Kona - Kikapu deluxe początek?

psychokiller
Kontakt:

Kona - Kikapu deluxe początek?

Post autor: psychokiller »

Witam, jestes swiezo upieczonym uzytkownikiem kony kikapu deluxe. Mam kilka pytan, ponewaz jeszcze w tych kwestiach jestem laikiem.
1) Czy po kazdej ostrzejszej jezdzie powinno sie czyscic rower?
2) W jaki sposob podkrecac albo zmniejszac poziom powietrza w amorkach w zaleznosci od wagi? Czy sa na to jakies tabele?
3) Gdzie moge znalezc jakies stronki, ksiazki, miejsca w ktorych moglbym znalezc jakies ciekawe porady, nauczyc sie jakis trickow, a najlepiej przygotowac sie do jazdy DH, bo w niedlugiej przyszlosci chcialbym sobie zlozyc rowerek typowy do DH.

Wiem, ze moje pytania moga wydawac sie ciutek dziwaczne, no ale tak jak wczesniej pisalem dopiero zaczynam jezdzic i nie mam narazie o tym kompletnego pojecia

P.S. Wiem, że wybór owego roweru na początek nie był trafiony tak do końca do DH, dlatego też proszę o jakieś podpowiedzi co powinienem na początku w nim wymienić.

Z góry dzięki za odpowiedź pozdro
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Jak ci sie chce to czyść, ładniejszy czysty niz brudny. a jak cos niezbyt działa bo jest zajebane blotem to czyszczenie tego jest raczej wskazane :P
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

psychokiller ksiazke mozesz przeczytac: "jazda rowerem gorskim" B. Lopesa.
Moze na razie nic nie wymieniaj, tylko jezdzij i zobacz co jest najslabszym elementem twojego rowera, ale jak chcesz dh jezdzic to by sie przydala inna rama, i amorek raczej tez o wiekszym skoku.

Co do czyszczenia to tak jak powiedzial poprzednik : jak Ci sie chce.

Napewno sa jakies tabele z cisnieniem powietrza: musisz w google poszukac.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Fakt kikapu i dh to tak nei bardzo. Jak chcesz cos mocniejszego to dozbieraj do coilera. BYl osttanio temat o dawgu kikapu i coilerze.
psychokiller
Kontakt:

No teraz wakacje to troche kasy pozbieram jak popracuje, szczerze mowiac kupilem kikapu bo nie mialem wiekszej sumy pieniedzy, a od czegos trzeba zaczac :D

Mysle, ze stoponiowo wymienie w nim najpierw przedni amor, a po wakacjach rame z tylnim. Jakbyscie mogli mi doradzic jakas rame za rozsadna cene i jakis amor?

Aha no i jeszcze, gdzie szukac jakis porzadnych tras zjazdowych? Chodzi mi oczywiscie o Pomorze narazie, szukac na wlasna reke czy sa jak ?

Z checia bym sie wybrac na jakis zjazd ale szczerze mowiac, nie wiem czy jest sens z takim sprzetem i z takimi umiejetnosciami jakie poki co posiadam :)

Pozdro i dzieki za pomoc
DH/FR
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Heh pomorze i dh, kiepsko to widze. A jesli chodzi o sprzet to zalezy ile masz $. Do dh to obowiazkowo dwu pola by sie przydala.
psychokiller
Kontakt:

No niestety takie warunki :P

Sadze ze i tak jestem o tyle w komfortowej sytuacjii bo mieszkam zalediwe 20m, od lasu. Mozna powiedziec mocno gorzystyego lasu, gdzie co prawda o typowym DH nie ma mowy ale na malych odleglosciach mozna pocwiczyc :)

Jezeli chodzi o pieniadze to juz wiekszy problem bo jak wiaomo zawsze jest ich za malo :D:D:D Chcialbym kupic przywoity sprzet w przywoitej cenie :)
DH/FR
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

psychokiller pompuj i sprawdzaj czy ci podchodzi, wszystko ;-) tylko nie przesadz z twardoscia :)
http://bodzio.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