Nixon 06 / 07

gzesiek1
Kontakt:

Nixon 06 / 07

Post autor: gzesiek1 »

Witam, zastanawiam sie nad kupnem nixona ale mam 1 maly probile, mianowicie nie wiem czy kupic rocznik 06 czy 07. 06 tanszy i wogle ale czy nie gorszy ? jesli ktos ma albo wie czym sie roznia to piszcie.
pozdro
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

a o jaki model konkretnie chodzi. Szcegóły o tych amorkach masz na stronie producenta www.manitou.com.pl moze z nimi pogadaj o tych roznicach.
Czarnuch
Kontakt:

Post autor: Czarnuch »

Napisz jaki model cię interesuje. Bo to mega wazne. Bo dopiero chyba od modelu elite jest tłumik CTPC+(Cartridge TPC+) które jest min w Travis Single 150. Dzięki temu amor chodzi naprawdę świetnie, sam bylem pod ogromnym wrażeniem!! Ja kupilem Elite z 06 i jestem mega zadowolony. Uważaj tylko na spręzyny, seryjnie dają jakies pod ludków co chyba max.60kg waża jak ważysz >80 to będzie strasznie dobijał.
jeśli myślisz o Nixonie Super i Platinum to tam jest Intrinsic(bajecznie działa). Do tego model Platinum ma Infinite Travel dzięki temu mozesz obnizyć go o jakieś 30%.

Mój Elite szybkozamykaczem, ośką, nieciętą sterówką waży 2468g.

Model 07 generalnie rózni się tym, że ma znowu złote golenie.

Bierz który chcesz ale min. Elite!
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
SN
Kontakt:

Post autor: SN »

posiadam nixona 05 it platinium (30mm-140mm) w rowerku XC i bardzo sobie chwale, ładnie pracuje, dzięki powietrzu można go dobrze ustawić (gorzej w enduro lub lekkim fr bo powietrze ma za małą progresje, ustawić go można w sumie tylko tak ze wybiera albo małe albo duże.. ale takie juz jest powietrze), na wytrzymałość również nei narzekam, jedynym mankamentem posiadanego modeli jest manetka która nie działała już po 2 tygodniach od zakupu.. podobno to wada fabryczna wszystkich pierwszych modeli nixona (mam nadzieję że po powrocie z serwisu - o ile znajdę czas zeby go wysłać - wróci w pełni działający ;-)
ogólenie na plus

pozdrawiam
Show no fear, show no pain, just ride!
www.sn.home.pl
gzesiek1
Kontakt:

Post autor: gzesiek1 »

sorki zapomnielaem napisac jakie to model... chodzi mi o COMP-a, ( tylko na taki mnie stac ) :P .... chba kupie 06 bo kosztuje 1000zl a 07 1500,
z gory dzienki za pomoc
pozdro
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

e to bym w zyciu nie wzial comp za to wychaczyc all mountaina 2 a nieco wiecej 1 wypasiona juz ;]
www.mm-foto.pl
toto05
Kontakt:

Post autor: toto05 »

a co myślicie o Manitou Nixon Elite 07 ?? dobry jest ?? czy warty swojej ceny ??
http://infobot.pl/r/1EuH <- Mega !
Czarnuch
Kontakt:

wookie a jezdziłeś na modelu 2006, bo chodzi sporo lepiej niż 05. I ma obiecany skok!

toto05 ja mam Elite 06, 07 ma złote golenie i cała rożnica. A 06 chodzi wyśmienicie i żadne Allmountain itp. nie przymywają się do tego!
Elite jak pisałem ma inny tlumik, zamknięty w kartridzu, i regulacje dzialają super.
Do tego Elite ma też połkąpiel olejową ale inaczej niż w blackach/shermanach jest po około 50ml oleju na stronę.

I jeszcze odkąd manitou odpuściło Dorado stwierdziłem, że manitou nie chodzi ładnie, ale wlasnie zeszło roczne Nixony Elity/Travisy Single z CTPC+ chodzą naprawdę super!! i nie mają wiele wspolnego z tymi 05. I okazało sie, że jednak są chodzące Manitou
I z tego co wiem Nixony 06 były juz robione w USA nie na Taiwanie(manitou nigdy nie kryło, ze robi na Taiwanie, ale zaczeli przenośic produkcje z powrotem do USA, w 2008 wszystkie Manitou będą Made in USA;) przez co w ofercie zostana modele klasy średniej i wyższej)

Manitou 2008: http://tiny.pl/fxpk
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

ALE ON MOWI O COMP !

wiem jak dziala taki tlumik , wiem jak dziala am ktorego mam i roznica jest na korzysc jak dla mnie am , miales am ? zwlaszcza am1 ?
www.mm-foto.pl
toto05
Kontakt:

Post autor: toto05 »

hmmm. Bardzo fajny ten Nixon 07 Elite :) Ładne kolorki i wogole z tego co mowicie to wynika ze bardzo ładnie pracuje. A jeszcze jedno jak myslicie czy jesli wezme Manitou Nixon Elite 07 na zwykłą oś to bedzie jakas duza róznica niz na sztywnej osi ?
http://infobot.pl/r/1EuH <- Mega !
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

duza moze nie, ale warto dolozyc i miec 20mm os bo to jednak daje "moc" i wytrzymalosc, a jak wiadomo polaka nie stac aby kupowal 2 razy wiec pomysl, i dozbieraj do tego na os 20mm
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

wookie85 wie co mówi, bo kupił od mnie am 1 :P i go w popieram, ponieważ AM 1 to jeden z lepszych amorków na rynku!!

Co do twardości sprężyn to wiele osób płacze, że go dobija amortyzator. Jak sie nie potrafi regulować kompresji to tak jest!!!

Ma travisa i też na początku też mi się wydawał trochę za miękki, ale parę obrotów pokrętłem regulacji kompresji i wszystko dział tak jak powinno (wybiera wszystkie nierówności, a jak dostaje strzał to elegancko go tłumi)
Czarnuch
Kontakt:

jezdzilem na AM1 i od Compa chodzi trochę lepiej, ale już od Elite nie. Nie mówiąc nic o super czy platinum!
Ale on tez mówi o Compie 06/07 które chodzą dobrze, a coś mi się wydaje, że mówisz o pracy Nixonów przez pryzmat starszych roczników?

A od kiedyablee reguluje się twardość widelca tłumieniem kompresji:/ sprężyny mają byc pod wagę i koniec kropka. Ważysz np. 80kg to masz miec takie spręzyny a nie takie pod 50 i nie jest to do regulowania kompresją;/ Tym bardziej, że manitou ma odpowiednie spręzyny. Kompresją ustawiasz wejscie jak masz odpowiednie sprężyny a nie zastępujesz jedno drugim!!
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Czarnuch dzięki kompresji widelec staje sie np. od połowy skoku twardszy przez co go trudniej dobić.
Czarnuch
Kontakt:

ale komresją się nie zastępuje twardośći sprężyn!!
xTasior
Kontakt:

Post autor: xTasior »

Ja wlalem do duro wiecej oleju i mam miekki a dopiero pod sam koniec staje sie twardy.Czarnuch ma racje.
...
ODPOWIEDZ