Hamulce tarczowe...
Hamulce tarczowe...
Witam wszystkich miłosników rowerów.
Mam do dyspozycji 400 zł i chciałem sie dowiedziec czy za tą cene kupie jakies dobre tarcze i czy oplaca sie przejsc ze zwykłych V'ków na tarcze w tej cenie. Jeżdże dość dużo po szosie lub w lekkim terenie. V'ki zaczynają mnie troche denerwowac, ze wzgledu na to, ze troche skrzywie felge i juz musze rezygnować i pełnej sily hamowania i naciskac klamke do samego konca, zeby zachamowac. Krzywie tylną felge dosc czesto wiec pytanie główne:
Czy warto zainwestowac w tarcze za 400zł? proszę o pomoc
i co sądzicie o tych:
http://allegro.pl/item219589733_mechani ... _203_.html
Mam do dyspozycji 400 zł i chciałem sie dowiedziec czy za tą cene kupie jakies dobre tarcze i czy oplaca sie przejsc ze zwykłych V'ków na tarcze w tej cenie. Jeżdże dość dużo po szosie lub w lekkim terenie. V'ki zaczynają mnie troche denerwowac, ze wzgledu na to, ze troche skrzywie felge i juz musze rezygnować i pełnej sily hamowania i naciskac klamke do samego konca, zeby zachamowac. Krzywie tylną felge dosc czesto wiec pytanie główne:
Czy warto zainwestowac w tarcze za 400zł? proszę o pomoc
i co sądzicie o tych:
http://allegro.pl/item219589733_mechani ... _203_.html
po co mu hydrauliki jak on używa to w szosie i lekkim terenie?:| Avid bb5 to drugi najlepszy mechanik jakiego dostaniesz lepszy od niego jest tylko BB7. Bierz spokojnie zestaw bb5 przod/tyl wlasnie kolo 300zl kosztuja. Zostanie ci 100zl na jakies dobre klamki. Bedziesz zadowolony. A mechanik jest o wiele mniej obslugowy niz hydraulik.. gdzie 3ba co jaksi czas odpowietrzyć go. A niektore maja tak ze jak obrucisz rower do gory kolami to ci sie zapowietrzy i praktycznie przestanie dzialac. W mechaniku naciagasz linke i jak sie zetra klocki zmieniasz je, co tez jest banalne.
POLECAM 2X AVID BB5!
POLECAM 2X AVID BB5!
Weź kuźwa konkrety podaj a nie bajki opowiadaj. Naczytałeś sie jakiś bajek. znasz jakis konkretny model hamulca, który był poprawnie serwisowany z takimi problemami ??mar3k pisze:A niektore maja tak ze jak obrucisz rower do gory kolami to ci sie zapowietrzy i praktycznie przestanie dzialac.
Nie kupuj mechanicznych - po **** wydawać tyle kasy żeby dalej mieć linke pancerz i klamke które moga sie zajebać błotem czy innym syfem, co w rezultacie skutkuje pogorszeniem "czucia hamulca" - pomyśl, że wydajesz kilka stówek żeby dalej mieć to samo co w vbrejku z tą tylko różnicą, że szczęki zaciskają się na tarczy.
http://tapety1920x1200.blogspot.com
no wlasnie o to mi chodzi ze raczej po błocie tak ze sie zalepia to ja nie jeżdże. wole jednak mechaniki. linka i pancerz mi nie przeszkadzzają a przeszkadza mi za to ze własnie w v'kach szczeki zaciskają sie na geldze która w moim przypadku nie zawsze jest prosta. a według mnie i nie tylko mnie lepiej miec cos dobrego z troche nizszej półki niz słabego z wyższej. pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomoc
Stary, jak latasz po lesie, to tylko hamulec hydrauliczny!!!
BB5 czy BB7 to jedne z najlepszych machaniików na świecie, ale sprawują sie w streecie, na sketpatku, a nie w błocie itp.A jak mówisz ze nie jezdzisz po błocie to co to za jazda w lesie??Mowie ci tylko hydraulik!!!
JAkiś hope czy hayes czy stary XT czy jakaś formulka !!!!
BB5 czy BB7 to jedne z najlepszych machaniików na świecie, ale sprawują sie w streecie, na sketpatku, a nie w błocie itp.A jak mówisz ze nie jezdzisz po błocie to co to za jazda w lesie??Mowie ci tylko hydraulik!!!
JAkiś hope czy hayes czy stary XT czy jakaś formulka !!!!
gajdem on ma do dyspozycju 400zl na komplet hamli przód+tył.
wątpie żeby kupił komplet HOPE za tyle.
z hayesami bedzie ciezko zeby za 400komplet w dobrym stanie kupic.
a tak pozatym jak on jeździ szose i czasem w terenie to mysle ze Avid BB5 mu wystarczy.
bo przeciez na szosie nie potrzebuje az tak mocnych hamulcow jak HYDRAULICZNE a skoro tylko czasami jeździ po lesie i w terenie to raczej nie uprawia jakiegos HC tylko zwyczajnie jeździ.
Avid BB5 wystarczy spokojnie.
do tego kup pożądne klamki i linki i bedzie spoko.
jedynym minusem Mechanikow jest to ze trzeba linke zmieniac dosc czesto bo sie zuzywa i pęka po jakims czasie.
pozdro
wątpie żeby kupił komplet HOPE za tyle.
z hayesami bedzie ciezko zeby za 400komplet w dobrym stanie kupic.
a tak pozatym jak on jeździ szose i czasem w terenie to mysle ze Avid BB5 mu wystarczy.
bo przeciez na szosie nie potrzebuje az tak mocnych hamulcow jak HYDRAULICZNE a skoro tylko czasami jeździ po lesie i w terenie to raczej nie uprawia jakiegos HC tylko zwyczajnie jeździ.
Avid BB5 wystarczy spokojnie.
do tego kup pożądne klamki i linki i bedzie spoko.
jedynym minusem Mechanikow jest to ze trzeba linke zmieniac dosc czesto bo sie zuzywa i pęka po jakims czasie.
pozdro
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
ja juz sie zdecydowalem xD i prosze moderatora o zamknięcie tematu bo takie dyskusje do niczego nie prowadzą... jedni będą mówic ze hydrauliki a inni ze mechaniki, juz na wielu forach widzialem takie dyskusje, z tego co mi tu piszecie dla mojej jazdy lepsze będą mechaniki xD dzieki pozdrawiam i prosze o zamknięcie tamatu.
Gustavbalrog pisze:Weź kuźwa konkrety podaj a nie bajki opowiadaj. Naczytałeś sie jakiś bajek. znasz jakis konkretny model hamulca, który był poprawnie serwisowany z takimi problemami ??mar3k pisze:A niektore maja tak ze jak obrucisz rower do gory kolami to ci sie zapowietrzy i praktycznie przestanie dzialac.