prostowanie tarczy
prostowanie tarczy
siema, nie znalazłem takiego tematu więc zakładam. Zna ktoś jakiś sposób na odgięcie tarczy? Wiem że można to robić żabą ale nie wiem dokładnie jak, a prasy nigdzie w pobliżu nie ma.
hmm z tym przegrzaniem to jest dobry sposób sam tak robiłęm na tarczach 160 tylko łątwo spalić tarcze no i ja nie polewałem wodą tylko po 3 takich razach działo i tarcza byłą idealnie prosta tarcza byłą TEKTRO a jakieś większe odgiecia to mozna ręką bez problemu
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/
ja już 2 tracze pokrzywiłem, jedna heyesa 160 a druga acessa też 160 i próbowałem je prostować domowej roboty zgrzewarka do dętek i niestety nie pomogło
klucz do prostowania traczy? chyb ajakaś prasa albo coś ale żeby się tylko nie zabardzo zgniotła i nie powiekszyła o.0ablee pisze:Jedź do serwisu i za 5zł wyprostują ci tarcze specjalnym do tego celu kluczem!!!
Sprzedam Kask 661 Dirt Lid (orzech), mało używany - 65 zł
Kurde stary, co ta wypowiedzia chciales wyrazic ? Ani przecinka, ani kropki , ani duzej litery. I o co chodzi z tym polewaniem woda ? Ze niby sie wyprostuje, zaleje olejem czy odwrotnie ?PiotrekF pisze:młoteczek kombinerki i rece to moj sposób ktory mnie nie zawiód nie zapackaj sobie tarczy smarem kiedys gdzies slyszalem ze wystarczy zjechac z mega gorki i go zagrzac i na dole szybko polac woda ale nie wiem jak to dziala w praktyce sam nie probowalem;/
W zeszły weekend prostowałem 200 Grimecy. Zajęło mi to ze 2 godziny ale działa - tarcza ma tylko minimalne odchyły.
Narzędzia i materiały ;-P
1. Gumowy młotek
2. Płaska (ważene - idealnie płaska) płyta (ja miałem akurat parapet lastryko)
3. Kawałek miękkiego czystego materiału (np. ręcznik albo koszula flanelowa)
Na płycie połóż tarczę i trzymając w środku zobacz gdzie jest najbardziej "strzelona". Potem podłóż szmatkę (żeby nie rysować/uszczerbić płyty/tarczy)i połóż tarczę tak żeby skrzywiona część wystawała poza krawędź płyty .. i heja młotkiem energicznie acz z wyczuciem kilka razy, pozostałą część tarczy dociskając mocno. Sprawdź na płaskim obie strony tarczy i dalej... i tak ze 100 000 razy ;-P. U mnie zadziałało.
A patent sprzedał mi stary kolarz w obcisłych gatkach (ROTFL)
pozdro
Narzędzia i materiały ;-P
1. Gumowy młotek
2. Płaska (ważene - idealnie płaska) płyta (ja miałem akurat parapet lastryko)
3. Kawałek miękkiego czystego materiału (np. ręcznik albo koszula flanelowa)
Na płycie połóż tarczę i trzymając w środku zobacz gdzie jest najbardziej "strzelona". Potem podłóż szmatkę (żeby nie rysować/uszczerbić płyty/tarczy)i połóż tarczę tak żeby skrzywiona część wystawała poza krawędź płyty .. i heja młotkiem energicznie acz z wyczuciem kilka razy, pozostałą część tarczy dociskając mocno. Sprawdź na płaskim obie strony tarczy i dalej... i tak ze 100 000 razy ;-P. U mnie zadziałało.
A patent sprzedał mi stary kolarz w obcisłych gatkach (ROTFL)
pozdro
°°° Norma Jean + Ion Dissonance + the Dillinger Escape Plan°°°