Pytanie zielonego w tych rzeczach
Pytanie zielonego w tych rzeczach
mam dylemat! Na większości sprzętu rowerowego kompletnie sie nieznam, wiem tylko ze rower z marketu to chlam.
Rozważam kupno nowego tylnego koła, do jazdy takiej uniwersalnej (po miescie, lesie, ląkach, itp).
Znalazłem 2 propozycje na allegro:
http://www.allegro.pl/item216549437_kol ... a_475.html
http://www.allegro.pl/item214983257_kol ... psze_.html
Którą z nich wybrać??
Mój limit kasy to 300zl
Rozważam kupno nowego tylnego koła, do jazdy takiej uniwersalnej (po miescie, lesie, ląkach, itp).
Znalazłem 2 propozycje na allegro:
http://www.allegro.pl/item216549437_kol ... a_475.html
http://www.allegro.pl/item214983257_kol ... psze_.html
Którą z nich wybrać??
Mój limit kasy to 300zl
Cos jak xc tak?piotrek32 pisze:do jazdy takiej uniwersalnej
Opcja numer jeden dla mnie odpada, ta obrezc to krowa i piasta na kulkach.
Opcja numer 2 to jakas kiepaka imitacja szosowki.
Wez obrecz Sun Rims single Tracka, bo lekka i jak dla ciebie wytrzymalosc napewno starczy i piaste na maszynach. Kulki to przezytek np Novatec na 4 maszynach za 130zł na allegro a szprychy Dt champion ake to juz w sklepie na miejscu kup.
-
- Kontakt:
z tych dwóch to lepiej tego Dartmoora. Albo próbuj coś złożyć do 300PLN.
Moja propozycja:
-piasta: Shimano M525 DEORE tył (FHM525)-79.90 zł
-obręcz: OBRĘCZ SUNRIMS MTX S-TYPE-121.26 zł
-szprychy: DT CHAMPION silver 36 szt-36.00 zł
+ montaż 20zł
razem masz za koło z przesyłka kurierska 274.16 zł
cennik masz wzięty z www.rowerowy.com z funkcji "Składak kół"
Moja propozycja:
-piasta: Shimano M525 DEORE tył (FHM525)-79.90 zł
-obręcz: OBRĘCZ SUNRIMS MTX S-TYPE-121.26 zł
-szprychy: DT CHAMPION silver 36 szt-36.00 zł
+ montaż 20zł
razem masz za koło z przesyłka kurierska 274.16 zł
cennik masz wzięty z www.rowerowy.com z funkcji "Składak kół"
piasta na tyl... jak dla mnie to wazne zbey beben byl nie do zniszczenia a reszta ... ciezko sprawic zbey sie posypala chociaz maszyny niby lepsze(ale taie ktore maja typowe lozyska a nie jakies dziwolagi ktore potem musisz dokupic u dystrybutora za polowe ceny nowej piasty:|)
a teraz moje zdanie i kazdy moze miec inne...
zaczne od tego ze szprychy sa wg mnie nie potrzebne jakies wypasy za 50zl czy wiecej a nawet te DT za 35 to przesada... wszystko zalezy od tego jak szprychy naciagniesz a nie jakie one sa ( przykladem jest moje kolo na 4 letniej nonameowej obreczy piescie stx rc i szprychach za 20zl ktore w poziomie nie lapie centry w ogole ( w pionie ma wgniot od nauku bunnego na marmurowy murek przy niskim cisnieniu - jak zaczynalem to myslalem ze tak trzeba... bo tak mieli wszyscy trialowcy:D)
w porownaniu do ditch witcha(nie pamietam pisowni) z konu shred(seryjna obrecz w niej na m475 i jakichs szprychach czarnych a nie sadze zeby byly to jakies zwykle bo shred kosztuje 3500zl??
wracajac do tematu:) moje kolo jest w stanie o ktorrym wyzej wspomnialem a kolo z kony ma bicia na bok w gore i jak tlyko jeszcze sie da po pol roku uzytkowania.. a czemu?? bo kolo bylo zaplecione do dupy i szprychy sa miekkie a u mnie nie da sie ich zgiac lapiac za dwie tworzace trzeci krzyz(te ktore sie stykaja) i zaraz ktos powie ze przesadzilem z naciagiem? no nie wiem bo dotad nie pekla mi nigdy zadna szprycha
wiec kup dartmoora riddera czy jaK on tam sie zwie ( taki wygladajacy jak zwykly stozek) za 69zl i wytrzyma duzo pod warunkiem ze dobrze go zaplota;) ( kumpel ma te obrecz i sie trzyma w secie destroyer/nixon)
piaste kup jakas lepsza ale sadze ze novatec na 2 maszynach wystarczy ( nawet jesli padna lozyska to za 10zl kupic nowe to nie problem a rok wytrzymaja na 100%;))
tak wiec
70+110+25=205zl;)
chyba ze masz wiecej kasy to kup cos drozszego ( od biedy ten m475 tez powinien przezyc... wiec tego dartmoora gotowego tez mozesz brac:))
a teraz moje zdanie i kazdy moze miec inne...
