostu pocą i to jest normalne jak sie dłużej jeździ czy może poprostu nadają sie do wymiany? Przeczytałem gdzieś też że to może wina przepracowanego oleju? Może jeśli wymieniłbym olej na gestrzy to zjawisko nie miało by miejsca.

Mam nadzieje że nie będzie trzeba zmieniać uszczelek.
Jeśli to już będzie konieczne czy używać zamienników czy lepiej dołożyc do oryginalnych?
każda pogoda jest dobra na rower ...
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Zmień uszczelki...nie jest to raczej normalne, a innego rozwiązania tej sprawy raczej nie widze :>
http://dhcyc.pinkbike.com
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Post autor: Cudi<StR33T> »

bo innego nie ma... to ze zmienisz olej na gestrzy nic nie da pozatym ze zmienisz prace amora, np na gorsza-tego nie wiesz...hmm a czemu sie zrobil miekki.. bo im ciplej tym olej bardziej rzadszy sie staje, dlatego ci bardziej wycieka..wiec pasowaloby zmienic uszczelki wraz z olejem(innego wyjscia nei ma :))...ale ze tak nagle zaczelo sie pocic to baaardzo dzivne...oznaki zuzycia oznczaja sie najpierw tlustymi goleniami , pozniej takimi "oczkami" z oleju na ktorych sie syf zbiera a dopiero pozniej poci sie calkiem...aha i podrobek w zadnymk wypadku nie polecam.. kumpel to mial i dokladnie po 3 dniach zaczal puszczac... to shiitttt !
ACid in the sky :() Zły plan nie jest dobry :)
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

dokladnie, nie kupuj zadnych zamiennikow - poprostu niewarto. No chyba ze enduro seals, ale to juz porzadne uszczelki. Takie do juniora to wydatek okolo 90-100 zl WARTO wymienic naprawde
elMo
Kontakt:

Post autor: elMo »

Nicky9 musisz go dobrze oblukac, bo jesli sie nie myle to Twoj widelec jest w budowie taki sam jak moj tylko, ze 2polka (wedge 03 qr). Jesli to tylko uszczelki to kupujesz nowe na Allegro(20zl) i powinno byc po sprawie. Jesli nie to znaczy ze Ci sie rozkleil. Musisz go rozebrac, kupic zywice epoksydowa (np pattex - 11zl bodajze) i skleic dolne puszki z boosterem. U mnei juz raz sie tak rozkleil, skleilem i dziala bez zarzutow.
http://www.pinkbike.com/photo/944642/

oneeighties!
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

elMo pisze:to kupujesz nowe na Allegro(20zl) i powinno byc po sprawie.
na dwa miesiące ostrej jazdy niedłużej...
Nicky9
Kontakt:

w takim razie zamowie uszczeli org i zobaczymy czy juz ni ebedzie wyciekow.. jak bede odezwe sie do ciebie elMo.. dzieki za rady
elMo
Kontakt:

froger34 no dobra przyznaje, ze co do jakosci tych za 20 zl nie wiem za duzo :) ale na pewno oryginalne to oryginalne mimo wszystko ;]

oneeighties!
lukasz_olawa
Kontakt:

Post autor: lukasz_olawa »

elMo Tu chodzi o Juniora z 2003 roku (zobacz fotkę w moim opisie bo mam właśnie takiego). On ma monolityczne golenie, które nie mają jak się rozkleić ;)

A co do tematu to niestety też nie widze innego rozwiązania jak zmiana uszczelek i oleju :/ I jak piszą inni nie bierz tych podróbek za 20 zł. Sorry man:/ Niestety pociągnie Cię to trochę po kieszeni :/ Ja zeby doprowadzić swojego Juniora do takiego stanu jak jest teraz musiałem wywalić przeszło 300 zł :/ Ale stan jest teraz idealny, pracuje jak nówka:) i kocham swój amortyzator ;) I warto w niego trochę zainwestować bo napewno się to opłaci :) POZDR :]
Moja fura: http://www.pinkbike.com/photo/1059373/
FULL RULEZZZZ :)
elMo
Kontakt:

lukasz_olawa nie znam dokladnie roznic miedzy juniorami (T czy nie T :P) ale jest Junior, ktora wyglada kubek w kubek jak moj wedge i ma wlasnie skladane golenie wiec pytanie ktorego ma Nicky:)

oneeighties!
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

kupujesz zamienniki na allegro - 20 zł + przesyłka = 30 zł

olej motorex 1 litr = 40 zł

wymieniasz sam - free, ale wnioskuje ze nie umiesz tego za bardzo zrobić, po tym ze nie wiedziałeś co jest powodem wycieków.

skoro nie wiesz idziesz do serwisu, policzą ci jakieś 30-60 zł za robotę.

w skrajnym przypadku możesz wydać nawet! 130 zł na gówno warte zamienniki !!

pamiętaj poza tym ze zamienniki to tylko uszczelki olejowe !! wiec kurzowe zostają stare, niestety one tez sie niszczą, wiec skoro są zużyte już to więcej syfu dostaje sie widelca, brudzi olej, niszczy uszczelki olejowe - kolejny serwis już niebawem - kolejne 110 zł (masz przecież pół litra oleju z poprzedniej wymiany).

