Rentgen
-
- Kontakt:
Rentgen
Witam.
Chciałem zapytac czy ktos przeswietlał rame rentgenem w celu sprawdzenia czy jest peknieta?
I jaki ewentualnie to był rentgen oraz koszt.
z góry dzieki za odp. pozdro
aha i szukałem lecz...
Chciałem zapytac czy ktos przeswietlał rame rentgenem w celu sprawdzenia czy jest peknieta?
I jaki ewentualnie to był rentgen oraz koszt.
z góry dzieki za odp. pozdro
aha i szukałem lecz...
[S] zbroja Utika gg: 6341288
-
- Kontakt:
Klisza to klisza, widać ze nie masz bladego pojęcia o tym jak działa lampa rentgenowska...Karol85 pisze:bikerman ale ten rentgen ci nic nie da bo maja inne folje te w szpitalu reaguja na wapn w kosciach a te do badania materialow na cos innego co ci dadza znajomosci.
Spodziewając się czego szukasz (jaki materiał prześwietlasz i czego tam szukasz) można dobrać odpowiednią długość fali a tą reguluje się odpowiednim napięciem w lampie... (rzędu kilkudziesięciu tysięcy woltów)
wracając do tematu, to faktycznie prześwietlenie mało pomoże, na upartego można by i tak ale, najlepsze są jak to już wcześniej napisali ultradźwięki... są przede wszystkim tańsze i bezpieczniejsze...
pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
badanie rentgenem ramy jest calkowicie bez sensu, nie ma co wspominac o tym ze zadne szpital by Ci tego nie zrobil! jedyna co by bylo po tym to fajna fotke i tyle. nie ma mozliwoscie zeby przez to urzadzenie zaobaczyc jakie kolwiek pekniecia! do takich badan wykorzystuje sie urzadzenie zwane defektoskopem! urzadzenie to wysyla fale ultradzwiekowe ktore odbijaja sie od przeciwleglej sciany. gdzy w badanym materiale, spawie wystepuje jakies pekniecie wszystko ladnie mozna odczytac na wykresie! kazda uczelnia techniaczna na ktorej jest kierunek mechaniczny powinna miec takie urzadzenie! z udostepnieniem tego urzadzenia przez uczelnie moga byc problemu! musial bys pojsc do jakiegos pracowniak uczelnianego, magistra, doktora i z nim rozmawiac! szczerze wydaje mi sie malo prawdopodobne zeby ktos wogole chcial z Toba rozmawiac bo musili by oni poswiecic zbyt duzo czasu na Ciebie! z nimi jest ciezko cokolwiek zalatwic! lepszym rozwiazaniem bedzie udanie sie do jakiegos zakladu, spawacza, onie napewno beda wiedziec gdzie udostepniaja defektoskop!
kolejna sprawa: nawet jesli dostaniesz to urzadzenie nie bedziesz go umial obslugiwac, nie bedizesz umial nic z wykresu odczytac! musi to zrobic ktos kto ma z tym urzadzeniem do czynienia i sie na tym zna. wyszukanie pekniecia w ramie to nie jest prosta sprawa!
kolejna sprawa: nawet jesli dostaniesz to urzadzenie nie bedziesz go umial obslugiwac, nie bedizesz umial nic z wykresu odczytac! musi to zrobic ktos kto ma z tym urzadzeniem do czynienia i sie na tym zna. wyszukanie pekniecia w ramie to nie jest prosta sprawa!
Qbicz wiem ze rentgenen wykozystuje sie do wykrywa wad wewnetrznych w materialach wiec pekniecia tez powinien wykryc. Ale fakt jest taki ze lepiej ultradzwiekami
edit: eee sorry za dwa posty nie wiem jak to sie stalo pewnie dla tego ze net mi lami ;/
edit: eee sorry za dwa posty nie wiem jak to sie stalo pewnie dla tego ze net mi lami ;/
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...