mam problem z avid juicy five, fox dhx 3.0, and 888
mam problem z avid juicy five, fox dhx 3.0, and 888
Hej mam pytanie, kupilem fulla ale mam kilka problemikow, na poczatek,
1 --- mam hample avid juicy five, przod hamuje jak zyleta, natomiast po sciagnieciu tylnego kola i nasicsnieu klamki sie sciasnily rozszerzylem je(ciezko szlo) i jak zalozylem to lekko spocila mi sie klamka....i delikatnie ociera o tarcze, a klocki przed tem tak nie robily...jak go moge wyregulowac??upuscic troche oleju?
2 ----mam z przodu 888 200mm skoku i jak sam sobie siedzi to chowa sie jakies 3,4mm...wymaga on serwisu, zmiany oleju czy jak??
3 ---i na koniec mam damper fox dhx 3.0, jest sprezyna 400x2.80,.waze 80kg, i jak siade to chowa sie prawie do polowy..to raczej nie dobrez?powinnien odbic do konca?jak ustawic to tlumienie?ile psi moge w niego wrzucic?
mam nadzieje ze mi pomozecie, przed tem jezdzilem na sztywniaku a teraz mam fulla...i tak to jest...pozdrawiam i prosze o pomoc bikerzy:)
1 --- mam hample avid juicy five, przod hamuje jak zyleta, natomiast po sciagnieciu tylnego kola i nasicsnieu klamki sie sciasnily rozszerzylem je(ciezko szlo) i jak zalozylem to lekko spocila mi sie klamka....i delikatnie ociera o tarcze, a klocki przed tem tak nie robily...jak go moge wyregulowac??upuscic troche oleju?
2 ----mam z przodu 888 200mm skoku i jak sam sobie siedzi to chowa sie jakies 3,4mm...wymaga on serwisu, zmiany oleju czy jak??
3 ---i na koniec mam damper fox dhx 3.0, jest sprezyna 400x2.80,.waze 80kg, i jak siade to chowa sie prawie do polowy..to raczej nie dobrez?powinnien odbic do konca?jak ustawic to tlumienie?ile psi moge w niego wrzucic?
mam nadzieje ze mi pomozecie, przed tem jezdzilem na sztywniaku a teraz mam fulla...i tak to jest...pozdrawiam i prosze o pomoc bikerzy:)
im szybciej tym lepiej...
1- wymień olej, rozbierz go wylej olej, który w nim jest, sprawdz stan uszczelek w klamce i w zacisku, jeżeli klamka Ci sie spociła to poleciłbym zmienić jednak te uszczelki i zalać wszystko na nowo:)
2. Jakie to masz te 888?? Pokombinuj z regulacjami, jak nie pomoże to sprężyna do wymiany na twardszą
3. Nie wiem nie miałem do czynienia :P
2. Jakie to masz te 888?? Pokombinuj z regulacjami, jak nie pomoże to sprężyna do wymiany na twardszą
3. Nie wiem nie miałem do czynienia :P
nitrous, co do ptk 2 to chyba chodziło o 3-4 cm nie? to normalka, wolałbyś na biku jechac i żeby nie samo koło właziło w doły tylko cąły rower żeby leciał? to jest właśnie sag, amortyzatory do dh jak sie siedzi na rowerze poporstu muszą sie troche chować żeby miały z czego wystrzeliś w dziure ;P
http://dhcyc.pinkbike.com
dhcyc, kolega nie pytał o sag tylko o zapadanie się amora pod wpływem własnego ciężaru. Nie jest to pierwsza 888 mająca ten problem, z którą się spotkałem. Te zapadanie się to zwykle kwestia mocniejszego napięcia sprężyny, czyli trzeba trochę w stronę plusa pokręcić na górze goleni. Czasem jest to też wina wyrobionych tulei ślizgowych - przyczyn trochę jest.
Co do DHX'a, to max ciśnienie w nim to 175PSI, ale powinno wystarczyć, jak dasz 100-130. Więcej ciśnienia - większy opór pod koniec skoku. W zjazdówce sag jest spory, do 40%, więc zmierz dokładnie, ile damper siada. Spróbuj sprężyny o twardości 500. Powinna już być dobra.
Co do DHX'a, to max ciśnienie w nim to 175PSI, ale powinno wystarczyć, jak dasz 100-130. Więcej ciśnienia - większy opór pod koniec skoku. W zjazdówce sag jest spory, do 40%, więc zmierz dokładnie, ile damper siada. Spróbuj sprężyny o twardości 500. Powinna już być dobra.
www.foesracing.com
-
- Kontakt:
Przed chwilą grzebaliśmy z kumplem przy moim 888vf. Zapadał się pod swoim ciężarem lecz po rozkręceniu i przeczyszczeniu oraz zalaniu go większą ilością gęstszego oleju po prostu przestał tak robić. Wyszło tak przy okazji ponieważ chcieliśmy polepszyć tłumienie odbicia 

http://www.collegehumor.com/video:1792314