druga opcja ... odsyłasz widelec do mud-serwis, zakładamy ci wypasione uszczelki enduro (114 zł), zalewamy motorexem (płacisz tylko za wykorzystany olej czyli max 15-20zl). wymiana i cały serwis gratis. razem masz 130 zł i widelec odpicowany na dwa sezony minimum.

odsyłam na naszą stronę www.mud-serwis.com i zapraszam do zapoznania sie z uszczelkami enduro, poczytaj - one naprawdę są lepsze od oryginalnych :)

jeśli zadzwonisz do nas, i powołasz się na ten temat z forum, to odeślemy do ciebie widelec na nasz koszt, zapłacisz tylko za przesyłkę do nas i uszczelki + olej, odeślemy na nasz koszt.

ps. wysyłasz widel w poniedziałek, we wtorek jest u nas i przy dobrym wietrze jeszcze we wtorek go odsyłamy, w optymistycznej wersji w środę jest u ciebie z powrotem.

edit:

jakby ci sie nie chciało szukać, oto fotka widelca z naszymi uszczelkami:

http://tiny.pl/dm3h

a to fotka zestawu uszczelek:

http://tiny.pl/dm3x

fotka przedstawia akurat uszczelki do foxa, ale generalnie to prawie to samo :)
lukasz_olawa
Kontakt:

Post autor: lukasz_olawa »

elMo Wszystkie juniory są "T" :D Tylko nie zawsze chce mi się dopisywać to "T" ;) Chodzi tylko o rok produkcji. Od 2003 roku do Juniorów montują golenie nie klejone, tylko odlewane z jednego kawałka ;) I tylko o to mi chodziło. NICKY napisał ze chodzi mu o Juniora z 2003 roku :) A Wedge też miałem także wiem o co Ci chodziło ;) Gdyby to był junior np 2002, to mogła by być to przyczyna wycieków i rada była by całkiem słuszna i przydatna, ale to nie ten amortyzator ;) POZDR
Moja fura: http://www.pinkbike.com/photo/1059373/
FULL RULEZZZZ :)
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

motomysz Jacy Wy wspaniałomyślni jesteście xD Nie no spoko :) A że się spytam... Te uszczelki Enduro to z jakiejś gumy czy innego "patentowego" tworzywa??
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

uszczelka olejowa z "jakiejś gumy: :)
uszczelka kurzowa z poliuretanu :)
froger34
Kontakt:

No ja musze pochwalić te uszczelki o myszy :D dałem za nie 115zł bodajże z przesyłką ale jakość jest naprawdę dobra jeździłem na nich jakieś 4 miechy zero problemów potem sprzedałem forka kumplowi który jeździ już ponad pół roku i tak samo zero najmniejszych problemów nic nie cieknie ogólnie jest git i polecam.
Nicky9
Kontakt:

motomysz no musze przyznac że nie rozbierałem juniora ale dj rozbierałem. Myśle że sobie poradze z uszczelkami :) nie będe go wysyłał do serwisu poniewaz nie mam czasu chodzic po pocztach itd nie pozwala mi na to szkoła. Kupie uszczeli oryginalne i to zrobie sam przynajmniej sie postaram nic nie spieprzyć. Nie wiedziałem czy to wina uszczelek bo multum osób w moim z mojego miasta mówiło mi że im tez się tak pocą widelece czesto i nic z tym nie robią. Kolega kupił dj i też miał taki problem jak ja. Ze wzgledu na swoja wage (90kg) był zmuszony na wymiane oleju na gestrzy i problem zniknął stąd moja nie wiedza. Nie mam teraz zabardzo kasy wieć chciałem się od was dokładnie dowiedziec co z tym zrobic.

Wymieniam uszczelki na oryginalne i zobaczymy jak to będzie. Jeśli będą dziś w sklepie u mnie to zrobie to dziś jeśli nie będzie to dopiero będe miał czas w sobotę. Jak będzie to gotowe napisze co i jak.
borsuk
Kontakt:

Post autor: borsuk »

Witam, mam ten sam problem z juniorem(2001r) Jak amor pracuje to „pluje” olejem i aż po goleni spływa i brudzi oponę , fakt faktem jest to tylko kilka kropli na oponie ale goleń (prawa)cała się świeci od oleju po jeździe domyślam się że trzeba wymienić uszczelkę (uszczelki)
froger34
Kontakt:

No to chyba oczywiste że uszczelki są już do wyjebania więc sie nie zastanawiaj tylko kupuj nowe.
svantevith
Kontakt:

Post autor: svantevith »

mozesz jeszcze go rozebrac wyczyscic porzadnie wymienic olej ja podobnie mialem z z1 wedge pocil sie wyczyscilem uszczelki i przestal jak dalej bedzie to samoto wtedy tylko wymiana uszczelek Cie ratuje
http://tnij.org/xwl
ODPOWIEDZ