Skrzypienie i wibracje ramy

berserker
Kontakt:

Skrzypienie i wibracje ramy

Post autor: berserker »

Witam,
Powoli składam sobie rower do DH, w sumie już kończę, ale martwią mnie odgłosy przy hamowaniu tylnym hamulcem (Tektro Auriga). Odczuwalne są przy tym lekkie wibracje ramy (jednozawiasowa), skrzypienie dobiega z okolic dampera (Rockshox PRO Deluxe). Czy ktoś się orientuje jaki może być tego powód? Tarcza i zacisk są dopasowane idealnie (bez obciążenia ramy nic nie skrzypi...).Pozdrawiam
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Moim zdaniem to musi być hamulec, jako jedyna ruchoma część podczas hamowaniatylko to może wydawać takie dzwięki (mając na uwadze ze jedziesz po płaskiej ulicy) też miałem tektro wprawdzie inne ale także były idealnie dopasowan a wydawały dziwne dzwięki, także to nie reguła.

Co do wibracji to ciekawe, może sprawdz czy masz zacisk dobrze przykręcony, albo tarcze, ale to mało prawdopodobne.
berserker
Kontakt:

Czy to mogą być klocki?
koleś
Kontakt:

Post autor: koleś »

nie
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Moja rada sprawdz wszystkie sruby. Podkrecaj zobaczy czy nie masz nigdzie luzu, wymyj tarcze. :) Czasem sie tak zdarza.
Ssij pento
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

chyba mialem podobny problem. okazalo sie ze to hamulec (hfx9). Klocki byly zuzyte nierowno i zanim oba zacisnely sie na tarczy to jeden dociskal tarcze do obudowy zacisku. dzwiek straszny no i odczuwalne wibracje byly.
www.gkkg.pl
berserker
Kontakt:

rozebrałem wszystko na części i ...; czy możliwe że otwory "wentylacyjne" w tarczy mogą być za duże, sprawdziłem tarcze z mniejszymi dziurkami (niestety rozmiar tarczy mniejszy) i nic nie piszczy/wibruje
ODPOWIEDZ