Heelp singlespeed !

Valuś
Kontakt:

Heelp singlespeed !

Post autor: Valuś »

Witam.Przejde odrazu do rzeczy.Chce zlozyc rower do street,dirt i tyci soft freeride.Chce jak najwiecej zaoszczedzac(amorek lepszy)i zastanawialem sie nad singlespeedem.Nie wiem czy bylby on dobrym rozw.do takiej jazdy,czy przeszkadzalby mi przy wheelie'm??Czy moglbym zmieniac sobie zebatke w razie potrzeby??Jezdzilem duzo na bmx i bylo fajnie,ale czy do mtb bylby on dobry??pomocy!!!Pozdro i czekam na odpisy :)
If yuo never never go,you will never never know
woitas
Kontakt:

Post autor: woitas »

Z tego co mi wiadomo i z wlasnych doswiadczen Single sa wypasione nic ci nie lata nie przeskakuje nie wpierdalalalal sie w szprychy itp.. zrob jak uwazasz ..
Ride or Die
Valuś
Kontakt:

Wojtas spoko!!!:] Ale prosze o odpowiedzi na zadane pytanka!!!Pozdrawiam
SuchY
Kontakt:

Post autor: SuchY »

do dirtu i streetu pasuje zajebiście ale z tym freerajdem to rużnie będzie ja osobiście wole singla nic się nie kołysze gruby łańcuszek się nie rwie i jest cichutko
kowal
Kontakt:

Post autor: kowal »

Singlespeed piękna sprawa, ale najlepiej zebys miał w ramce poziome haki i nie musiał zakładać napinacza. Oczywiście jeśli ich nie będziesz miał też da sie to zrobić. (np. napinacz z przerzutki) Singel nadaje się do każdego ze stylów jazdy jaki wymieniłeś, musisz tylko odpowiednio dobrac zębatki, żebyś mógł się na tym odpowiednio rozpędzić, a nie przy 10km/h mieszał pedałami jak głupi. Problem występuje tylko gdy jedziesz na miejscówki oddalone o kilka kilometrów. ( ja zawsze wlokę się na końcu) Co do whellie to bardziej zależy to od równowagi, a nie od przełożenia, tak ze tu nie powinienes miec problemów. Zębatek raczej tak sobie nie wymienisz, bo wiąże się to z długością łańcucha. Chyba, że kupisz dosyć długi i będziesz zawsze mógł kombinowac z długością.
Zakładaj singla i się nie wachaj, jak ci nie będzie odpowiadał to zawsze możesz dokupić przerzutkę i nic nie tracisz. Gorzej byłoby odwrotnie.
Valuś
Kontakt:

Ja chcialbym tego singla do dragstara :) zestaw single dabomb 70zeta a korba sugino dual lub jakas suntour obie oczywiscie 32z.Singla albo 16/18z.Łancuch trzeba tylko na odpowiednia dlugosc aby byl napiety zapiąć a napinacz nie potrzebny i ju zrobione...:]Wiec co myslicie czy do wheelie aby pedalowac nie bedzie za ciezko??Czy mozna w miare szybko jezdzic??Polecacie??
PS.Nogi mam silne,lubie zwawo jezdzic i lubie skoki i tricki...wiec?!
Valuś
Kontakt:

AAAA czy potrzebna jest jakas specjalna piasta??Odpowiedzcie na wszystkie pyt.prosze i POZDRAWIAM chlopaki(i moze jakas dziewczynaa?) :]czekam
Valuś
Kontakt:

AAAA czy ktorus z was chociaz ma singla?
Lucid
Kontakt:

Post autor: Lucid »

do singla nie potrzebna zadna specjalna piasta, poprostu wkłądasz zebatke z tyłu tak zeby łancuch szedł prosto a tam gdzie zostanie miejsce wpierdalasz podkładki z jakiejs styarej kasety rozebranej( dzieki temu nie musisz kupowac tego zestawu dabomba do singli) a single ma pewnie polowa forum, pozdro
birol
Kontakt:

