car audio
car audio
Mam dość nietypowe pytanie, oczywiście w googlach szukam i szukam ale niczego nie mogę znaleźć. Chodzi o car audio.
Otóż zastanawiam się jak powinienem połączyć ze sobą radio, zwrotnice wzmacniacz i głośniki.
Chce uzyskać dźwięk stereo.(czyli lewy prawy , a nie lewy przód , prawy przód, lewy tył , prawy tył).
Więc teraz to czego szukałem:
1-Czy wzmacniacz mogę dać przed zwrotnica , a może wzmacniacz ma być za zwrotnicą bezpośrednio przed głośnikiem?
2- czy mogę połączyć 2 wyjścia z radia – lewy przód i lewy tył , a potem dopiero do zwrotnicy/wzmacniacza.
Np. chciałbym takie głośniczki podpiąć do radia:
http://allegro.pl/item218480981__6_glos ... akosc.html
to wzmacniacz powinienem umieścić przed zwrotnica , czy 3 wzmacniacze przed każdym głośniczkiem?
Aha –
1- Czy wzmacniacz mogę podpiąć pod każde radio
2- Czy każdy wzmacniacz mogę podpiąć bezpośrednio pod radio?
Otóż zastanawiam się jak powinienem połączyć ze sobą radio, zwrotnice wzmacniacz i głośniki.
Chce uzyskać dźwięk stereo.(czyli lewy prawy , a nie lewy przód , prawy przód, lewy tył , prawy tył).
Więc teraz to czego szukałem:
1-Czy wzmacniacz mogę dać przed zwrotnica , a może wzmacniacz ma być za zwrotnicą bezpośrednio przed głośnikiem?
2- czy mogę połączyć 2 wyjścia z radia – lewy przód i lewy tył , a potem dopiero do zwrotnicy/wzmacniacza.
Np. chciałbym takie głośniczki podpiąć do radia:
http://allegro.pl/item218480981__6_glos ... akosc.html
to wzmacniacz powinienem umieścić przed zwrotnica , czy 3 wzmacniacze przed każdym głośniczkiem?
Aha –
1- Czy wzmacniacz mogę podpiąć pod każde radio
2- Czy każdy wzmacniacz mogę podpiąć bezpośrednio pod radio?
><)))'>
poszukaj na tej stronie http://www.elektroda.pl/
-
- Kontakt:
jesli radio ma przod - prawy, lewy, tyl-prawy,lewy, to lepiej bo masz quadro
nie mostkuj kanalow pod zadnym pozorem - prawy przod, prawy tyl.... bo spalisz radio
w radiu powinno byc wyjscie na wzmacniacz ... do niego podpinasz wzmacniacz... potem zwrotnica i glosniki...
i jak kupisz wzmacniacz, to zainwestuj w dobre kable do zasilania, chyba ze chcesz miec w aucie spawarke, lub ogrzewanie podlogowe.
nie mostkuj kanalow pod zadnym pozorem - prawy przod, prawy tyl.... bo spalisz radio
w radiu powinno byc wyjscie na wzmacniacz ... do niego podpinasz wzmacniacz... potem zwrotnica i glosniki...
i jak kupisz wzmacniacz, to zainwestuj w dobre kable do zasilania, chyba ze chcesz miec w aucie spawarke, lub ogrzewanie podlogowe.
www.frmk.prv.pl
Dobra po kolei. Te głośniki co podajesz nie są zbyt dobre. JA bym sie rozejrzał za czymś innym i zrobił dobre audio na podstawie radia zestawu przedniego (głośników) i wzmacniacza. Wzmacniacz możesz podłaczyć do kazdego radia które ma wyjscie RCA a ile ma tych wejśc to juz zalezy od radia. Przeważnie mają dwa. RCA to typowy cinch. Zawsze są dwa kolory biały i czerowny. Jeśli masz takie wyjście w radiu możesz podłaczyć każdy wzmacniacz. aby to podłaczyć to podpinasz kabel do wzmacniacza potem podłączasz ten kabel do zwrotnicy a na koniec głośnik. Czyli taka kolejność wzmacniacz-zwrotnica-głośnik. Jeszcze zależy jak masz wzmacniacz tzn ile ma kanałów ale w każdym wzmacniaczu jest podział na strony lewą i prawa.
fajnie by było gdybyś miał 2 wyjścia RCA w radiu
ja tez nie polecam ci tych głośników , nie wiem co chcesz uzyskać w autku ale ja ci polecam zrobić tylko scenę czyli średnio tonowe w drzwiach i gwizdki( TWEETER ) w słupkach lub gdzieś blisko :) no chyba ze masz miejsce w desce rozdzielczej na głośniki to tam <- wszytsko pod wzmacniacz chociaż gwizdki możesz pod radio ale w tedy będzie potrzebne więcej zwrotnic .. A co do bassu hmm to naj lepiej Aktywny subwoofer kupic :) .. Ile możesz kasy wydać na sprzęcik , a co do montażu to już wyżej dobrze sie wypowiadają
Pozdro
ja tez nie polecam ci tych głośników , nie wiem co chcesz uzyskać w autku ale ja ci polecam zrobić tylko scenę czyli średnio tonowe w drzwiach i gwizdki( TWEETER ) w słupkach lub gdzieś blisko :) no chyba ze masz miejsce w desce rozdzielczej na głośniki to tam <- wszytsko pod wzmacniacz chociaż gwizdki możesz pod radio ale w tedy będzie potrzebne więcej zwrotnic .. A co do bassu hmm to naj lepiej Aktywny subwoofer kupic :) .. Ile możesz kasy wydać na sprzęcik , a co do montażu to już wyżej dobrze sie wypowiadają
Pozdro
http://allegro.pl/item220260498_sinusli ... od_ss.html
Kup te glosniki sprzet z najwy polki,jeszcze rok temu kosztowaly 600zeta.
Kup te glosniki sprzet z najwy polki,jeszcze rok temu kosztowaly 600zeta.
http://img403.imageshack.us/my.php?image=img2147ue3.jpg
jak lubi bass to żadne przednie głośniki średniej klasy nie dadzą go tyle co przecietny subwoofer który gra od 25 Hz do 500 Hz (mówimy o bass refleks) .. no ale nie powiem ze foger34 tez ma racie , ale pamietajmy ze wygłuszenie to podstawa i żaden głośnik nie zagra bardzo czysto grając niskie częstotliwości i jednocześnie średnie jak juz myśli o zamcholu to niech gra on dane mu częstotliwości i inwestuje w je moca jaka ma :) a bassem zajmie sie aktywny subwoofer bass każdy lubi oczywiście bez przesady ale to on nadaja całego uroku wszystkiemu co wpada w ucho i dyktuje emocje
.. Pozdro ..
PS. pamietaj o dobrych kablach do sprzętu
.. Pozdro ..
PS. pamietaj o dobrych kablach do sprzętu