Manual....cos niewychodzi:/...

Boczek
Kontakt:

Post autor: Boczek »

musisz mieć tyłek na wysokości siodełka, nad tylnim kołem...ręce cały czas prosto wyrywasz przednie koło i balansujesz uginając i prostując nogi(ręce cały czas proste), tylni hamulec też Ci się przyda xD...

Pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=171992
Cinek
Kontakt:

Post autor: Cinek »

Ja od paru lat uczę się manuala i kupa:P Fakt faktem ostatnio małoooooo jeździłem:) Więc ćwicz:)
no risk no fun
http://tiny.pl/5mc4
NoFuckinName
Kontakt:

Post autor: NoFuckinName »

manuala umiem ale nie jakiegoś zajebist*go i powiem Ci żę uczyłem się prawie 8 miesięcy i jakoś wkońcu sam wszedł w nawyk ;]
grzegorz88
Kontakt:

Post autor: grzegorz88 »

Nie przejmuj sie ziomek , ja juz 2 lata proboje i poki co wychodzi mi srednio ;]
E.F.R. Elbląg
Street
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

Ja katuje od roku na rożnych rowerach i nigdy mi manual dobrze nie szedł ;)
Mąka
Kontakt:

Post autor: Mąka »

znaczy moim zdaniem trzeba wyczuć rower. do manuala ruchy sie z czasem przyzwyczajają do roweru i ty wiesz co masz z nim robić . [rzynajmniej mi sie tak wydaje pozdro!!
kosa
Kontakt:

Post autor: kosa »

a moim zdaniem to koles zamiast katowac manuala... to kurva siedzi przed kompem i sprawdza co napisaliscie ... vypierdalaj na rower i katuj, kurva dziecko neostrady...
"Słaby jest ten, kto godzi się z klęską"
http://www.pinkbike.com/photo/1036694/
Mundek
Kontakt:

Post autor: Mundek »

manuala trudniej sie jest nauczyc kiedy sie wychodzi na rower i caly czas go cwiczy, najlepiej ucz sie manuala jak gdzies dojezdzasz, na jaks miejscowke to po drodze sie ucz, jak sie caly czas robi to trudniej. A to ze jeden sie uczy 2 lata a drugi 2 tygodnie to po prostu jeden ma talent do jednego a drugo do drugiego. Mi np. latwo przyszla jazda na manualu bunnyhopy i abu i ogolnie streetowe rzeczy szybko sie ucze ,ale w dircie juz tak szybko nie idzie
Sebx
Kontakt:

Post autor: Sebx »

8 miesięcy i wychodzi średnio?! :O Stary Ty sie na wózek inalidzki lepiej przesiądź xD Ja sie uczyłem manuala od połowy zeszłych wakacji (2006) i nie powiem... było kiepsko ale teraz po zimie sie odrodziłem! Łącznie ucze sie go jakieś 6 miechów :D Czasem jak se puszcze z górki to auta w luźnym "korku" manualem wyprzedzam albo (czego nie polecam!) przez skrzyżowanie manualem i skręcać w droge w lewo wtedy sie robi takie duuuże 90 przez całe skrzyżoanie ^^ All patrzą jak na jakiegoś debila albo kosmite a ja na jedym se popier** :D

Uczyłem sie go najpierw w parku bo kumpel zaczoł to niemogłem zostać dłuzny ^^ Potem przenieśliśmy sie na droge asfaltową o znikomym spadzie i tam go ćwiczyłem dniami całymi ale i tak było nienajlepiej... Zawsze robiłem go przy małej prędkości i nie wychodził najlepiej i sie wkurzyłem, rozpedziłem sie i... pociągnołem jakieś 20 metrów i od tego czasu zaczołem ćwiczyć przy większych prędkościach i to był strzał w 10 :D

Zycze powodzenia w nauce bo to jest zaje**sty trick :D
!!BIKE'S & CAR'S IS MY LIFE!! ..i.. -.^ ..i..
dirtzone
Kontakt:

