Damper za około 600 zł
Damper za około 600 zł
Witam
Zacząłem poszukiwania nowego damperka tak gdzieś do około 600 zł. Ma on być w miarę uniwersalny- miasto oraz góry. Co do jego właściwości to ma on wytrzymać wagę roweru+ja czyli około 100kg, ma mieć najlepiej dł. montażową 216 i 63mm skoku tłoczka. Początkowo myślałem nad Manitou Metel R 216mm i właśnie chciałem się dowiedzieć co wy o tym myślicie, może macie jakąś lepszą opcje jak za tą kasę. Z góry dziękuję za odpowiedz:)
P.S. Jeżeli było by to możliwe to dawajcie linki do sprzętu który zaproponujecie :)
Zacząłem poszukiwania nowego damperka tak gdzieś do około 600 zł. Ma on być w miarę uniwersalny- miasto oraz góry. Co do jego właściwości to ma on wytrzymać wagę roweru+ja czyli około 100kg, ma mieć najlepiej dł. montażową 216 i 63mm skoku tłoczka. Początkowo myślałem nad Manitou Metel R 216mm i właśnie chciałem się dowiedzieć co wy o tym myślicie, może macie jakąś lepszą opcje jak za tą kasę. Z góry dziękuję za odpowiedz:)
P.S. Jeżeli było by to możliwe to dawajcie linki do sprzętu który zaproponujecie :)
baloon21 inna sprawa,ze juz lekko popsujesz wkładając 216 zamiast 200.
Ja też mam fr2 z juniorem i żeby mieć lepsze geo dałem 24" na tył. A damper 200mm.
Na 26/26 dalej jakoś za pionowo było.
Ja bym brał używkę vanille( najchętniej RC ), jak będę teraz miał kasę.No i jak znajdę, bo Albo menela właśnie
Bo mocne są, a do tego mają stalowe tulejki, a nie jak 5th z czegoś dziwnego.
Ale do signa wezmę 200x57 (216x63 tylko w ostateczności jak się akurat taki trafi)
Poza tym innej długości (tzn więcej ) juz nie włożysz. Na pewno mi nie wejdzie 222, bo wahacz by o rure podsiodłową stukał.
190 tez się nie da, bo przy zamykaniu zawieszenia koło będzie tarło o mocowanie pancerza przerzutki (mi na 26" z oponą 2,5" i 200mm dampera przycierało :] - uciąłem, a za jakiś czas wsadziłem 24")'
Zostaje do wyboru 200- mniej skoku, lepsza geometria i 216- troszkę więcej skoku i troszkę słabsza geometria.
Ja też mam fr2 z juniorem i żeby mieć lepsze geo dałem 24" na tył. A damper 200mm.
Na 26/26 dalej jakoś za pionowo było.
Ja bym brał używkę vanille( najchętniej RC ), jak będę teraz miał kasę.No i jak znajdę, bo Albo menela właśnie

Ale do signa wezmę 200x57 (216x63 tylko w ostateczności jak się akurat taki trafi)
Poza tym innej długości (tzn więcej ) juz nie włożysz. Na pewno mi nie wejdzie 222, bo wahacz by o rure podsiodłową stukał.
190 tez się nie da, bo przy zamykaniu zawieszenia koło będzie tarło o mocowanie pancerza przerzutki (mi na 26" z oponą 2,5" i 200mm dampera przycierało :] - uciąłem, a za jakiś czas wsadziłem 24")'
Zostaje do wyboru 200- mniej skoku, lepsza geometria i 216- troszkę więcej skoku i troszkę słabsza geometria.
SeraaX Kurde wielkie dzięki za pomoc:) Powiem Ci tak ze moj bajk przy damperze 200mm i amorku 180(wysunietym na koronach na 200) smigal zajebiscie, ale wiadomo mam ochotę powiększyć trochę skok i mam wlasnie zamiara wladowac 216x63 i z tego co mowisz chyba sie tez zastanowie nad 24"(przy216) kołem
A tak ogólenie coś bliżej na temat metela mozesz sie wypowiedzieć, a dokładnie o R mi sie rozchodzi
P.S. Masz moze jakies fotki swojego roweru ??

P.S. Masz moze jakies fotki swojego roweru ??
baloon21 przy 216 24" to raczej konieczność
Chcesz sprawdzić jak to będzie wyglądało to postaw rower z 5cm książki itp pod tylnym kołem.
Zdjęć na razie nie mam, ale muszę coś zrobić bo od dawna sie zbieram
Jak tylko zabiorę od panny cyfrówkę, to podeśle Ci jakiegoś linka jak chcesz
Co do metela się nie wypowiem, wiem tyle,ze raczej się nie psują, a mi na tym głównie zależy. (I że podobno nie łapią za bardzo luzów na tulejach)
Może popytaj ludzi sprowadzających zza granicy, czy czegoś by nie mieli, np
http://www.rower.to.pl/
http://www.dhsklep.pl/
Chcesz sprawdzić jak to będzie wyglądało to postaw rower z 5cm książki itp pod tylnym kołem.
Zdjęć na razie nie mam, ale muszę coś zrobić bo od dawna sie zbieram

Jak tylko zabiorę od panny cyfrówkę, to podeśle Ci jakiegoś linka jak chcesz
Co do metela się nie wypowiem, wiem tyle,ze raczej się nie psują, a mi na tym głównie zależy. (I że podobno nie łapią za bardzo luzów na tulejach)
Może popytaj ludzi sprowadzających zza granicy, czy czegoś by nie mieli, np
http://www.rower.to.pl/
http://www.dhsklep.pl/
Wszystkim serdecznie dziękuję za treściwe wypowiedzi odnośnie metela, a w szczególności SeraaX-owi za poradę z tym tylnym kołem:) Aktualnie okazało się ze mam dostęp do używanego 5th 216 dł w dobrym stanie i za mała kasę, dzisiaj idę go oglądać i przymierzyć czy wejdzie mi do ramki, jak tak to go biorę:D Naprawdę jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc 

Proponuję przyczaić się na allegro. Ja wyrwałem na początku roku nowego Metela R z 2005r za 400zł od dystrybutora z gwarancją.
Oczywiście Metela polecam (też Sign Fr2) pracuje miodnie ale musiałem kupić sprężynę 750lbs(!?!?) żeby nie dobijało (ważę 73kg). Mój ma 190mm co poprawia geometrię z Pikiem ale trzeba walnąć napinacz, zdjąć przerzutkę i spiłować to mocowanie pancerza bo przy pełnej kompresji z większą oponą niż standartowa (2,35) koło lekko zawadza.
Oczywiście Metela polecam (też Sign Fr2) pracuje miodnie ale musiałem kupić sprężynę 750lbs(!?!?) żeby nie dobijało (ważę 73kg). Mój ma 190mm co poprawia geometrię z Pikiem ale trzeba walnąć napinacz, zdjąć przerzutkę i spiłować to mocowanie pancerza bo przy pełnej kompresji z większą oponą niż standartowa (2,35) koło lekko zawadza.
The earth is not flat.. luckily :)