Avid Juicy 3

Wooyek
Kontakt:

Avid Juicy 3

Post autor: Wooyek »

Jezdzi ktos z forum na tych hamulcach?

Ciekaw jestem, jak sie sprawuja. Zwlaszcza w porownaniu do innych (np. Juicy 5, HFX9 czy Shimano).
konapike
Kontakt:

Post autor: konapike »

siema moj kumpel ma te hample i duzo na nich smigałem sa b.dobre i cena tez niezła lecz terudno je ustawic pod siebie i nienadaja sie po słabe amorki typu santor duro czy xtr czu cos tam bo sa poprostu za mocne , modulacja nie jest na njawyzszym poziomie ale mysle ze sa spoko.
sam smigam na soczkach 7 i sa on 2 nieba lepsze ale to juz inna bajka.
http://konapike.digart.pl/
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

konapikechlopie troche smieszny jestes-widzialem typa ktory jezdzil na hfx9 z rst,widzialem gustawa w duro,widzialem 525 w xcp chyba-juicy 3 seryjnie montuje sie do xcr'ow i jesli byloby tak jak piszesz,to juicy 7 lamalo by monstery jak zapalki.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
dawidek1
Kontakt:

Post autor: dawidek1 »

a ja widzialem swoją grimece sys8 w mojej delcie hl :]
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Spokojnie, amor wytrzyma na pewno ;)

A moze ma ktos porownanie do Juicy 5 albo Shimano 525?
ihnat
Kontakt:

Post autor: ihnat »

Witam, moze na poczatek powiem ze to moj pierwszy post na forum. Jezdze na tych hamulcach od okolo 5tyg. Musze powiedziec ze mialem wiele watpliwosci co do jego kupna i mozliwej ogromniej roznicy na niekorzysc juicy 3 do rozwazanych przezemnie juicy 5 z 2006r , ostatecznie przekonala mnie ich cena (600zl za komplet). Mam je z tarczami 185/160 przod/tyl. Pomimo moich obaw okazaly sie bardzo dobre. Sa to moje pierwsze tarczowki... Po pelnym dotarciu, a trwalo baaaardzo dlulgo ujawnily swoje pelne mozliwosci, ktore mnie osobiscie zaskoczyly. Bo za ta kase raczej spodziewalem sie mozliwosci sila/modulacja v-ek z duzym plusem polegajacym na niewrazliwosci na warunki pogodowe, tym czasem okazaly sie byc hamulcami z zupelnie innej ligi. Hamuje obecnie (na poczatku nie potrafilem zablokowac kola 2 palcami, pozniej dlulgo hamowalem 2, lecz ku mojemu zdziweniu docieraly sie wtedy jeszcze) uzywajac 1 palca i przynajmniej ja nie mam problemow zeby postawic rower na przednim kole. Nic wiecej chyba o nim nie moge powiedziec z racji krotkiego czasu ich uzytkowania, postarm sie jeszcze cos napisac szczegolnie po wypadach w gory. A na koniec, moze takie bardziej marketingowe rozwazania. Otoz odnosnie ich porownania do innych modeli wydaje mi sie ze jest to produkt ktory ma byc konkurencja dla hamulcow typu heyes hfx-9, magura julie, deore 535. W tym przedziale cenowym wlasciwie avid nie mial swojego modelu - mozna bylo dolozyc do juicy 5, albo kupic tanszego mechanika bb5/7 (ale to poprostu przeskoczenie o prog wyzej/nizej a nie konkurowanie w tej samej cenie i kategorii). Wiadome jest ze avid nie nalezy do firm ktore proznuja jak np. shimano ktory ze swoim modelem 525 obercnie 535 (ciezko mowic o zmianach raczej danie wreszcie mozliwosci dolozenia metalikow do 525, co nalezalo zrobic po 3 miesiacach od wypuszczenia ich na rynek zamiast ladowanie modelu 555 chyba 2 razy drozszego, ktory pozniej wycofano) chyba zamierza juz do konca swiata zawalczyc rynek low end w tarczowkach hydraulicznych lub hayes ktory ze swoim modelem hfx-9 zdaje sie nie slyszec narzekan uzytkownikow na pekajace przewody, cieknace klamki itd. Juicy 3 to naprwade dobry hamulec, ktory zaskakuje swoimi mozliwosciami wzgledem ceny. Moim zdaniem avid wziol pod lupe konstrukcje J5 i pooszczedzal tam gdzie mozna bylo przy jednoczesnym mozliwie jak najmniejszym skoku jakosciowo/wydajnosciowym. Nierozumiem tylko dlaczego te hamulce sa tylko dostepne jako OEM'y. Wydaje mi sie, ze tak bedzie tylko w tym roku, i jest zagrywaka taktyczna zagrywaka ze strony avida - puscimy oemy, jak sie okaza dupiate to przynajmniej nie bedzie jazdy z wysatwionymi gwarancjami np. 2 lata. Jestem wrecz przekonanay ze te hamulce zbiora bardzo pochlebne opinie i w przyszlym roku juz beda pelnoprawnym produktem avida. Narazie jest nieco problemu z ich dostaniem w roznych wersjach np. z tarczami 185/203. Ale to chyba przejsciowe, bo to zbyt dobre hamulce aby je karac tylko mozliwosciami tarcz 160. Gosc od ktorego je kupowalem mial jakas wypasiona wersje, ktora miala dolaczona intsrukcje!!! jest to instrukcja juicy 3 / juicy 5, tak wiec moje przewidywania odnoisnie ich wprowadzenia na rynek jako wersji "pudelkowych" maja jakies poparcie. Widzialem juz opinie o ich mozliwych 2 wersjach, chyba nie malo by to zadnego sensu zarowno marketingowego jak i logicznego.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

heh 5 tyg to nic , sporo bylo opinie o sypiacych sie 5 i 7 wiec ciekaw jestem jak bedzie za pol roku , rok , a ze sa to twoje pierwsz ehample to ciezko ci porownac do czegokolwiek ;] , ale zawsze cos
www.mm-foto.pl
ihnat
Kontakt:

Post autor: ihnat »

Totez ich nie porownuje:). A moje rozwazania na temat innym modeli, jak wczesniej napisalem sa sferze marketingowej i teoretycznej. Na opinie jak sie sprawuja po pol roku lub po roku musisz jescze poczekac, jak mniemam rok albo pol bo te hample dopiero co sa w uzytku;). Swoja droga, dziwne o tych opiniach o sypiacych sie juicy 5 i 7 bo ja spotykalem sie tylko z bardzo pochlebnymi. Chociazby w opiniach na dh-zone.
ODPOWIEDZ