Avid BB5- za bardzo sie grzeje
Avid BB5- za bardzo sie grzeje
Mam problem, mam avidy bb5 203/160 i przez ponad rok uzywalem ich i nie bylo problemu ale przyszedł czas na zmiane klockow w tylnym i tu pojawia sie problem. Fabrycznie były tam klocki jeden czarny a drugi niebieski, teraz kupilem orginalne avida(czerwone) i hamulec jest po kazdym zjezdzie przegrzany i pod koniec dluzszych tras brakuje mu mocy... o co chodzi? czy to wina klockow?? Bo mam juz tego dosc i moja tarcza raczej tez (jest coraz bardziej brązowa zamiast srebrnej)
Sprzedam sprężyę 850 lbs dł 115 mm,mostek Hussefelt 40mm
-
- Kontakt:
Dziś w swoim hamulcu Avid (185 tył), doświadczyłem tego samego , po krótkim zjeżdzie hamulce był wręcz gorący. Wydaje mi się ze winą tego było jego mocne zatłuszczenie, które wywołałem przez użycie złego preparatu w celu ich odtłuszczenia
Jeżeli nie masz typowego odtłuszczacz do tarcz to wypróbuj denaturatem, rozpuszczalnikiem lub spirytusem. Aha a klocki mam oryginalne (avida)

ze prydaloby sie zmienic tarcze to wiem, ale wczesniej nie bylo tego problemu,(hampel grzal sie tylko po naprawde dlugich zjazdach) a klocki powinny sie juz dotrzec. Problem ustawienia raczej pomijam bo podczas krecenia kolem w powietrzu nic nie ociera...
Sprzedam sprężyę 850 lbs dł 115 mm,mostek Hussefelt 40mm
Mam to samo.
Pewnego pięknego dnia mój KS 501 pozbył się oleju i całość pociekła po wachaczu prosto na bb5 160.
Mimo reanimacji(odtłuszczanie, wypalanie, papier ścierny) nie odzyskał do dziś pełnej siły hamowania, przegrzewa się z wiekszych zjazdów a tarcza jest mocno pociemniała...
Ale za to jaką ma modulację!
Pewnego pięknego dnia mój KS 501 pozbył się oleju i całość pociekła po wachaczu prosto na bb5 160.
Mimo reanimacji(odtłuszczanie, wypalanie, papier ścierny) nie odzyskał do dziś pełnej siły hamowania, przegrzewa się z wiekszych zjazdów a tarcza jest mocno pociemniała...
Ale za to jaką ma modulację!

fr1