Witam. W serwisie poinformowali mnie iż muszę w najbliższym czasie zmienić klocki w moim Shimano 525. I teraz mam pytanie, jakie klocki wybrać: spiek metaliczny czy żywiczny ?
Które z nich mają lepszą skuteczność hamowania?
Który jest wytrzymalszy na ścieranie i temperaturę ?
Wszystko zależy jak i gdzie jeździsz oraz jakiej tarczy używasz (wielkość). Generalnie metaliczne mają lepszą trwałość i hamują mocniej od żywicznych, poza tym jeśli masz małą tarczę (160mm) to żywica może "płynąć" na zjazdach, polega to na tym że w wyniku wysokiej temperatury klocki znacznie miękną i potrafią "zniknąć" po jednym zjeździe, ale to zależy od wielkości i wentylacji tarczy, jeśli tarcza jest duża to mniej się grzeje i efekt będzie mniej dokuczliwy. Poza tym metaliczne szybciej niszczą tarczę. To tyle!
ja mam w swoim 525 klocki accent'a, są tańsze, lepiej hamują od oryginalnych, ale wydają śmieszny dźwięk bulgotania :D.W podobnej cenie masz klocki BBB,też świetne,albo Promax'a.
talib czytaj ze zrozumieniem
" ja mam w swoim 525 klocki accent'a, są tańsze, lepiej hamują od oryginalnych,"....proste, czy wytłuszczonym drukiem Ci napisać??