mechanik/hydraulik, a kultura pracy.

andzejus
Kontakt:

mechanik/hydraulik, a kultura pracy.

Post autor: andzejus »

Witam
Temat walkowany dziesiatki razy, ale pewien szczegol chyba nie zostal wyjasniony. Jestem zdecydowany na BB7 avida zarowno na przod jak i tyl (203/180), posiadam klamki Cane Creek Direct Curve Leaver i calosc powinna wspolpracowac naprawde dobrze, jak jednak jest z kultura pracy przy zastosowaniu powiedzmy linki XTR (poprowadzonej na calej dlugosci) ? Wiadomo, ze hydraulik to nie bedzie, ale jesli ma to dzialac tak marnie jak linki i pancerze no-name przy hamplach SRAM 7.0 to chyba sie zdecyduje na 525 deore lub doloze do HFXa (tylko jakos wole najlepszego mechanika niz niska polke hydr.)
Wiec jak to jest, da sie uzyskac przyzwoita prace klamki w takiej konfiguracji?
andzejus
Kontakt:

up :)
andzejus
Kontakt:

up raz jeszcze i ostatni. jakby ktos mial doswiadczenia w temacie kultury pracy mech. vs. hydr. to prosze o zabranie glosu :]
Free-Rider
Kontakt:

Post autor: Free-Rider »

Ja bym kupił nawet tylko 1 hampel na tył Juicy 5 ale zalezy w czym jezdzisz, albo nawet juicy 7 bo jezeli nie podrozały spowrotem na sezon to sa tylko 50zł drozsze od 5 ale róznia sie pokretełkiem do zmiany modulacji
A tak lubiłem to pokrętełko czerwone ...
andzejus
Kontakt:

jednak roznica w cenie to nie pare zlotych, a musze sie z tym liczyc, tym bardziej, ze potrzebuje zarowno hamulca na przod jak i tyl.
ok 240 za bb7, tyle samo 525, natomiast juicy w cenie ok 300zl to chyba rzadkosc. Pozostaje polowac na okazje :]
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

Powiem Ci tak.....ja zrobiłem konfi : machanik mx 1 203 tarcza na klockach bbb z klamką fr 5 i pancerzem jagwire...fakt siedziałem z 30 minut zanim wyregulowałem to do perfakcji....Ale powiem szczerze...kumle mają hayesy 9 deorki jucy 5 a nawet 7.wszystko hydraulika, ale krótko mówiąc chowają sie przy moim mechaniku...wiem jak jest z grzaniem itp...ale naprawde jak ktoś sie postara można ustawić ładnie hamulec....
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
andzejus
Kontakt:

bikerman pisze:Powiem Ci tak.....
Rozumiem, ze hamulec nie ustepuje hydraulice jezeli chodzi o sile, a jak wyglada kultura pracy samej klamki ? (jakies patenty z oliwka w pancerzu itp.?)
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

jesli oczekujesz wspomnianej kultury najwyzszej jakosci proponuje zaopatrzyc sie w zestaw goretex ride on. w porownaniu do konwencjonalnych linek i pancerzykow suwa sie to po prostu rewelacyjnie i odznacza sie duza trwaloscia. spokojnie przezyje kilka 'zwyklych' kompetow. a jesli szukasz czegos bardziej pancernego i ekstrawaganckiego, a takze masz zasobniejszy portfel to przyjrzyj sie zestawom firmy nokon. co do patentow z oliwka to widzialem tez specjalne koncowki z uszczelka zapobiegajaca wydostawaniu sie oliwki na zewnatrz. miedzy innymi jagwire robi cos takiego.
Kontakt:

Post autor: bikerman »

andzejus pisze:Rozumiem, ze hamulec nie ustepuje hydraulice jezeli chodzi o sile, a jak wyglada kultura pracy samej klamki ? (jakies patenty z oliwka w pancerzu itp.?)

Gdy ucinałem pancerze, dokładnie wyrównałem końcówki ponieważ nawet najmniejsze krzywizny powodują zwiększenie tarcia...do tego rozprowadziłem po lince troche zielonego finishlina....i wtarłem go w linke pocierajac szmatką. Podsumowjac: nie ma praktycznie wyczuwalnej róznicy w klamce biorac pod uwage hydraulika czy mechanika...przynajmniej u mnie :) przynajmniej u mnie tak jest...
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
ODPOWIEDZ