przycinanie kiery

Vitusss
Kontakt:

przycinanie kiery

Post autor: Vitusss »

mam hussefelta 680mm 31.8 czy dobrym pomysłem jest przycięcie jeśli chce mieć troszke węższą czy lepiej się nie bawić i kupić seryjnie krótszą?Bo na hussefeltach nie ma tych zaznaczeń do skracania:d Po prostu nie wiem czy opłaca się bo łatwo zniszczyć kierownica (nierówno przycinając) ale jest problem bo na rynku mało jest kierownic 31.8 wąskich, a nie chce zmieniać mostka bo dodatkowe koszta :)

niech wypowiedzą się tylko ludzie co mają coś sensownego do powiedzenie:P
> HWDP <
Kontakt:

Post autor: > HWDP < »

ja skracalem - mam kierownice kalloy art , nowa miala 70cm, potem na 64cm, a teraz mam 54 cm i jest najlepiej. Naprawde polecam , mnie sie jezdzi znacznie lepiej, nie boj sie.. wytyrzmalosc kierownicy a skaracanie to wogole dwie inne rzeczy. lepiej skor, bo nowej nie kupisz idealnej na taki rozmiar jaki masz. Skracaj stopniowo. Mam nadzieje ze skrocona kier a ma ci sluzyc do street/dirt ? bo na dh/fr to nie posmigasz, ale daje rade.
filipostr
Kontakt:

Post autor: filipostr »

bierzesz miarke, przykładasz do kiery i gwozdziem czy czyms zaznaczasz ile chcesz skrócic. Nastepnie kątówka w łape (ewentualnie brzeszczot) i jedziesz:D 5 min i tyle. Cała filozofia. Pozniej najwyzej mozesz pilnikiem zjechać konce zeby nie było jakis opiłków. Pozdro.
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

najprostszym sposobem bedzie zalozenie w odpowiedniej odleglosci od krawedzi jakiejs obejmy np. od manetki albo klamki i odrysowanie jej-bedziesz mial linie, wystarczy rysa zrobiona jakims ostrym przyzadem. poem w imadlo i tnij, nie widze problemu...
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Ja bym na twoim miejscu nie bawił się w skracanie Hussefelta, sam go mam i bym nie skracał, bo mozna, tak jak mozisz, łatwo zniszczyć... Kup sobie lepiej nową.
Magic
Kontakt:

Post autor: Magic »

powiem tak: węższej niż 680mm raczej nie kupisz, a hussefelt kosztuje 65 czy tam 70zł więc nawet jak ci sie nie spodoba, to za dużo na tym nie stracisz (w porównaniu do cen np. NSa czy dartmoora)
Ja sam mam zamiar skrócić swojego huss'a na jakieś 640-650 jak tylko kupie nowe gripy ;]
Ride to die... oby jak najdłużej...
www.ldsc.yoyo.pl
Ko$hYkarZ
Kontakt:

Post autor: Ko$hYkarZ »

bierzesz metr i odmierzasz ile chcesz od końca kiery i zaznaczasz linie i jedziesz boshem albo piłką do metalu i nie ma żadnego problemu :) a krótsza kiera = łatwiejsze robienie tricków :P wiec przytnij tą :)
> HWDP <
Kontakt:

Post autor: > HWDP < »

chyba juz mu tego wystarczy ;)
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Lol kazda kiere mozesz skracac ile chcesz. Poprostu upierdalasz z jednej strony przykladasz z drugiej strony znaczysz gwozdziem i jebiesz, ale wym acie problemy. Tylko nie przeycinaj bardziej niz 60 bo manetki nie wchodza ;] Wlasnie mam problemik bo moja ma 59 cm, a mam dwie przerzuty i klamki i troche za blisko to siebie wszystko jest.
Ssij pento
Vitusss
Kontakt:

Post autor: Vitusss »

Sulring ja mam tylko prawą klamke:D więc gitara,
> HWDP < ever co mi piszesz o wytrzymałości? heh troche siedze w tym więc się orientuje ;) chodziło mi bardzoej o technike przycinania, czy da się dokładnie zrobić czy kupić nową ale kolegamuras mam starego gripshifta przykręce w odpowiedniej odległości jako obejma i będe cioł wtedy wyjdzie równo:D

edit. z tym że jak to wyda bo ona dość gruba jest w gięciach :D będzie taka grubaśna 31,8 i wąziutka:D jeździ ktoś tak?
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Vitusss w dobrych serwisach maja takie cos do rownego obcinania sterowek. Do kierownicy tez wydaje... Co do ostatniego tak ja tak jezdze.
Ssij pento
luk4szm
Kontakt:

Post autor: luk4szm »

ja mam kiere 56cm, wchodza klamki i jeszcze troche miejsca zostaje.
a co samego skracania to zaden problem. odmierzasz ile chcesz skrocic i jazda. ja przycinalem gumowka. pol minuty i po sprawie, nie musialem nawet pilnikiem nic wyrownywac. wytrzymalosc ta sama a jezdzi sie o niebo lepiej.
luk4szm
Mundek
Kontakt:

Post autor: Mundek »

ja mozjego ns x-upa uciolem do 610mm i sie jezdzi wypas. Jezdzilem na hussefelcie 620mm oraz na nieprzycinanym - na przycietem duzo lepiej sie jezdzi
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Heh ale problem. Ja hussa tez przycinale. teraz udało sie tak rowno jak fabrycznie, ładnie kanciki zeszlifowalem pilnikiem i elegancko jest. No a fakt sprawdz jak daleko wchodzi klamka i manetka zeby starczylo miejsca.
FAJA
Kontakt:

Post autor: FAJA »

a co tam mozna zepsuc tnac kiere? no chyb aze chcesz sie bawic w artyste albo jestes buntownikiem i ja w poprzek utniesz, nawet jak troche krzywo utniesz to tez sie nic nie stanie...
Slivkens
Kontakt:

Post autor: Slivkens »

heeh... bierzesz kątówke i ciorasz odmierzony kawałek... ja miałem husselfela na 600 ściętego :P
Piku
Kontakt:

Post autor: Piku »

no ja tez nie wiem jak mozna popsoc albo osłabic kiere scinajac ja:)
http://www.pinkbike.com/photo/1696972/
Bunny Bar
ODPOWIEDZ