stan klocków

mumin
Kontakt:

stan klocków

Post autor: mumin »

Witam,
Mógłbym was prosić o ocenę stanu tych klocków?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0b3c6.html
Są jeszcze OK, czy już trzeba kupić nowe? Pytam bo nigdy nie miałem tarczówek i nie wiem, jak grube są nowe klocki:), a mam problem z kupionym z rowerem używanym Hayesem 9 (hydraulik). Mianowicie nie dociska wystarczająco, aktualnie mam tylko minimalne zwalnianie. Odpowietrzałem przewód i nic to nie dało. Drogą eliminacji chciałbym dojść co tu jest nie teges:).
Pozdrawiam
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

według mnie jeszcze duuużo pojeździsz :] klocków jest dużo 8)
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
bombeczka888
Kontakt:

Post autor: bombeczka888 »

klocki są w dobrym stanie... ;] nie wymieniaj ich... może to kwestia regulacji poprostu
nakurwiaj szmato ~~!!
http://www.pinkbike.com/photo/1447872/
mumin
Kontakt:

dzięki za odpowiedzi, ale tam raczej nie ma co regulować, co w takim razie może być nie tak? coś z wnętrzem klamki? jakiś tłoczek czy coś? co najczęściej psuje się w hayesach 9?
nie widzę nieszczelności, ale po odpowietrzeniu jeszcze jakoś przez chwilę hamował (wyło jak w starym ikarusie;D ) ale zaraz klamka uciekła z powrotem do kiery, może za mało odpowietrzyłem? ale w to raczej wątpię
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

klocki prawie nówki, ne bój żaby ;P ja klocki wymieniam jak jest okładziny tyle co z dwie kartki papieru na grubośc, czyli prawie nic, ale to pod warunkiem że masz zacisk w miare idelanie równo ustawiony, bo inaczej będzie metal o metal i możne tarcze zrypać.
http://dhcyc.pinkbike.com
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Klocki masz jak nowe :P a moze masz zamało płynu?
mumin
Kontakt:

płynu mam na maxa, jak dla pewności dolewałem wczoraj szczykawką, to dostałem odpowiedź w postaci fontanny:D
hmmm to nie wiem, mogło się coś popsuć w klamce?
odpowietrzając nie trzeba przepompowywać całego płynu? jeśli trzeba, to źle odpowietrzałem
Tomasz D.
Kontakt:

Post autor: Tomasz D. »

mumin W hayesach psuje sie doslownie wszystko jestem ich nieszczesliwym posiadaczem :) Niestety niedaja sobie rady przy odrobinie hardcoru :( Wiez mi ze moglo stac ci sie wszystko tak jak mi :) Wszystko juz wymienialem naprawialem, itp. Oczywiscie hamulec jest sprawny tylko naprawiam go raz w tygodniu hehe ale looozik zycie jest piekne bez hamulcow.
http://www.psiokrew.fotolog.pl
mumin
Kontakt:

to mnie pocieszyłeś ;(
właśnie na nowo go rozebrałem i odpowietrzyłem i efekt jest jeszcze gorszy, już praktycznie wcale nie zaciska, zabiorę się zaraz za klamkę
ytrewq
Kontakt:

Post autor: ytrewq »

mumin - jesli faktycznie hamulec nie gubi płynu to ewidentnie źle odpowietrzasz

Tomasz D - jesli naprawiasz co tydzień, to chyba ani razu nie naprawiłeś go porządnie :)

Jeszcze jedno. Mumin, co rozumiesz przez "rozebrałem i odpowietrzyłem"? I o co chodzi z odpowietrzaniem przewodu?
slazak
Kontakt:

Post autor: slazak »

Uszczelka na tłoczku Ci cieknie zobacz ile plynu i syfu jest obok klockow, hamujac to scierasz dlatego nie hamuje. Wyjmij klocki i delikatnie poruszaj klamka i zobacz co i jak przy tloczkach tak zeby ich nie zacisnac Pozdro
slazak
Kontakt:

Post autor: slazak »

aha jeszcze jedno cienzko powiedziec czy dobrze odpowietrzasz nie puszczasz czasem klamki jak robisz to bez strzykawki podczas zakrecania zaworu?
mumin
Kontakt:

hmmmmmm problem w tym, że jak to się mówi praktycznie nie mam pedału, czyli oporu, rozebrałem klamkę, tłoczek wygląda ładnie, uszczelki także więc już zgłupiałem, miałem złożyć i jeszcze raz pomęczyć, ale niestety oderwało mi się mocowanie klocka:

http://images29.fotosik.pl/73/4dcd0a21d181bec0.jpg

delikatnie podważyłem śrubokrętem, nie wiem czemu pękło, może było już pęknięte i klejone? tak to już bywa z używanymi rzeczami...
ile takie coś może kosztować? to jest część w miarę uniwersalna, czy musi być konkretnie do tego hantla?

wracając do tematu odpowietrzania, to oczywiście nie puszczam klamki i kontroluję ilość płynu w tłoczku, ale teraz jest inny problem, jeśli ta część jest droga, albo ciężko dostępna, to może skleję to jutro distalem epoksydowym i poszukam rozwiązania pierwszego problemu w tygodniu (musi schnąć 24h)
ytrewq
Kontakt:

Post autor: ytrewq »

komplet tłoczków do zacisku wraz z uszczelkami - ok 60 zł

Przeczytaj instrukcję odpowietrznia, bo nie wiem co Ty kombinujesz z puszczaniem/przytrzymywaniem klamki w trakcie odpowietrzania. I po kiego grzyba ciągle rozbierasz hamulec. Po tym jak się rozbierze zacisk, bywają problemy z odpowietrzeniem (jakieś złośliwe bąbelki powietrza lubią się gdzieś "uczepić"). Jeżeli w trakcie naciskania klamki nie widzisz nigdzie wycieków płynu (okolice tłoczków w zacisku, mocowanie przewodu do klamki, okolice pokrywy zbiorniczka w klamce - to najbardziej podejrzane miejsca), to jedyną możliwością jest zapowietrzony hamulec. Klamka dochodzi do kiery = powietrze w układzie. Oczywiście pod warunkiem, że nie ustawiłeś klamki w minimalnej odległości od kierownicy. Pieszesz, że nie miałeś styczności z tarczówkami, więc pewnie odpowietrzanie też narazie nie jest Twoją najmocniejszą stroną. Jeżeli dodatkowo niepotrzebnie rozbierasz hamulec, to napewno nie ułatwisz sobie sprawy z odpowietrzeniem.
GiantAc
Kontakt:

Post autor: GiantAc »

a kręciłeś tą małą śrubką na imbus 2 w środku klamki ???????
http://filips.pinkbike.com/
misiuk666
Kontakt:

Post autor: misiuk666 »

A czy te klocki nie są zalane jakimś olejem lub płynem, bo jakoś się dziwnie świcą, może być to złudzenie, ale ja bym je jakoś wyprażył, bo sam miałem podobne obiawy (w mechanikach) i okazało się że minimalna ilośc brunoxa mi wciekłai po klockach. Też wszystko było idealnie wyregulowane a działały jak byś kupą hamował.
mumin
Kontakt:

Rozebranie na czynniki pierwsze wykazało sprawność wszystkich elementów, poza wyżej opisanym tłoczkiem, który muszę kupić, bo klej już puścił;). Faktycznie, należało to solidnie odpowietrzyć, solidnie - to znaczy wszystko mocno obstukiwać przez całe odpowietrzanie, o czym nie wiedziałem. Jednak tradycyjna metoda odpowietrzania się tu nie sprawdziła, za to szybko i bezboleśnie udało mi się to zrobić od dołu, przepuszczając przez układ płyn, aż do momentu, gdy na wyjściu nie będzie bąbelków (jakieś 150ml wystarczyło), idealnie nadaje się do tego zestaw do infuzji za 1,60zł:), jest w nim nawet idealnie pasujący koreczek z dziurką do klamki. Więc jeśli ktoś szuka zestawu do odpowietrzania, lub po prostu napełniania, to w aptekach mają najlepsze :wink: .
DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC :)
Fajna sprawa z tymi hydraulikami, gdyby nie one, wbiłbym się wczoraj w drzewo :wink: . A co do zalania klocków płynem, to wcale nie jest to takie straszne, moje pływały całą noc w pojemniku ze starym płynem :D i wystarczyło tylko przepłukać je rozpuszczalnikiem.
Boruta
Kontakt:

Post autor: Boruta »

a ten zestaw do infuzji normalnie się kupuje ?, można nim zastąpić tą końcówkę przy klamce w hfx9 co kosztuje ok 27 zł ?

taki jak tu ? 3 zdjęcie od góry:

http://www.czfa.pl/topics2/158.htm[/url]
Punx Not Dead !!!
mumin
Kontakt:

tak, to dokładnie ten, ale raczej nie nada się na zatyczkę, będzie za luźny
czytałem gdzieś za to, że można tą zatyczkę zrobić z fragmentu patyczka do uszu - uprzednio środek patyczka zalewając np. kropelką :)
ODPOWIEDZ