Czy warto przerabiac na singla???

<Marcin>
Kontakt:

Czy warto przerabiac na singla???

Post autor: <Marcin> »

Czy opłaca się zmiana 3 przednich tarcz napedowych (największa 42 zęby) na jedną dużą (chcę je wymienić bo są już trochę starte, manetki strasznie ciężko chodzą, ciężko się zmienia biegi), nie kożystam także ze wszystkich 18 biegów tlko chybaz max 6 bo na dużej tarczy nie wchodzą 2 największe koronki a na małej 3 najmniejsze wydają straszne odgłosy. Z tyłu mam kasetę bodajże Shimano SIS 14-28 - 6 biegową. W jaki sposób dorobić potem napinacz (W grę nie wchodzi raczej stara przeżutka). Czekam także na propozycję co jeszcze można by w tym rowerku zmienić/stuningować a rowerek to sztywniak na jakiejś dosyć solidnej ramie (nie wiem jaki producent bo gościu od którego kupiłem ten rowerek sam złożył, w każdym wypadku rama jest ok tylko widelec trochę krzywy). Wykorzystuję go głównie do lekkiego xc/streetu, czsem coś ostrzejszego jakiś skok czy mały drop.

Z góry dzięki. Pozdro 4all
większy młotek nie zawsze bywa lepszy...

gg:1470386
dualboy
Kontakt:

Post autor: dualboy »

ok

z przodu zostaw sobie jedną tylko tarcze o ile masz rozbieralną korbe
wyżuć przednią przeżutkę i manetkę lewą
kup napinacz łańcucha bądź 2 rock ringi koszt ok 100 zł

z tyłu kup nową kasete i przeżutke
bądż zosta to co jest
A tam
evilbiker
Kontakt:

Post autor: evilbiker »

single speed wymiata :) powaga nie pytaj tylko zakładaj
http://tiny.pl/1h2
just fuck it.
iceman
Kontakt:

Post autor: iceman »

Zostawilem tylko srodkowy blat, zalozylem napinacz na korbe i wypas sie jezdzi. Zastanow sie, ktory blat najbardziej odpowiada twojemu stylowi jazdy i zrob podobnie bo na stówe sie oplaca - przynajmniej ten cholerny lancuch nie spada i nie ma problemow z przednimi przerzutkami.
"Words of wisdom - Full Face helmet"
<Marcin>
Kontakt:

Post autor: <Marcin> »

dzięki. mam jeszcze jedno pytanie. Zostawię sobie dużą tarczę 42 zęby ale korba jest racej typową jednorazówką tarcze są znitowane. Mogę to obejść bo moge to roznitować. Czy mogę zastąpić rockringi (brak kasy ...) dwoma wytoczonymi :podkładkami?? Takie jak osłonka na tarcze z plastkiu tylko dwustronne i z nierdzewki. Jak zrobić napinacz ze starej przeżutki???i gdzie go umieścić???

iceman - żeczywiscie bo mam duziiie problemy z przednimi przeżutkami są dupnej jakości i zaczynają mi się walić, a żeby wrzucic na większy blat to muszę całą ręką je pchać a mam manetki bezstopniowe - ta sama zasada co hamulec.
I jeszcze jedno pytanie - tak offtopic do manuala lepiej mieć ustawienie rowerku (siodło - stery) jak do XC czy może lepiej takie pseudo-dualowe???

Z góry dzięki pozdro 4 all
większy młotek nie zawsze bywa lepszy...

gg:1470386
ODPOWIEDZ