Kona Stinky 07 zdecydowałem :-) tylko jaki rozmiar ramy
Kona Stinky 07 zdecydowałem :-) tylko jaki rozmiar ramy
Witam,
Panowie proszę o radę :
mam 185cm i nie mam pojęcia jaka rama do dh (chodzi o Kone Stinky 07)
czy może być 16cali czy 16,5 - bo taki w skepie zostały - czy może za mały rozmiar
wysokość kroku 92cm
pozdrawiam,
Marcin
Panowie proszę o radę :
mam 185cm i nie mam pojęcia jaka rama do dh (chodzi o Kone Stinky 07)
czy może być 16cali czy 16,5 - bo taki w skepie zostały - czy może za mały rozmiar
wysokość kroku 92cm
pozdrawiam,
Marcin
ja mam 188cm i mam 16.5" z modelu 2006 i nie żałuje bo mało mi brakuje od kolana do kierownicy (mam dość długie nogi). Nie mam wrażenia że jest za duża rama czy coś takiego, i radze sobie z nią. I też nie raz zdarzylo mi się uderzyć kolanem o kiere.
Kwestia tego czy dobrze będzie Ci się jeździć na takim rozmiarze, chociaż podobno wszyscy teamowi raiderzy kony jeżdzą na S, ale ja to chyba bym prędzej sobie krawiaki na kolanach zrobił niż pojeździł.
Kwestia tego czy dobrze będzie Ci się jeździć na takim rozmiarze, chociaż podobno wszyscy teamowi raiderzy kony jeżdzą na S, ale ja to chyba bym prędzej sobie krawiaki na kolanach zrobił niż pojeździł.
Ja bralbym 16,5 sam mam 187 cm wzrostu i nie mialem zadnego fulla ponizej rozmiaru M, wiekszosc w rozmiarach 17/18" i byly odpowiednie zarowno do dalekich wypraw jak i do ostrzejszej jazdy. CO do takich textu jak wyzej ... to ja znam kolesia co ma 205cm i jezdzi na bmx ale nie o to chodzi ... Wazne co gdzie i czym jezdzisz. Kazdy rower ma inna geometrie, nie wszyscy jezdza dirt i street zeby miec male ramy. Kazdy jest inaczej zbudowany jeden ma 160 i zasieg ramion taki jak koles 20 cm wyzszy. Opcja jest bardzo prosta. Idz do sklepu usiadz sobie na tych rowerach przejedz sie nawet po sklepie i sprawdz ktora Ci bardziej pasuje. Skrec kierownica sprawdz czy nie zawadzasz o kolana itd ... to jedyne sensowne rozwiazanie
n0 ridE n0 fUN
Johnyk a Ty jeździsz cały czas na stojąco? To po co Ci w ogóle siodełko w rowerze, wywal, rower bedzie lżejszy...
W zakrętach, często pochylam się do tyłu i właściwie to jestem wtedy w pozycji prawie siedzącej + skręcona kierownica, a jak ktoś dokręca na wyjściu z zakrętu to można walnąć. (napisałem że mam długie nogi, jak Ty masz może 165 w kapeluszu to ja się nie dziwie, że nie możesz sobie tego wyobrazić)
A jak ktoś sobie nie daje rady z taką ramą to niech kupi mniejszą i problem z głowy.
W zakrętach, często pochylam się do tyłu i właściwie to jestem wtedy w pozycji prawie siedzącej + skręcona kierownica, a jak ktoś dokręca na wyjściu z zakrętu to można walnąć. (napisałem że mam długie nogi, jak Ty masz może 165 w kapeluszu to ja się nie dziwie, że nie możesz sobie tego wyobrazić)
A jak ktoś sobie nie daje rady z taką ramą to niech kupi mniejszą i problem z głowy.
piotrex dokladnie o to mi chodzilo
slazak mozliwe nie mam obczajonej techniki szybkiego zjazdu. moze sie nie znam ale niczyjej techniki nie podważam. I wiem ze w zakretach wspiera sie na siodelku , np. przy tym jak sie wchodzi " z nóżką". Zreszta jak mozna zauwazyc kazdy z prosow ma inna technike zjazdu, kazdy ma swoj styl..
EDIT
tak btw. Nico
http://tiny.pl/5swh
http://tiny.pl/5swq
Ale juz EOT
slazak mozliwe nie mam obczajonej techniki szybkiego zjazdu. moze sie nie znam ale niczyjej techniki nie podważam. I wiem ze w zakretach wspiera sie na siodelku , np. przy tym jak sie wchodzi " z nóżką". Zreszta jak mozna zauwazyc kazdy z prosow ma inna technike zjazdu, kazdy ma swoj styl..
EDIT
tak btw. Nico

http://tiny.pl/5swh
http://tiny.pl/5swq
Ale juz EOT
www.mudserwis.com
Ja nie wiem czemu niektórzy nie mogą pojąć, że fakt iż się z czymś jeszcze nie spotkał nic nie oznacza. Zresztą, powstał już mały oftop i prowadzenie go nie ma sensu.
Ja tylko chciałem przedstawić swoje zdanie i powiedzieć, że każdy woli inaczej.
marcinw sprawdź na jakim rozmiarze Ci się dobrze jeździ i nie sugeruj się tym, że ktoś ma 190cm wzrostu i jeździ na 14" ramie, bo 3,143k4r2 dobrze powiedział, ramy mają różne geometrie, każdy ma inną budowę ciała i każdy ma inne upodobania.
slazak dzięki za wsparcie :P
Ja tylko chciałem przedstawić swoje zdanie i powiedzieć, że każdy woli inaczej.
marcinw sprawdź na jakim rozmiarze Ci się dobrze jeździ i nie sugeruj się tym, że ktoś ma 190cm wzrostu i jeździ na 14" ramie, bo 3,143k4r2 dobrze powiedział, ramy mają różne geometrie, każdy ma inną budowę ciała i każdy ma inne upodobania.
slazak dzięki za wsparcie :P