Koła - lekkość + moc !!
Koła - lekkość + moc !!
Siema!
Mam takie szerokie pytanie, jakie polecielibyście koła:
- obręcze lekkie i wytrzymałe, do max 550g, najlepiej do 500g,
- opony 1,9-2,3, ale PODSTAWA to waga do 400-550g.
- piasty pod tarczę, żeby łączna suma była w granicach 200-300 zł
Mam na uwadze:
- obręcze Alexrims DP 20 Disc 36 otw. (490g, 80zł)
- opony Tioga Red Phonix XC-SL, kevlar 2,0 (470g, 90zł)
- piasty Novatec DO 41(P) SB i DO 42(T) SB.
A dętki chce zostawić z poprzedniego - Nokian DH...trzeba zostawić sobie deskę ratunku.
Czekam na propozycje, proszę pomóżcie, tak naprawdę dokładnie.
POOOOOOOOOOOZZZZZZZZZZDDDDDDDRRRRRROOOOOO!!!!!
Mam takie szerokie pytanie, jakie polecielibyście koła:
- obręcze lekkie i wytrzymałe, do max 550g, najlepiej do 500g,
- opony 1,9-2,3, ale PODSTAWA to waga do 400-550g.
- piasty pod tarczę, żeby łączna suma była w granicach 200-300 zł
Mam na uwadze:
- obręcze Alexrims DP 20 Disc 36 otw. (490g, 80zł)
- opony Tioga Red Phonix XC-SL, kevlar 2,0 (470g, 90zł)
- piasty Novatec DO 41(P) SB i DO 42(T) SB.
A dętki chce zostawić z poprzedniego - Nokian DH...trzeba zostawić sobie deskę ratunku.
Czekam na propozycje, proszę pomóżcie, tak naprawdę dokładnie.
POOOOOOOOOOOZZZZZZZZZZDDDDDDDRRRRRROOOOOO!!!!!
..AACH. No właśnie nie napisałem, gapa ze mnie.
Więc tak:
Podobnie jak w moim temacie o ramie:
- skoki, dropy, schody...- wysokości nie większe niż 1-2m,
- ogólnie to szybka jazda po mieście, bez omijania róznych pierdół,
- trochę coś z Xc...czyli lekkość,
- nieprzesadne opory toczenia, to nie ma być czolg,
Meritum sprawy: Xc, street, 4x, las.
Więc tak:
Podobnie jak w moim temacie o ramie:
- skoki, dropy, schody...- wysokości nie większe niż 1-2m,
- ogólnie to szybka jazda po mieście, bez omijania róznych pierdół,
- trochę coś z Xc...czyli lekkość,
- nieprzesadne opory toczenia, to nie ma być czolg,
Meritum sprawy: Xc, street, 4x, las.
-
- Kontakt:
Dancer alex rims fd 26 jezdzilem na nich i centry nie bylo piasty mzoe shimano xtn a 6 srubek. Opony polece maxxis mobster dh 2,1. Bardzo ladnie sie trzymaja, waga troche wyzsza niz tiogi bo 600 g (wazone przezemnie) snaki za pol roku na nich zlapalem dwa, ale w sytuacji gdzie single track prawie sie zlamal.
Na kolach z tym setem co wyzej naprawde czuc moc jezeli chodzi o przyspieszanie. Rower poprostu wypada do przodu jak ******** wtedy kiedy trzeba. Jednak duzo ludzi teraz odchudza rowery nei patrzac na wyazenie bike. Powiem tak jezeli zajebiesz bardzo lekkie czesci na dol typu kola korba hample, a zostawisz u gory ciezkie rzeczy rower staje sie kurewsko niestabilny. Trzeba pilnowac zeby ten srodek ciezkosci byl jak najnizej wiem co mowie bo mialem z tym problem. Bo zlozylem orwer o wadze 12 kg (fun bike) ze skokiem 145 mm z przodu i sztywna ramka i jezdzilo sie mega chujowo. Panowanie nad rowerkiem w powietrzu bylo bardzo trudne.
