BIG HIT vs DC cane corso

slawkow68
Kontakt:

BIG HIT vs DC cane corso

Post autor: slawkow68 »

Obecnie jezdze na giancie ac z 66 rc 05 glownie fr (dropy tak do 4 m narazie) i troche mniej dh. Obawiam sie jednak ze ac moze za nie dlugo odmowic wspolpracy wiec juz sie zastanawiam nad zmiana ramy (zapewne poczekam do zimy ze wzgledu na nizsze ceny).
Ktora z tych ram byscie bardzie polecali w secie z 66rc 05 (sa bardzo wysokie, ale praca rekompensuja to;)) A i jak jest mozliwe prosilbym porownanie tych ram do AC i cane corso do sc vp-free (czym sie roznia?) A z innych ram co byscie mogli polecic (cena ok 2,5-3tys zl)
Pozdro
p0l0n3zz^
Kontakt:

Post autor: p0l0n3zz^ »

na cane corso nie jezdzilem nigdy, wiec sie nie wypowiem.
co do BH to sam obecnie jezdze, od 2 tygodni,ale jezdze. mam bh zeszloroczngo, on ma calkiem inna konstrukcje niz te poprzednie, rama wg mnie jest mocna i w sumie chyba niezbyt ciezka. mozna w niej miec 26" kola, ale ja mam24, i wlasnie takie 66 z 2005 roku z przodu. jezdzi sie fajnie, rower zjezdza sam, dropow za duzo nie skakalem ale ogolnie miekko i przyjemnie:). te starsze bh tez ladnie z 66 wspolpracuja, maja spoko katy i chyba warto sie w to pakowac, przynajmniej masz sprawdzona konstrukcje i wiesz na czym jezdzisz i ze ten sprzet duzo wytrzyma. podsumowujac, polecam Bighita, szczegolnie te nowsze roczniki ze wzgledu na mozliwosc wsadzenia kola 26 i wage ;]
foto w podpisie
gg1732355
moja maszin :D http://www.pinkbike.com/photo/4318834/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Vp free ma wysoko suport a co za tym idzie wysoko srodek ciezkosci. Poza tym do dropów nie potrzebny ci wielozawias i jest droga.
Cane corso nie ma szczególnie dobrej geo i tez raczej dość drogi. Big hit to mówisz o którym modelu? Stare to były naprawde solidne ramki, do tych nowych jestem sceptyczny bo wyraźnie spec obnizył koszty rezygnując z hydroformowania. Ja bym dozbierał troche do dirtbaga bo rower zbiera swietne recezje albo brał big hita. Ew. Moze sie gdzies rama norco shore znajdzie.
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

Mam cane corso z 66rc 170mm - polecam... rama pracuje bardzo dobrze ( nie wiem jak z x4 - mam dhx-a ) i z 66 jezdzi się nader przyjemnie. Nie będe się rozpisywał na ten temat -- Masz Jakieś pytania to Ty je Zadaj :)
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

co do innych ramek to session 77 jest bardzo fajna ramka
Spaced
moderator
Kontakt:

Sry własnie coz znalazlem. Jednak możesz miec racje http://www.allegro.pl/item239835493__tr ... tisy_.html

Wzrostu ile masz?
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

wzrostu mam 1,9m z hakiem i waze jakies 75kg, a co do zastosowania - nie interesuja mnie tylko dropy bardzo wazna jest rowniez dla mnie praca podczas zjazdu (kamienie, korzenie, liscie) czasem mam zamiar wyskoczyc na jakies zawody dh (w tym roku kontuzje nie pozwolily mi na to;/) co do treka77 ma zawieszenie podobne do ac czyli podczas pedalowania zawieszenie sie blokuje i mi sie to za bardzo nie podoba dlatego szukam jakis wielozawiasow ktore teoretycznie powinny temu przeciwdzialac,
interesuje mnie rowniez porownanie pracy tych 2 ram w typowym dh jak sie sprawdzaja : ktora ladniej wybiera itp. bo przy moim poziomie fr obie powinny bez najmniejszego problemu wytrzymac
Spaced
moderator
Kontakt:

uuuuu no to session odpada. A akurat co do typów zawieszenie to nawet w tym samym typie mogą one pracować odmiennie. Zreszta dobry damper powinien sprawi, że wszystko bedzie pracować bardzo ładnie. Wielozawiasy moim zdaniem maja tylko czasem sens w dh na wyboistych trasach bo wtedy nie traci sie ułamków sekund na wybojach (ale z kolei łatwiej poderwac jednozawias wiec i to ma swoje zalety)
muki
Kontakt:

Post autor: muki »

Nie chcialem zakladac nowego tematu i mam pytanie co do vp-free a konkretnie chodzi o ten wysoko umieszczony srodek ciezkosci. Jak to w praktyce wyglada, podczas jazdy, czym sie charakteryzuje?
Spaced
moderator
Kontakt:

Wrażenie, że jedziesz wysoko(mniej wiecej) w preciwienstwie do wrażenia jazdy po szynach z roweru z niskim. Powoduje to niższą kontrole bika na zakrentach. Dlatego własnie rowerki dh sa konstruowane z jak najniżsym supportem bo przy wysokich predkosciach ma sie problemy z zakrętami. Ogólnie free docelowo to jednak był taki mocno all around rower i to go własnie gubi w porównaniu z rowerami fr, na których od biedy mozna podjezdzac. O dziwo znacznie lepiej radzi sobie przez wielu uważana(błednie) za bliźniaczą rame czyli intense uzzi vpx.
sudi
Kontakt:

Ok - to jednak coś powiem...
Session 77 jest bez wątpienia super zabaweczką, ale jeśli zalezy Ci na czułości - Cane Corso z tych 3 ram wiedzie prym . Cypox pracuje jak na mój gust lepiej od fsr ( żeby nie być gołosłownym - jeździłem na wszystkich ewolucjach big hita ), choć big hit z ostatnich wypustów ( już tych brzydszych :( ) faktycznie jest ramą, która potrafi sie przykleić .

Cane Corso + 66, to bardzo uniwersalny set - można nawet na tym podjechać i wcale jakoś ostro się nie zmęczyć . W DH płynie jak po maśle nawet na dużych nierównościach ( generalnie jedyna wada w dh tej ramki , to jak dla mnie nieco zbyt wysoko położony support - w zakręty klei się super, ale może być jeszcze lepiej ! ) ...

W fr - duże uderzenia przyjmuje ze stoickim spokojem, a dropy 4m to dla tej ramy nic nadzwyczajnego . Lata się tym bardzo dobrze, ładnie się wyrywa i nie bałbym się tym rowerem pokazać na którejś z kanadyjskich miejscówek .

Wytrzymałość - potrafi pyknąć- nie przeczę... Ale z innej strony są to mini rysy i nic nie odpada - choć dc to uznaje już jako wymianę gwarancyjną :D Powiem tylko, że na pękniętej w xx miejscach leciałem w sierpniu 5m dropika i nic a nic mi nie odpadło :)

CC z 66 prezentuje się tak : http://www.pinkbike.com/photo/1105108/ , http://www.pinkbike.com/photo/1099142/

Pozdrawiam!
WWW.WFSPORT.PL
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

trudno powiedziec.. ja bym skusil sie na cane corso (mialem) sesson 77 to chyba bardziej fr rama?? A vp free nie mialem wiec sie nie wypowiadam (choc wyglada kuszaco :D ) Nie lepiej wlasnie jakies norco?? (ale tylko vps) Chodza bajecznie i sa dosc uniwersalne lecz mnie narazie nie stac ;) pzdr
Spaced
moderator
Kontakt:

Sudi ale corso jako rama do dh nie ma liniowej pracy?

Biker jak cie nie stać, jak myslisz o treku i sancie skoro to droższe firmy od norco?! Jak nic u nas nie znajdziesz to norco sprzedaje tony bików w niemczech. ebay.pl szukasz europe i masz.
sudi
Kontakt:

Spaced Wszystko jest kwestią konkretnego ustawienie tłumika . DHX-a w cane mogę tak ustawić, że dobijam go na siedząco i sag mam 50% skoku ramy... jak i mogę go tak ustawić by walić dropy po 6-8m i gładko wylądować.
WWW.WFSPORT.PL
Spaced
moderator
Kontakt:

sudi racje w sumie masz ale takie przestawianie nie bedzie najlepiej wpływać na prace dampera. Jeśli to tylko dropy to w sumie nie problem ale jeśli jakas jazda to pracować on bedzie gorzej niż gdyby był ustawiony bardziej otwarto.

btw. też mam dhxa ;)
ODPOWIEDZ