Ballistic x-light czy dual

snipergrand
Kontakt:

Ballistic x-light czy dual

Post autor: snipergrand »

Mam do was pytanie bo nadal poszukuje ramy i dowiedzialem sie o ballisticach. Ktory model jest lepszy do dj i czy są lepsze od bopa stonebreakera, iguany i leadera foxa dragstara
maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

No ja to powiem, że sam nagniatałem na takim ballisticu, ale to wynikało z braku kasy. Zdecydowanie cena jest miła dla portfela. Z tych 2-ch brałbym dual slalom, ale jak masz możliwości to bierz coś innego. Te bop-y wyglądają konkretnie, więc jak możesz to myślę, że z tych co wymieniłeś to najlepiej je wziąć. Sorry za chaotyczny charakter wypowiedzi, ale nie mogłem zebrać myśli.
Pozdrawiam, Marek.
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Z ballów biezr DS, swietna ramka. Kuzyn miał, ja tez troche pojezdzilem i naprawde mi sie podoba. Dobra geo i wytrzrymała. POczytaj tez teamt o tanich ramach i moze sprzetownie.
krzydom
Kontakt:

Post autor: krzydom »

Ballistic do Dirtu ? BUHAHAHAHAHAHAHAHAHA a to dobre! Czowieku, ty lepiej poszukaj sobie na allegro jakiegoś używanego sztywniaka ze stali, to bedziesz miał wtedy dobą rame do DJ. Jeździłem kiedyś na Ballistic'u Dualu (póxniej kupiłem NS Suburbana), ale Ballistica mam dalej. Opisze ci go troszke:
Po pierwsze to tak naprawde to powinno się nazywać "Snipes" model "30-06", bo jakaś firma z Tajwanu wykupiła licencje na projekt tej ramy od Kanadyjskiego (dodam że zajebistego producenta) Snipes-a i nazwała ją Ballistic Dual
po drugie - nie bierz X-light (to już nie jest niestety projekt Snipes'a), bo to jest gówno odchudzane (nazwa light), widziałem rower na tej ramie, Ramka jest bardzo słaba i wątła. Przy DJ ci sie połamie. Natomiast Ballistic Dual, to już jest porządna maszyna do Dualu/4X i ma kąty dostosowane do tych dyscyplin. Ponadto od razu mówie - najszersza opona jaka ci tam wejdzie to 2.3 Ale nie jest też źle, bo rama ma wysoko osadzony suport i można na niej złożyć rower na kołach 24 calowych bez problemu że bedziesz miał za nisko korby, a dzięki temu skróci ci się dupa w rowerze i bedzie się bardziej nadawał do DJ. Co do wytrzymałosci ramy - to jest pieprzony pancernik! Kiedyś to była dosyć popularna rama i w Polsce jeszcze ani razu się nie zdarzyło żeby ktoś złamał Ballistic'a Duala (a byli ludzie którzy używali tej ramy do DJ). Ramka jest bardzo mocna i ma całą mase wzmocnień razem z profilowanym i spawanym specjalnie z kilku elementów tylnym trójkątem. Z przodu guusety i wspawka od spodu dłówki. Ogólnie nie do zajechania. Ale pamiętaj że to są kąty ramy do 4X a nie DJ (bo do dirtu/Streetu ma być długi przód a krótki tył, a ballistic ma średni przód i średni tył). Bopa i Iguany nie bierz, bo ci będą pękać jak szalone. Dobre rozwiązanie to Dragstar. Ludzie na tym jeżdżą po kilka lat i rama wciąż wytrzymuje, ale to jest gówno czeskie i rama jest zaprojektowana po *****, bo jest i średni przód i długi tył, wiec do DJ jeszcze gorszy niż ballistic. No i na domiar złego ma stery zintegrowane, które raz że są droższe, nie wszędzie je mozna kupić i jak nie bedziesz pilnował luzów na sterach, to ci rozwalą główkę ramy i nie bedziesz miał wogóle roweru. Z dwojga złego weź ballistica. tylko w rozmiarze 14", bo jest mniejszy i bardziej ci się na da. Choć lepiej by było kupić ramkę która z założenia projektantów jest zrobiona do DJ. Poszukaj na allegro i weź używanego ze stali Cromo 4130. a jeśli by była kiepska, to każdy kowal czy spawacz ci ją zespawa. Chyba najlepszym rozwiązaniem dla ciebie była by rama Destroyer (polska firma, któa robi ramki do DJ i Street'u)
NO STRESS
snipergrand
Kontakt:

Ej Krzydom dzięki za tak wyczerpujący opis bo troche więcej mnie naprowadziles. Ale nadal czegoś nie rozumiem czemu piszecie że bopy to gówno. U na torze dwuch kolesi ma iguana i walą z hop miedzy na ktorych sie leci koo 3 metrow. A i co do sterowe to mówisz że ie polecasz zintegrowanych lepsze take co ma ballistic czyli zewnetrzne? A najlepiej mi podpowiedz jaka bedzie dobra wytrzymala rama do dj za ok. 350( nie chce destroyera bo ma poziome haki)
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