Post autor: birol »

widze ze dla ciebie najwazniejszą sprawa jest to czy da sie zrobic wheelie
czy to wazne co ty w tym takiego zajebistego widzisz wheelie hahahaha to było dobre 5-6 lat temu a teraz to totalna beznadzieja naucz sie lepiej manuala to juz mało kto potrafi i do tego przełozenie nie ma znaczenia
kurwa wheelie kojazy mi sie z lamerami jeżdzacymi przed przystankami autobusowymi i po centrum miasta
kazdy normalny ci to powie moim zdaniem na maxa pozerski "trick"

dobra a teraz na temat.Nie zrobisz singla w dragu bez napinacza raczej nie uda ci sie tak trafic zeby łańcuch był idealnie naciagniety
piasta moze byc normalna chyba ze chcesz pieaste konkretnie pod SS wtedy rozejzyj sie za piasta podobną do takiej jakie robi dzikus tzn.piasta na zwykła os , pod tarcze i nakrecany wolnobieg bmx
ewentualnie z normalnej piasty i zamiast jakiegos tam zestawu o którym wspomniałem za 70 zł idziesz do pierwszego lepszego servisu i niech ci chłopaki dadzą podkładnki dzielace zebatki w kasecie i w ten sposób zaoszczedzisz kase
www.birol.prv.pl
www.hcfr.pl
kobraxo
Kontakt:

Post autor: kobraxo »

Ja mam zrobionego singla na pionowych hakachi jest udreka :/ mam zrobiony napinacz z przezutki ale tak ze jedno kolko obcialem szlifiera ;) Jezeli zalozysz nowke przezutke np jakiegos sisa to bedzie zaje*** ale jezeli z luzami to bedzie Cie brala co chwile qrwica. Teraz kupilem sobie ladna piaste z wolnobiegiem Dicty i planuje wymiane ramki z poziomymi takze bedzie ganc :D

Co do weelie to tak jak ktos pisal zaklezy to glownie od rownowagi a nie przelozenia a nawet jezeli jest wieksze to lepiej sie jedzie (nie zmeczysz sie tak)

A co do przelozen to ja mam z przodu 37z a z tylu 22z i jest ciut za lekkie dlatego wolnobieg sobie kupilem 20z i bedzie super :)

Pzdr
http://tiny.pl/mpqb <<night session!
SuchY
Kontakt:

Post autor: SuchY »

kobraxo co też kupiłeś od dzikusa piaste??
Valuś
Kontakt:

Heeej ja o to wheelie to tak sie tylko pytalem poniewarz bylem ciekawy czy to ma jakis wplyw.A rower skladam od podstaw i kaseta kosztuje te 40 a ta dabomb 70 wiec.....?!Wiem ze w bmx nie ma zadnych napinaczy z przezutek ani przy korbie wiec czy przy mtb jest to potrzebne????Pozdro
Valuś
Kontakt:

To oczywiste ze wole manuala!!! ;)
kobraxo
Kontakt:

Post autor: kobraxo »

SuchY: tak kupilem i jest zaje*** to jest to czego szukalem :)

Valuś: Najlepiej zrob tak rozwal stare kasety wez podkladki zostaw sobie jedna zebatke ustaw wszystko tak zeby bylo rownolegle z lanuchem a zamiast tego anpinacza dabomba wstaw nowa przezutke shimano albo innej firmy z mocna sprezyna :) wedlug mnie kupno tego napinacza dabomba to strata kasy :/

Pzdr
http://tiny.pl/mpqb <<night session!
Valuś
Kontakt:

Kobraxo !! mi chodzilo o zestawik dabomb singlespeed a nie napinacz
http://www.dabomb.pl/htm/product/other.htm .A jak to zrobie-hmmm czy konieczny jest ten napinacz z przezutki????????????????pozdro :)
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

ja Ci powiem tak w bmx'ie sa poziome haki a w twojej ramie pionowe dlatego potrzeba Ci napinacz ...
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
Valuś
Kontakt:

Ty sam masz singla ale czy tz pie...a przezutka sie oplaca??upno kasety+przezutka=100 wiec kurde sie opyla???Do tego dokladam linke i manetke i juz mam normalnie.Ja tego singla chcialem dla oszczednosci a teraz wyglada na to ze niewielebym zaoszczedzil?! :]pozdro i licze na odp.
Breeder
Kontakt:

Post autor: Breeder »

na singlu można oszczędzić. tylko zastanów się, czy w przyszłości nie będziesz chciał zamontować przeżutki jeśli nie to kup piaste ss. będziesz miał równiej naprężone szprychy = mocniejsze koło :]
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
ODPOWIEDZ