koło 36 czy 32szprych? Które mocniejsze?
koło 36 czy 32szprych? Które mocniejsze?
Jak w temacie, piszcie na podstawie własnych doświadczeń, mile widziane jakieś artykuły i testy na ten temat.
pozdrawiam
pozdrawiam
team www.CYKLOTUR.com
z tego co wyczytałem (chyba w ktorymś katalogu) to kiedyś uważano że koła na 36h są mocniejsze a dziś ze względu na postęp technologiczny nie kolo na 32h jest równie mocne, ale z drugiej strony koła na mniej niż 36h w rowerach do dyscyplin grawitacyjnych raczej nie są spotykane a w rowerach do streetu mozna nawet spotkać koła na 48h (tak jak w BMX)
ale też chętnie poczytam co powiedzą inni, szczegolnie na bazie własnyh doświadczeń...
ale też chętnie poczytam co powiedzą inni, szczegolnie na bazie własnyh doświadczeń...
Sprzedam sprężyę 850 lbs dł 115 mm,mostek Hussefelt 40mm
-
- moderator
- Kontakt:
Ja mam koła na 32h i się dobrze trzymią, nie mozna pozwolic zeby sie szprychy luzne zrobily bo potem moze byc kaszana :)
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
z własnego doświadczenia to jezeli ktos dociaga szprychy i kolo jest dobrze zaplecione to nie ma praktycznie roznicy w tym które mocniejsze jeszce w fullu uuu :P (choc laogicznie sie wydaje ze 36 było by mocniejsze bo niby mniejsze naprezenia na 1 szpryche)
pozdro
pozdro
Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami
e tam wole 36, 32 tak dziwnie wyglądają, te szprychy tak żadziej i wogóle jakies niepełne to koło. Miałem 32 na bardzo podobnym secie jak mam teraz z tyłu, a mam obecnie 36 i mogę powiedzieć że bardzo wiele zależy od samych szprych, tamte pękały i koło się dupcyło, tutaj dopiero jedna poszła, a koło zostało takie samo (pomijając że oba miały też te same wgnioty które sie nie powiększały wraz z ubytkiem szprych) lol Dla świętego spokoju wole 36...
http://dhcyc.pinkbike.com
im więcej szprych tym mniejszy fragment obręczy nie złapany szprychami i siły się rozkładają na większą liczbę szprych (oczywiście w granicach rozsądku - wywiercenie 150 otworów na szprychy mogłoby mieć efekt odwrotny. Chociaż też nie koniecznie. Po zapleceniu koło rozpatrujemy jako całość a nie jako nienaprężoną obręcz z dziurami.)
A obliczenia do tego oczywiście że można zrobić. Są programy do obliczeń mechanicznych. Najłatwiej chyba byłoby zrobić model w autocad'zie i skorzystać z jakiejś przystawki do obliczeń mechanicznych - podobno jest tego sporo i jak się zna na rzeczy to wszystko liczy się samo.
A obliczenia do tego oczywiście że można zrobić. Są programy do obliczeń mechanicznych. Najłatwiej chyba byłoby zrobić model w autocad'zie i skorzystać z jakiejś przystawki do obliczeń mechanicznych - podobno jest tego sporo i jak się zna na rzeczy to wszystko liczy się samo.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]