Post autor: dirtzone »

ja mam inny sposob na manuela, jedz na parking od hipermarketu (bo tam zawsze jest rowniutki asfalt) znajdz takie miejsce z dlogą prostą na koncu kraweznik z trawą za nim i zacznij robic manuela z 2 metry przed i lekki bnny na kraweznik i za kazdym razem jak juz ci wyjdzie to troszke dalej o 0,5 - 1 metra dalej od kraweznika wzucaj na kolo starając sie dociągnoc do konca... ja tak przez 2 dni nauczylem sie do oporu jechac na kole przez caly parking, znaczy do kraweznoka :p tylko ze minus takiej nauki manuala jest to ze bez jakiejs lini na koncu drogi prawie nie umiem go zrobic lol

TylerDurden
Kontakt:

Post autor: TylerDurden »

musisz dobrze dupsko nad tyne koło wystawić.. oraz musisz stac dokładnie po środku roweru żeby Cie nie wznosiło na boki.. a do tego pamiętaj żeby zawsze mieć paluszek na klameczce żeby w razie jak przedobrzysz.. nie poleciał na plecy(noge) sobie... a tak to ćwicz i ćwicz.. a kiedyś Ci wuyyjdziae:) pozdr!
http://www.pinkbike.com/photo/1009540/
Matełek
Kontakt:

Post autor: Matełek »

Ja manuala ucze się z 2/3 miesiace i robie go praktycznie do konca ( do momentu az zaczna mnie nogi boleć, albo ulica się skończy)
Na poczatku oczywiście uzywalem hamulca, aczkolwiek mimo to zdarzaly sie ostre gleby na plecy przy duzej predkosci. Teraz mam rower tak wyczuty ze nie musze go naciskac...
Obecnie "trenuje" manuala na jednej nodze, i musze powiedziec, ze całkiem całkiem xD
Tak jak mowia wszyscy KATUj i jeszcze raz KATUJ
http://img181.imageshack.us/my.php?image=ajjjad7.jpg
Matełek
Kontakt:

Post autor: Matełek »

KATUJ KATUJ KATUJ KATUJ...
http://img181.imageshack.us/my.php?image=ajjjad7.jpg
DoDominik
Kontakt:

Post autor: DoDominik »

daro_53
Kup sobie Prodigy 9.81 to sie wtedy napewno nauczysz:D
Lubie Jeździć na rowerze samochodem:D
hacker33
Kontakt:

Post autor: hacker33 »

Ja jestem w trakcie ćwiczenia manuala, i powiem że najlepiej mi wychodzi wtedy kiedy sobie wytypuje od jakiego momentu do jakiego ma on być.
Wydaje mi sie że jest to dobry sposób na początek.
Jedziesz jakimś chodnikiem,widzisz np. 2 poprzeczne pęknięcia asfaltu w odległości jakiś 2-3 metrów od siebie. Jedziesz i próbujesz je przejechać na tylnym kole.
Mi się zawsze udaje. Gorzej tylko jest z dużymi odległościami.
I tak jak kolega wspomniał nie ćwiczyć tego na chama, tylko w czasie jazdy gdzieś po mieście czy jak dojeżdżasz gdzieś na miejscówkę.
My bike-> http://www.pinkbike.com/photo/1684970/
Lil'Kadi
Kontakt:

Post autor: Lil'Kadi »

jak uważacie ale wg. mnie nie nauczysz sie tricka słuchając rad innych. Ja zawsze robie po swojemu i sam staram sie dojść jak coś zrobić i co robie źle jak mi nie wychodzi ;) po prostu wsiadaj na bajka i skup się ;) dhcyc zgadzam sie z Tobą całkowicie... Ja manuala umiem w miare dobrze a cały czas douczam sie bo wiadomo zawsze można lepiej ;) Ale skoro pytasz to - radze Ci najpierw nauczyc sie dobrze whillie a pozniej manuala na siedząco (pracujesz tylko heblem i lekko balansujesz ciałem) a pozniej na stojąco. aha jak dla mnie pomaga jeszcze jak rozbujam sie na maxa i pamietej też żeby palec mieć zawsze w razie czego na hamulcu.pozdro

hacker33 właśnie też pęknięciami sie bawie jak jade gdzieś :D
ODPOWIEDZ