Adapter boxxer wersja kolejna:/
Adapter boxxer wersja kolejna:/
Przejzałem wszystkie tematy odnośnie adaptera hamulcowego do boxxera i żaden z nich nie rozwiazuje mojego problemu. Więc postaram się powiedzieć wszystko jasno i prosto. Mam boxxera który ma mocowanie is pod tarczę 180mm. Posiadam hamulec formula również pod is. Jest taki problem, że jak zamocuje hamulec to jest on za daleko od tarczy o jakiś 1-1,5cm. I teraz nie wiem czy kupić tarcze 180mm i dać duuuużo podkładek i dłuższe śróbki, czy kupić tarczę 200mm i adapter pod tarczę 200mm (160-->180mm=180-->200)również z tymi śrubami długimi i podkładkami. Moje wachania zaczęły się przez to: http://www.allegro.pl/item204363299_box ... dzony.html
Mysląc logicznie jak założe tarcze 180mm to jak coś się urwie to bedzie to mocowanie hamulca przy amorze, a przy tarczy 203 będzie to adapter... Nie wiem ogólnie czy dobrze mówie, ale wydaje mi się ze im bardziej oddalony hamulec od mocowania (chodzi mi tu o dłuższe śróbki i podkładki), tym większa siła pada na mocowanie tzn. łatwo urwać. Mam nadzieję że zostałem zrozumiany:) POMOCY
Mysląc logicznie jak założe tarcze 180mm to jak coś się urwie to bedzie to mocowanie hamulca przy amorze, a przy tarczy 203 będzie to adapter... Nie wiem ogólnie czy dobrze mówie, ale wydaje mi się ze im bardziej oddalony hamulec od mocowania (chodzi mi tu o dłuższe śróbki i podkładki), tym większa siła pada na mocowanie tzn. łatwo urwać. Mam nadzieję że zostałem zrozumiany:) POMOCY
gg: 4709451
-
- Kontakt:
Podejżewam ze koleś tak skręcał że aż mu go rozdęło i pękł, widzisz jak to było zamontowane, od środka nakrętka, to ma mniejszą powierzchnie styku niż apadter i to myśle było powodem, jak wiesz jak się obchodzić z kluczami jak dokręcać to nic nie popsujesz. Kolo dodał jeszcze że zerwał gwnt w śrubie w dolnych goleniach, to powinno tłumaczyć wszystko...
http://dhcyc.pinkbike.com
Udało mi się skombinować tarczę 180mm falowaną. Przykreciłem ją do koła, do zacisku dałem dłuższe śróby i podkładki, a tu patrze i ta falowana tarcza zachacza o zacisk i blokuje koło. Poprostu nie da się kręcić kołem (zakres obrotu kilka mm.) Hmm... i co teraz? Nie wiem czy kupić zwykłą tarcze 180mm okragłą czy adapter na 203:/ Nie wiem co przypasuje. Jak wiecie to odpiszcie bo jutro jade do Katowic i nie wiem co kupić.
-
- Kontakt:
Tą są adaptery is-->pm.zawiasbartek pisze:http://www.dobrerowery.com/product_info ... cts_id=128
prosze::)
Wracając do tematu dzisiaj założyłem na chwile magurę louise fr i sprawa wyglądała podobnie jak w przypadku formuli: tarcza 160 za mała, a 180 za duża... Tak więc doszedłem do prostego wniosku, że mój boxxer jest pod tarczę 170mm (czy ma ktoś boxxera z takim mocowaniem??). No to mówie: "ostro". Jak kupie adapter pod 180mm to wtedy podejdzie mi tarcza 190, a jak kupie adapter pod 203 to bym musiał załozyć 210. Wchodze na google, owszem są takie tarcze (magura gustav) za... 200zł!!!! No to kiszka... Napisałem do nusiu i odpisali mi że mają tarcze o takich wymiarach za 80-110zł. No teraz mam nadzieję że wersja z adapterem i dorabiana tarczą wypali. Jak się wszystko wyjaśni to dam znać.