Na kolach z tym setem co wyzej naprawde czuc moc jezeli chodzi o przyspieszanie. Rower poprostu wypada do przodu jak ******** wtedy kiedy trzeba. Jednak duzo ludzi teraz odchudza rowery nei patrzac na wyazenie bike. Powiem tak jezeli zajebiesz bardzo lekkie czesci na dol typu kola korba hample, a zostawisz u gory ciezkie rzeczy rower staje sie kurewsko niestabilny. Trzeba pilnowac zeby ten srodek ciezkosci byl jak najnizej wiem co mowie bo mialem z tym problem. Bo zlozylem orwer o wadze 12 kg (fun bike) ze skokiem 145 mm z przodu i sztywna ramka i jezdzilo sie mega chujowo. Panowanie nad rowerkiem w powietrzu bylo bardzo trudne.
Ssij pento
hmmm...Czyli mówicie, że koniecznie puścić dętki razem z kołami?? No tak, zupełny brak pomyślunku z mej strony. Skoro opony są wyczepisto wytrzymałe to po co mam 3mać dętki do Dh.... Po__ba_o mnie lekko.
Widzę jedno, Alex'y FD26 wygrały :). Mamy już obręcze. Single są za drogie, 100 zł max :), opony podobnie, a piasty jak pisalem obie łącznie w graniacach 200-300 !
A piasty mogą zostać, te Novateci DO ??
Oponki to mobstery 2.1, phonixy 2,0, extremy 2.1 ??
LinksFR jakie masz na myśli dętki??
Widzę jedno, Alex'y FD26 wygrały :). Mamy już obręcze. Single są za drogie, 100 zł max :), opony podobnie, a piasty jak pisalem obie łącznie w graniacach 200-300 !
A piasty mogą zostać, te Novateci DO ??
Oponki to mobstery 2.1, phonixy 2,0, extremy 2.1 ??
LinksFR jakie masz na myśli dętki??
sluchaj nie pamietak dokladnie co to bylo, mogly to byc maxxisy czo costam, nie patrzylem az tak jak kupowalem dety, takie urzadzenie posrednie, bodajze 2.2-2.7 albo do 2.5 byly, jakos tak, byly takie rozsadne, zaden kloc do 3.0 wazacy 500g ani 100g XC, poobczajaj...
btw
http://weightweenies.starbike.com/
listings ofc, poszukaj sobie czego tylko chcesz
btw
http://weightweenies.starbike.com/
listings ofc, poszukaj sobie czego tylko chcesz
http://bodzio.pinkbike.com/
Shimano?? Hone lub Xt...noo taak. Ok, spojrzę. Ale Hone jest za ciężki, jak już to Xt !!!!
A jak jestesmy przy napędzie, to zestaw:
- tylna przerzuta Sram - X-7 ? -, który model i jaka jest różnica w dlugości wózka??
- kaseta, np. Sram X-7 ??
- łańcuch, np. Pc-991 zwykly za 125 czy H.P za 179 ??
Przewiduję, aby cały w/w napęd wnosil ok. mniej niż 500 zł, najlepiej do 450zł. Macie jakiesś konkretne pomysły ?? Oczywiście trzymamy się:
- street + xc + las + 4x.
A jak jestesmy przy napędzie, to zestaw:
- tylna przerzuta Sram - X-7 ? -, który model i jaka jest różnica w dlugości wózka??
- kaseta, np. Sram X-7 ??
- łańcuch, np. Pc-991 zwykly za 125 czy H.P za 179 ??
Przewiduję, aby cały w/w napęd wnosil ok. mniej niż 500 zł, najlepiej do 450zł. Macie jakiesś konkretne pomysły ?? Oczywiście trzymamy się:
- street + xc + las + 4x.
-
- Kontakt: