Azot w damperach

ThoRx
Kontakt:

Azot w damperach

Post autor: ThoRx »

Witajcie !
Jako ze jeżdżę na sztywniaku a moje chęci do poznawania roweru są nie zawężone chciałbym was zapytać o stosowanie azotu w damperach. W jakim celu jest on stosowany? Poprawia prace ? Mozna odczuć jakieś różnice w pracy miedzy damperem z azotem, a bez ? Ma to jakiś szczególny wpływ ? Czy taki azot można spuścić z dampera(w jakim celu?) i ponownie damper napełnić ? Najbardziej mi zalezy na wypowiedziach ludzi ktorzy spotkali sie z tym rozwiazaniem, co nie znaczy ze teoretykom dziekuje. Piszcie co wiecie.
Pozdro360
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

Ja miałem go w swoim DHX 5.0, ogólnie służy do tego żeby olej sie nie pienił tak bardzo, można go spuścić i napełnić ponownie w jakimś servisie zapewne ale ja tam kiedyś to spuściłem i jeżdżę na powietrzu atmosferycznym.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
Ufik
Kontakt:

Post autor: Ufik »

azot jest mniej wrażliwy na temperaturę i nie zmienia zbytnio swojej objętości.
Spuszcza sie przy serwisie to wiadomo i tak samo potem można go napompować patrz FOXY a co do pracy Foxa RC najpierw na azocie a potem na powietrzu nie odczułem znacznej różnicy
ElvisFR
Kontakt:

Post autor: ElvisFR »

azot stosuje sie tez dlatego ze jest to gaz obojetny dla gumowych uszczelek..:)
|< < > |\| /-\

http://www.pinkbike.com/photo/1216238/
virus_rider
Kontakt:

Post autor: virus_rider »

wedlug mnie nie ma zadnej odczuwalnej roznicy ;p
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

Azot byl koniecznoscia w damperach starego typu (bez membrany oddzielajacej gaz od oleju). Teraz wystarczy dowalic powietrza i nie ma problemu. Zwlaszcza w DHX'ach (pierwsze slysze, zeby w DHX firmowo pakowano azot, ale rozne ludzie prezenty dostaja...).
www.foesracing.com
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Hihihihihihi sranie w banie , na szkoleniu foxa panowie coś bredzili o dużych cząsteczkach azotu , że niby przez to nie przełażą przez uszczelkę - bzdety! Poza tym, powietrze zawiera ok 78 % azotu.
PS. To samo było z olejami Foxa , że niby tylko na nich dampery dobrze działają - gadka się skończyła gdy zabrakło im orginalnego oleju . Okazało się ,że ciecze innych firm tez dają radę.
rav\g3r
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

A rozbierał ktoś FOXA Float R? z cannondale Yekyll (rocznik ok.2000 zwykły damper tylko z regulacją tłumienia powrotu)
Bo mam niby napompowane niby na maxa ale ciutkę za miękki dkla mnie jest, a waże 67 kg:)
No i zastanawiam się nad serwisem...ale serwis w autoryzowanym serwisie kosztuje 320 zł!!(to ja mniej za ramę z damperem dałem) więc chcę się zabrąc sam...może się uda:)
Jakieś porady?
Azdarak
Kontakt:

Post autor: Azdarak »

Akurat Floata mozesz sam zrobic prosty jak konstrukcja cepa na stronie foxa jest manual do tego. Co do azotu to jest gazem obojetnym w związku z tym nie powoduje korozji (powietrze zawiera pare wodną) pozatym ma lepszy współczynnik spręzania niz powietreze tak mówili na szkoleniu z foxa...
"The Impure Souls of Living Dead Shall be Banished
into Eternal Damnation Aaaameeeen"
gruczniak
Kontakt:

Post autor: gruczniak »

Speedy, masz autoryzowany serwis w Bydgoszczy, który podawał mi zupełnie inna kwotę zawierającą wymianę uszczelek i płynów.
Dzwoń do centrumrowerowego.pl i się dowiaduj.
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

gruczniak pisze:Speedy, masz autoryzowany serwis w Bydgoszczy, który podawał mi zupełnie inna kwotę zawierającą wymianę uszczelek i płynów.
Dzwoń do centrumrowerowego.pl i się dowiaduj.
no właśnie od nich mam taką cenę...
Chyba że dampery im się popieprzyły...
ODPOWIEDZ