mam taki problem: jezdzilem dosc dlugi czas na mtb i na zwyklej 19' ramie robilem banego na prawie 40 cm, ostatnio przesiadlem sie na bmxa i okazalo sie ze nie podskocze na wyzej niz na jakies 20-25 cm. moze mi ktos powiedziec czym sie rozni bunny na mtb i bmx?? wazylem i bmx jest lzejszy wiec niewiem o co kaman. moze dlatego ze rama jest krotsza?? jesli tak to jak sie wybijac??
mam ten sam problem, na mtb wysoko robilem jak na moje potrzeby, a na bmxa nizej daje,
trzeba cwiczyc innej rady nie ma, poogladac jak na filmach skacza, to pomaga
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
ix ma specyficzne geo i inne niż te w mtb a więc trochę ćwiczeń czasu filmik też sie przyda (nakręca dobrze na jazdki) no i musisz mocniej szarpnąć kierą w górę do banego na bmx hymm tak przynajmniej ja miałem
na mtb bunny trwa "dluzej". Na mtb na wyrwanie przodu w gore trzeba wlozyc wiecej energii i bardziej sie odchylic. Na bmxie nie mozna az tak ciagnac, wiec tam tyl (i caly rower) podciaga sie prawie od razu.
takie sa moje indywidualne odczucia z jazdy :)
e tam, ja mtb robilem na ok. 80cm, na bmx'ie w pierwszy dzien juz na ok. 60-70 takze powinno byc jeszcze lepiej niz na mtb, trzeba sie tylko przyzwyczaic.
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
to jest norma, ja na mtb robie 70cm z hakiem a na bmxie jak bedzie 40 to bedzie dobrze.
przyczaiłem że na x-ie trzeba sie bardziej pionowo wybić właśnie przez to co szymvnap[isał: "na mtb bunny trwa "dluzej". Na mtb na wyrwanie przodu w gore trzeba wlozyc wiecej energii i bardziej sie odchylic. Na bmxie nie mozna az tak ciagnac, wiec tam tyl (i caly rower) podciaga sie prawie od razu."
hmmm x jest krótszy i musisz szybciej wykoać cały ruch .. a i jak jesteś w górze to doope do tyłu i podciągnij cały rower do góry... nie widze problemu na mtb robie 75cm i wsiadłem pierwszy raz na x-a i kleje 50cm.. wystarczy sie chwile przyzwyczaić i katować.. powodzenia