Sprowadzanie z usa
ja bym mial takie pytanka bo sobie kask kce kupic na www.jensonusa.com
1. co dokladnie znaczy:"Fedex International Priority includes Brokerage Fees, however you will be responsible for import duties."
z mojej znajomosci angielskiego rozumiem ze w cene fedexa wliczone sa oplaty za posrednictwo czyli chyba poprostu transport ale ja odpowiadam za "import duties" czyli cło? dobrze mysle?
2. w jakich warunkach naliczane jest cło?
3. jesli klikne sobie na calculate dla przesylki do Polski i z $39 zrobi mi sie $86 to czy tyle ostateznie zaplace?
4. ile kosztowaloby przeslanie takiego kasku z niemiec przez znajomego bo cena dla szkoplandu to (paranoja) 42$ czyli 3$ roznicy miedzy usa i niemcami.
1. co dokladnie znaczy:"Fedex International Priority includes Brokerage Fees, however you will be responsible for import duties."
z mojej znajomosci angielskiego rozumiem ze w cene fedexa wliczone sa oplaty za posrednictwo czyli chyba poprostu transport ale ja odpowiadam za "import duties" czyli cło? dobrze mysle?
2. w jakich warunkach naliczane jest cło?
3. jesli klikne sobie na calculate dla przesylki do Polski i z $39 zrobi mi sie $86 to czy tyle ostateznie zaplace?
4. ile kosztowaloby przeslanie takiego kasku z niemiec przez znajomego bo cena dla szkoplandu to (paranoja) 42$ czyli 3$ roznicy miedzy usa i niemcami.
zazwyczaj jesli wysylasz plamerem nie licza ci cla.zeby miec pewnosc ze napewno nie nalicza bierzesz bez oryginalnego pudelka i na forularzu pisze ze sprzet byl uzywany.lepiej brac przesylkli lotnicze bo droga morska paczki ida 4-6 tyg a polamerem 1-2 tyg a roznica jest niewielka.mozna tez wyslac poczta amoerykanska wychodzilo chyba 63 $ za 19 funtow czy czegosc tam i masz paczke za max 5 dni.
Kupowalem w Stanach pare rzeczy ale wylacznie na ebay bo w sklepach wychodzi za drogo (z kosztami przesyłki, ewentualnie 22% vatem i clem).
Jak gosc z tamtej strony wysyla tanio to od biedy sie oplaca.
A tak wogle - jesli potrzebujecie cos po cenach amerykanskich ale od rodzimego dealera, please ask ME :)
Jak gosc z tamtej strony wysyla tanio to od biedy sie oplaca.
A tak wogle - jesli potrzebujecie cos po cenach amerykanskich ale od rodzimego dealera, please ask ME :)
http://racing.liro.com.pl
Aha i jeszcze jakbyście sie decydowali na ta przygode radze perfekcyjnie wypelnic wszelkie formularze bo Amerykanie sa bardzo mechaniczni, najmniejszy blad i jest Big problem (tylko z obciazeniem mojego konta nie byl nigdy problem). Podczas ostatniej takiej transakcji pieniadze poszly ale nie dotarly do adresata. Nastapila wymiana ze 20 maili na osi ja-sprzedajacy-bank, po czym nic sie nie wyjasnilo a sprzedajacy napisal mi "thank you" co oznacza pocaluj sie w dupe. Tak wiec pieniedzy nie ma i towaru tez :| na szczescie byla to nieduza kwota...
hehe nie nie. Jak piszesz mu ktorys raz ze jeszcze jakies dane musi wyslac do banku zeby dostac pieniadze ale wyczuwasz ze on ma juz dosc, a on ci pisze maila tylko z thank you, to jest to nic innego jak kurtuazyjne -pocaluj sie...
taka byla sytuacja.
No ale teraz nie musze sie bawic w taki handel
taka byla sytuacja.
No ale teraz nie musze sie bawic w taki handel