zaczne od tego ze szprychy sa wg mnie nie potrzebne jakies wypasy za 50zl czy wiecej a nawet te DT za 35 to przesada... wszystko zalezy od tego jak szprychy naciagniesz a nie jakie one sa ( przykladem jest moje kolo na 4 letniej nonameowej obreczy piescie stx rc i szprychach za 20zl ktore w poziomie nie lapie centry w ogole ( w pionie ma wgniot od nauku bunnego na marmurowy murek przy niskim cisnieniu - jak zaczynalem to myslalem ze tak trzeba... bo tak mieli wszyscy trialowcy:D)
w porownaniu do ditch witcha(nie pamietam pisowni) z konu shred(seryjna obrecz w niej na m475 i jakichs szprychach czarnych a nie sadze zeby byly to jakies zwykle bo shred kosztuje 3500zl??
wracajac do tematu:) moje kolo jest w stanie o ktorrym wyzej wspomnialem a kolo z kony ma bicia na bok w gore i jak tlyko jeszcze sie da po pol roku uzytkowania.. a czemu?? bo kolo bylo zaplecione do dupy i szprychy sa miekkie a u mnie nie da sie ich zgiac lapiac za dwie tworzace trzeci krzyz(te ktore sie stykaja) i zaraz ktos powie ze przesadzilem z naciagiem? no nie wiem bo dotad nie pekla mi nigdy zadna szprycha
wiec kup dartmoora riddera czy jaK on tam sie zwie ( taki wygladajacy jak zwykly stozek) za 69zl i wytrzyma duzo pod warunkiem ze dobrze go zaplota;) ( kumpel ma te obrecz i sie trzyma w secie destroyer/nixon)
piaste kup jakas lepsza ale sadze ze novatec na 2 maszynach wystarczy ( nawet jesli padna lozyska to za 10zl kupic nowe to nie problem a rok wytrzymaja na 100%;))
tak wiec
70+110+25=205zl;)
chyba ze masz wiecej kasy to kup cos drozszego ( od biedy ten m475 tez powinien przezyc... wiec tego dartmoora gotowego tez mozesz brac:))
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
-
- Kontakt:
detaliczna cena novateca na 4 maszynach u mnie w sklepie to 179 zł a na 2 - 139 zł wiec różnica w sumie jest.
Biorąc takiego Novateca i szprychy za 36 zł wychodzi ... 215 albo 175 zł.
W obu przypadkach zostaje troche kasy na fajna obręcz. DM 24 zmieścić spokojnie przy tańszej pieście ... a przy droższej jakies DM18, Vuelta itp.
Mozemy sie umówić, że jesli kupisz koło u mnie (Mud-Serwis) to Ci je zaplote za free.
Trzeba tylko wziąść piaste, szprychy i obręcz u mnie i zapłacić za przesyłke.
Pozdrower!
Biorąc takiego Novateca i szprychy za 36 zł wychodzi ... 215 albo 175 zł.
W obu przypadkach zostaje troche kasy na fajna obręcz. DM 24 zmieścić spokojnie przy tańszej pieście ... a przy droższej jakies DM18, Vuelta itp.
Mozemy sie umówić, że jesli kupisz koło u mnie (Mud-Serwis) to Ci je zaplote za free.
Trzeba tylko wziąść piaste, szprychy i obręcz u mnie i zapłacić za przesyłke.
Pozdrower!
Dobra to wezmę tę piastę novateca na 4 maszynach oraz tę szprychy dt ,
ale z obręczą to nie wiem ktora wybrac: dirtmoor crusscherr, czy dm24 lub ewentualnie single tracka. Chodzi mi o to aby koło sie szybko niedecentrowalo. Może miał ktos z was ktoras z tych obreczy, podzielcie sie wrazeniami w ich uzytkowaniu
ale z obręczą to nie wiem ktora wybrac: dirtmoor crusscherr, czy dm24 lub ewentualnie single tracka. Chodzi mi o to aby koło sie szybko niedecentrowalo. Może miał ktos z was ktoras z tych obreczy, podzielcie sie wrazeniami w ich uzytkowaniu
-
- Kontakt: