Opony DH
-
- Kontakt:
Opony DH
Jakie oponki do dh tak aby mialy super przyczepność w każdych warunkach, musza byc w miare tanie. Tak zebym dal za komplet jakies 160 zlotych max. No i jaka grubość. Napewno na tył wsadze 2,35 a na przód może 2,5 żeby zwiększyć przyczepność na przodzie. No i czy 2,50 wejdzie do duro bez problemów?
Te oponki co mam dojeżdze jescze część października ale nowe che kupic juz pod koniec pażdzierenika.
Kenda KINETICS? KOLOSSAL?? Maxxis Minion DH??
Albo set na przód MAXXIS - HIGH ROLLER 2,50 a na tył MINION DH 2,35??
Te oponki co mam dojeżdze jescze część października ale nowe che kupic juz pod koniec pażdzierenika.
Kenda KINETICS? KOLOSSAL?? Maxxis Minion DH??
Albo set na przód MAXXIS - HIGH ROLLER 2,50 a na tył MINION DH 2,35??
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
Zdajesz sobie sprawe ze przyczepnosc w kazdych warunkach juz jest trudna do uzyskania, a zrobienie tego tanio jest praktycznie niemozliwe.
w tym przedziale cenowym mozesz sprobowac intense 909 fro lite (ale niestarcza na caly sezon - guma 50'tka)
maxisy miniony, troche drozsze i 40 albo 42a, to zejdzie w tydzien "ostrej" jazdy.
z szybszych opon bardziej na suche mozna high rolery od maxisa, ale jak wezmiesz twardsza gume to zapomnij o przyczepnosci jak sie mokro zrobi.
za duzo niepomoglem chyba
w tym przedziale cenowym mozesz sprobowac intense 909 fro lite (ale niestarcza na caly sezon - guma 50'tka)
maxisy miniony, troche drozsze i 40 albo 42a, to zejdzie w tydzien "ostrej" jazdy.
z szybszych opon bardziej na suche mozna high rolery od maxisa, ale jak wezmiesz twardsza gume to zapomnij o przyczepnosci jak sie mokro zrobi.
za duzo niepomoglem chyba

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Miniony są na suche, na blocie i mokrych korzeniach nie trzymaja zbytnio, na wilgotnej ziemi są ok.
Ja bym myslał o zestawie 2x high roller , przod 40a tyl 60a
lub swampthing przod 40a tyl 60a zeby sie za bardzo nie zdzierał przy hamowaniu. chyba ze Ci nie zalezy to wez na tyl 40a
Swampthingi naprawde bardzo uniwersalne oponki.
EDIT: edytowalem zeby sprecyzowac swoją wypowiedz na temat trzymania minionow..
Ja bym myslał o zestawie 2x high roller , przod 40a tyl 60a
lub swampthing przod 40a tyl 60a zeby sie za bardzo nie zdzierał przy hamowaniu. chyba ze Ci nie zalezy to wez na tyl 40a

Swampthingi naprawde bardzo uniwersalne oponki.
EDIT: edytowalem zeby sprecyzowac swoją wypowiedz na temat trzymania minionow..

www.mudserwis.com
-
- moderator
- Kontakt:
No własnie ze miniony sa bardziej uniwersalne niz high rollery które nadaja się tlyko na sucho. ja od siebie moge polecic panaracery fire fr lecz sa troche drogie, i maja strasznie cienkie scianki... w ht + duro odpadają.. byś musial walic 3,5 atmo a i tak bys snejki łapał
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
PO PIERWSZE: ARCHIWUM!!!
A ustosunkowując się do powyższych:
Ano, Miniony były by idealne. Co do uniwersalności... Sam Hill niedawno zdobył na nich Mistrzostwo Świata, a w Ft. William zdecydowanie sucho nie było...
Problem w tym, że Miniona w rozmiarze 2.5 w Polsce praktycznie nie uświadczysz - wypytałem już mnóstwo sklepów, wszędzie zapasy się skończyły. Dystrybutor w ofercie nie ma. Więc zostaje 2.35, które niestety jest trochę małe (zwłaszcza do hardtaila z Duro przydało by się coś większego).
Z tego względu polecę Ci do wyboru:
- Syncros BHT - ostatnio powszechnie dostępne np. na Allegro w różnych odmianach. Dobierzesz sobie zestaw, jaki Ci pasuje. To naprawdę dobre opony (nie najlżejsze, ale dobre).
- Kenda Nevegal (ew. Blue Groove na przód) - 2.5 w zależności od wersji waży ok. 900-1300 g, więc ogromny rozrzut - zwróć na to uwagę przy zakupie. Oponki zdecydowanie warte polecenia, dają dużo frajdy (i przyczepności oczywiście).
A ustosunkowując się do powyższych:

Ano, Miniony były by idealne. Co do uniwersalności... Sam Hill niedawno zdobył na nich Mistrzostwo Świata, a w Ft. William zdecydowanie sucho nie było...
Problem w tym, że Miniona w rozmiarze 2.5 w Polsce praktycznie nie uświadczysz - wypytałem już mnóstwo sklepów, wszędzie zapasy się skończyły. Dystrybutor w ofercie nie ma. Więc zostaje 2.35, które niestety jest trochę małe (zwłaszcza do hardtaila z Duro przydało by się coś większego).
Z tego względu polecę Ci do wyboru:
- Syncros BHT - ostatnio powszechnie dostępne np. na Allegro w różnych odmianach. Dobierzesz sobie zestaw, jaki Ci pasuje. To naprawdę dobre opony (nie najlżejsze, ale dobre).
- Kenda Nevegal (ew. Blue Groove na przód) - 2.5 w zależności od wersji waży ok. 900-1300 g, więc ogromny rozrzut - zwróć na to uwagę przy zakupie. Oponki zdecydowanie warte polecenia, dają dużo frajdy (i przyczepności oczywiście).
-
- Kontakt:
Wooyek Mówisz zeby zostac przy starym dobrym secie Kenda Nevegal + Blue Grove?? Mialem je ale w wersji 2,10 i były dosć znośne. I chyba kupie je znowu. Tylko jaką mieszankę?? Bo tyl zdarłem w momencie a przód mam do dzisiaj tylko juz mocno zużyty.
No albo miniony
eragon2007 Oglądnę je, ale tylko oglądne, bo posłizgów to ja mam dość. :P A poza tematem to nam trase rozmylo. Znowy sa leje na ostarnim dropie. Napisz do mnie smsa to pogadamy.
A jakby wrzucic na przod Kolossala 2,6 a na tyl Kineticsa 2,35??
No albo miniony
eragon2007 Oglądnę je, ale tylko oglądne, bo posłizgów to ja mam dość. :P A poza tematem to nam trase rozmylo. Znowy sa leje na ostarnim dropie. Napisz do mnie smsa to pogadamy.
A jakby wrzucic na przod Kolossala 2,6 a na tyl Kineticsa 2,35??
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
szajbz w sumie tak, przeciez mam 50km dopierdolu na tył w rowerze...
Wez miniony, na prżód kombinuj 40a, na tył 60, ja tam biore wersje 2,7, moze i bym 2,5 wział ale jak ludzie piszą nie ma bo kto by pomyślał że polaczki będą 2,5 chciały...co do 60 na przód i mokrego, to akurat da sie cisnąć po błocie korzeniach itp, fakt ze na 40 pewnie jedzie sie lepeij i sam na taką będe polował, ale jak sie odpowiednio jedzie i odciąża przód kiedy trzeba to rower leci gdzie chcemy...
Wez miniony, na prżód kombinuj 40a, na tył 60, ja tam biore wersje 2,7, moze i bym 2,5 wział ale jak ludzie piszą nie ma bo kto by pomyślał że polaczki będą 2,5 chciały...co do 60 na przód i mokrego, to akurat da sie cisnąć po błocie korzeniach itp, fakt ze na 40 pewnie jedzie sie lepeij i sam na taką będe polował, ale jak sie odpowiednio jedzie i odciąża przód kiedy trzeba to rower leci gdzie chcemy...
http://dhcyc.pinkbike.com
-
- Kontakt:
Slopstyler, weź odemnie na przód Maxxisa Mobstera 2,5". Będzie ideał, bo nie za szeroka, nie za wąska, a mieszanka 42a więc nie będziesz narzekał na brak przyczepności. Do tego gruba ścianka więc snakea nie złapiesz.
Oczywiście nówka sztuka, nie śmigana, nawet ma hmm.. Coś w rodzaju metki
Sprzedam Ci nie drogo, daj znać czy chcesz :]
Oczywiście nówka sztuka, nie śmigana, nawet ma hmm.. Coś w rodzaju metki

Sprzedam Ci nie drogo, daj znać czy chcesz :]
http://thecitypuzzle.pl - gry miejskie dla aktywnych
http://www.pajacyk.pl/
http://www.pajacyk.pl/