Zmiana pedałow- SPD czy PLATFORMA ?

Bomber_GD
Kontakt:

Post autor: Bomber_GD »

myslalem, myslalem i w koncu wymyslilem ! Pojezdze jeszcze na swoich platformach nie dluzej niz tydzien z pedalami pod przednia czescia stopy i zobaczymy czy beda mnie bolaly sciegna- jesli nie dam rady na tym jezdzic to wnioski sa juz proste.......
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

jak dh to powinno byc oczywiste ze spd - wystarczy podpatrzec profesjonalistow.

poza tym kanarek_4x juz wszystko prawie napisal z pomoca paru osob

ps: Wydaje mi sie ze w spd jestes mniej narazony na kontuzje kostki, noga jest bardziej usztywniona, nie przesowa sie przy ewentualnych 'trudnych' lądowaniach czy tez zjazdach po trudnym terenie.

gleba w spd... z czasem wypiecie nogi przychodzi odruchowo, prawie kazdy kto zaczyna na poczatku ma z 2, 3 gleby na bok... najczesciej na swiatlach w oczekiwaniu na green
mialem juz sytuacje w ktorych lecac przez kiere zdarzylem sie wypic i spasc na nogi... osoby obserwujace to twierdzily ze w platformach wyladowaly by na face... dla chcacego nic trudnego:)

co do pedalow osobiscie jezdze z 2 - 3 lata na dx'ach w butach sh z czego jestem zadowolony, gdzie buty to w sumie wybor gustu jak przy wyborze butow do chodzenia a o gustach sie nie rozmawia ;)
kubabike pisze:najlepiej umiec jezdzic na jednym i drugim :)
amen.
Johnyk pisze:Mi sie zdaje że SPD ...
źle się Tobie wydaje. Najlepiej gdy się wypowiada ktoś kto nie ma o czymś pojęcia.
Jezeli chodzi o jazde w blocie to polecam lektóre typu Earthed 3 i 4.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
ShrekAir
Kontakt:

Post autor: ShrekAir »

ja caly sezon 2007 jezdzilem na spd startujac w zawodach. dla mnie w dh najwazniejsza jest predkosc i jak najwiecej latania. spd na suchych trasach daje wieksze mozliwosci, nawet jak sie wypniesz na zakrecie to szybko mozna sie wpiac albo jechac wypietym (ja mam shimano dx wiec jest platforma). ale w glebokim blocie (np. jak na contescie w szczyrku 2007) to jest error, wtedy lepiej platformy, bo przy pierwszym wypieciu zapychasz buty i nie ma szans wpiecia sie... jak ktos chce sie scigac w 4crossie to tylko spd, tam jest wazne pierwsze sekundy i pierwszy zakret. a jezeli chodzi o wypinanie sie z spd to nie problemu, nawet przy glepie 1 noge zdazysz wypiac albo i dwie. na wiosne w myslonach jakis ****** wchodzil wawozem z rowerem i niezle przez niego sie wy*** polamalem przednie kolo, ale wypiac sie zdazylem :mrgreen:
----- <<< 100% DH >>> -----
http://www.pinkbike.com/photo/2161737/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Prosi nie prosi( z czołówki z fort williams chyba tylko barel jechał w spc ale może czegos nie zauważyłem) ale mam wrażenie, ze macie chorą wizje pedałowania. Jeśli chcecie pedałować najefektywnie stopa nie powinna stać srodkiem na pedale. To nie jest jakies widzimisie producentów butów spd tylko po prostu masz część obrotu korbą dodatkową wynikająca z dopchnięcia stopą (pracują wtedy mięsnie łydki). Jeśli stoisz srodkiem ciezej jest to dopchnięcie zrobic, a wiec tracisz część możliwej pracy przy pedałowaniu.

Co nie zmienia faktu, że flaty maja swoje zalety jednak do race zdecydowanie wygodniej mi w spd.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

az sie musialem zalogowac :) to oczywiste ze w dh lepiej w spd
1 wieksza kontrola nad rowerem
2 wieksza efektywnosc pedalowania
3 mniej poslizgow na platformach (a sa takie i nie ma platform ktore trzymaja na tyle dobrze!, nie chodzi tylko o ruch na boki ale tez do gory)
4 do pedalow kupuje sie miekka sprezyne dzieki ktorej but latwiej sie wypina i wpina (w nowszych modelach masz reg.)
4 NOGI NA ZAKRETACH SIE NIE WYSTAWIA- to nie motocross gdzie naped masz w manetce :D a wystawiajac noge po 1 tracisz kontrole 2 nie mozesz dokrecac 3 latwo popelnic blad i zle ustawic noge 4 tracisz cenny czas

Jak dla mnie spd to nie tylko wybor dla pro lecz wieksza wygoda jazdy..
Tez kiedys jezdzilem w spd (poczatki jazdy-xc) jednak buty zniszczylem a kasy brak ;) teraz gdy rower konczy sie skladac zostanie jakis $ bez zastanowienia wezme spd. No chyba ze chcesz jezdzic fr, slope... ;) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