Miałem 2 ramki....dlaczego chcesz ewentualnie używać ramki x-light do dj......? przecież ona jest do xc...lepiej poszukaj czegoś ze stali....
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

hahaha nie chcesz destro bo ma haki poziome? osz w chu*j stary chesz dobra tania rame do dj i wlozysz tam przezutke? to zostaje ci np drag, albo ewantualnie meride umf bo jest lekka i tania (strzeli ale nei za szybko) ;D cromo rulesss
snipergrand
Kontakt:

Ej no to co radzcie w końcu bo tu mi jeden pisze że ten ballistic dual inny że drag a jescze inny ze destroyer. Ludzie ja skacze z dużych hopek ale tak wielkich przy jakich sie może rama zlamac(chyba że jest z plastkiu). TEraz mam jakis gowno supermarketu co ma dwa amory i to dziala ale chce miec lepszy sprzet. A co do destroyera fajny ale te haki i dziwny hak na przerzutkę mi sie nie podoba. no to co radzice na hopy pomiedzy ktorymi jes ok 2,5 metra no max to 3 ale rzadko
snipergrand
Kontakt:

a i mam jescze jedno pytanie co sądzicie o ramie destroyer evo
krzydom
Kontakt:

Post autor: krzydom »

evo odpada bezapelacyjnie! Bierz chłopie Destroyer Jump! tylko i wyłącznie! Tania rama ze stali, waga nie jest nadzwyczaj duża, mocowanie koła na 26 lub na 24 cale, poziome haki, hak przerzutki. mocowanie pod tarczówki i V-brake'i dobra cena i dobra gwarancja, bo uznają reklamacje i nie kręcą i na gwarze oddają nowe ramy i to szybko. To wszystko co tu wymieniłem bardzo się liczy.

Jak się przesiadasz z hipermarketowca i mówisz ze brzydki hak przerzutki, to jesteś póki co zielony w takich sprawach jak DJ/Street czy w wogóle rower. Zaufaj ludziom którzy mają wiekszą wiedze od ciebie (bez obrazy oczywiście). Mówie ci, weź tą Destroyer Jump, a z czasem jak wiecej się dowiesz o rowerach i specyfikacji sprżetowej, to docenisz to że masz bardzo fajną i uniwersalną ramkę do przerabiania i custom'owania.

A to EVO, to jakaś kupa straszna! rower ze stali do 4X i DH ???? śmiechu warte. wygląda jak zwykły rower XC. Olej go, bo jak go kupisz, to później bedziesz tylko żałował...

Chcesz wiedzieć jak powinien wyglądać rower do DJ, to wejdź tu: http://www.7anna.com.pl/oferta.php?prod ... 3#produkty i oblukaj jak wyglądają te ramy w rowerach "Meropolis" i "Core" i na tych rowerach się wzorój w budowie swojego pierwszero bike'a do DJ..

Albo wejdź tu http://www.ns-extreme.com/ i na dole w prawym roku kliknij na "your bike gallery" tam zobaczysz jak wyglądają rasowe rowery DJ/street.

Do DJ nie bierz roweru Dualowego/4X albo dziwolonga pod postacią Dartmoora czy Iguany czy LeaderFoxa. Twoi koledzy jeżdżą na Iguanach, które są chamskimi, tandetnymi tanimi podróbami dualowego Point'a A Dual (ściga się dwóch zawodników na dwóch równoległych torach z muldamiw) czy 4X (wyścigi 4 zawodników jednocześnie po torze z muldami) to jest bardzo odrębna dyscyplina od DJ.

Rower do Dualu / 4X powinien mieć rame 14 lub 16 cali, przednią cześć ramy średniej długości i tylną cześć ramy (tylne widły) w miare długie żeby był szybki, a rower do DJ/Street powinen mieć długi przód , a krótki tył, co daje wiekszą skocznosć, lepsze manewrowanie w locie, lepszą kontrole nad rowerem. i coś takiego ma Destroyer Jump, a Iguana wrecz przeciwnie. i nie patrz na ten hak przerzutki, bo to jest stalowa rama, gdzie hak tylnej przerzutki jest integralną częścią ramy, a w iguanie (która jest z aluminium) musi być wymienialny hak z aluminium, ponieważ haki w ramach aluminiowych często się łamią lub odrywają, a gdyby nie był wymienny, to rama by poszła do smieci.

Taka dobra rada, koledzy niech sobie jeżdżą na iguanie, a ty sobie kup Destroyera i szybko ich prześcigniesz w skakaniu hopek, bo twój rower bedzie poprastu łątwiejszy w nauce i wytrzymalszy na niedoloty czy upadki.
A jak chcesz być lamusem to kup sobie ballistica, EVO albo iguane. tylko że za pewien czas jak już bedziesz wiedział jaki ma być rower do DJ, to bedziesz płakał ze kupiłeś nie tą rame, a ludzie dobrze ci radzili....

pozdro
NO STRESS
ODPOWIEDZ