Ćwiczenia wspomagające
Ćwiczenia wspomagające
mam takie pytanie bo jak wiadomo przy uprawianiu sportu korzysta sie także z uprawiania innych sportów
tak więc mam trzy pytania:
1.jakie sporty??
2.jakie mięśnie są najbardziej nam potrzebne??
3.jak często??
tak więc mam trzy pytania:
1.jakie sporty??
2.jakie mięśnie są najbardziej nam potrzebne??
3.jak często??
inne wariacje jazdy na rowerze :P
Moze po prostu skocz na silownie i wypytaj trenera bo tak efekty bedą najszybsze. Imho jakie miesnie to zależy od to w co sie bawisz, w dh i fr raczej wszystkie(w reszte sie jeszcze nie bawie to nie bede sie wypowiadał). Do tego do dh wbrew temu co niektórzy myśla przydaje sie troche kondycji.
Moze po prostu skocz na silownie i wypytaj trenera bo tak efekty bedą najszybsze. Imho jakie miesnie to zależy od to w co sie bawisz, w dh i fr raczej wszystkie(w reszte sie jeszcze nie bawie to nie bede sie wypowiadał). Do tego do dh wbrew temu co niektórzy myśla przydaje sie troche kondycji.
no wiec trochę sie dowiedziałem tu i tam od znajomych jak powinien wyglądać właściwy trening do sportów grawitacyjnych wiec na przyszłość pisze:
1. -Rower szosa lub stacjonarny gdyż poprawia mięśnie nóg i ud a także wzmacnia ścięgna przez co można zapobiec naderwaniom i naciągnięciom
- Na siłowni motylek, hantle i ławeczka. Motylek- wzmacnia barki
Hantle - wzmacniają bicepsy i ścięgna ramion
Ławeczka - ćwiczymy brzuch i sztanga ćwiczy klatkę piersiową
-W domu używamy przyrządu do ćwiczenia palców(nie wiem jak to sie fachowo nazywa) na początku 1.5kg później 3kg i jeżeli ktoś jeździ w Dh bardzo agresywnie moze tez spróbować 4.5kg i potem 6kg
2. Mięśnie ramion, mięśnie nóg, mięśnie brzucha i mięśnie palców
3. Polecam dwa z tych ćwiczeń podanych wyżej dziennie i w weekend na trase
pzdro all
1. -Rower szosa lub stacjonarny gdyż poprawia mięśnie nóg i ud a także wzmacnia ścięgna przez co można zapobiec naderwaniom i naciągnięciom
- Na siłowni motylek, hantle i ławeczka. Motylek- wzmacnia barki
Hantle - wzmacniają bicepsy i ścięgna ramion
Ławeczka - ćwiczymy brzuch i sztanga ćwiczy klatkę piersiową
-W domu używamy przyrządu do ćwiczenia palców(nie wiem jak to sie fachowo nazywa) na początku 1.5kg później 3kg i jeżeli ktoś jeździ w Dh bardzo agresywnie moze tez spróbować 4.5kg i potem 6kg
2. Mięśnie ramion, mięśnie nóg, mięśnie brzucha i mięśnie palców
3. Polecam dwa z tych ćwiczeń podanych wyżej dziennie i w weekend na trase
pzdro all
najważniejsza jest ogólna kondycja, trzeba się dobrze odzywiac żeby miec siłe na dłuższa mete, a jako ćwiczenie to nie wystarczy intensywna jazda, zeby poczuc które mieśnie pracują? wtedy chyba znaczy że traning był, a była też i jazda, na rowerku w domu łapy i nogi nam urosna ale w głowie nic nie przybędzie...jakies dotrenowanie palców napewno by nie zaszkodziło, bo zwykle siadają, przedramiona są przerypane, nie wiem co z tym robić, nogi troche może, ale tutaj raczej wytrzymałość, bo po całej trasie jakby możńa kręcić tak jak na początku to byłaby bajka...być może co do rąk duże znaczenie mają hample, ale o tym sie przekonam w przyszłym roku, na mechanikach była masakra, szczególnie tylnym 

http://dhcyc.pinkbike.com