POMOCY FOXDHX5.0 USTAWIENIE
POMOCY FOXDHX5.0 USTAWIENIE
kto mi podpowie jak ustawic foxa dhx 5.0 waga 90 kg sprezyna 450 lbs moam spore problemy za miekko :x [/b]
Twardość sprężyny oprócz wagi jeźdca zależy tez w dużej mierze od ramy w którj pracuje tłumik ( różne przełożenia ). Ja mam przy podobnej wadze sprężynę 500 (rama SC V10) i jest super. W twoim przypadku może trochę pomóc napompowanie tłumika do maksymalnego dopuszczalnego ciśnienia przez producenta (Fox DHX 5 - max ciśnienie 200 PSI) i skręcenie maksymalnie (zgodnie z kier.wskazówek zegara)niebieskiego pokrętła Boutom out. Z tym że jest to rozwiązanie tymczasowe jeśli sprężyna rzeczywiście jest za miękka, bo szkoda tłumika. Powodzenia
niemłody zapaleniec
http://www.foxracingshox.com/fox_tech_c ... g_tips.htm
Bottoms, soft throughout travel Causes: Spring rate too low throughout travel, or too little compression damping
Solutions: More air pressure; increase compression damping; stiffer Coils Springs
Bottoms, soft throughout travel Causes: Spring rate too low throughout travel, or too little compression damping
Solutions: More air pressure; increase compression damping; stiffer Coils Springs
serwus to jednak pan z crazy crank mowił zle mowiłem mu ze musze miec sprezyne 600 -700 lbs tak jak miałem ostatnio w specu big hicie on natomiast powiedzał nowe zawieszenie mniejsza wartosc sprezyny hmmmm dziwne ale sprezyna zawsze jest taka sama ok zamienie sprezyne 450 lbs na 600-700 lbs kto chetny lub kupie
pozdrawiam ari
pozdrawiam ari
Nie mozna jednoznacznie powiedziec, ze "pod ta wage sprezyna jest zbyt miekka", bo tak byc nie musi. Przykladowo dla mnie 450 mogla by byc za twarda, a waze 92kg. Zalezy od zawiechy. Nie wiem, jaka masz rame, ale pan z crazy crank mogl miec racje (i pewnie mial), bo sprezyny 600-700 sa zaliczane do bardzo twardych i w zawieszeniach zjazdowych, gdzie dzwignia na damper jest mniejsza, niz w starych systemach, stosuje sie sprezyny o nizszym wspolczynniku. Moim zdaniem dobra dla Ciebie bedzie ok. 500-550, ale radze tym razem poeksperymentowac.
www.foesracing.com