Wiem, że istnieje cała masa pojęć jak 4x,dual, dirt, dh i fr - zapoznałem się z ich znaczeniami ale mimo to nie bardzo potrafie się w tym wszystkim połapać. Chciałbym sobie kupić rower, na którym można pozjeżdżać z gór jak również troche poskakać. Nie wiem jeszcze czego dokłądnie potrzebuje więc nie chciałbym się zbytnio wiązać z jakąś konkretną dziedziną -wolałbym raczej coś uniwersalnego. Mieszkam w Bielsku-Białej wieć chyba terenów do tego co wymieniłem jest troche.
Od razu powiem, że nigdy nie będe jeździł szczególnie dużo i to w sposób jakiś zawodowo-extremalny. Raczej raz w tygodniu będę mógł sobie pozwolić na wypad w teren. Choć jeszcze nigdy nie jeździłem na ten moment wydaje mi się, że największą przyjemność sprawi mi zjazd. Na pewno nie stać mnie jednak na zakup rowera z tylnym amortyzatorem i najchętniej kupiłbym rower "gotowy" niż składał go z części, gdyż nie znam się na tym i nie mam na to czasu.
Najchętniej zmieściłbym się w 3 tys. jednak jeśli jest to niemożliwe to przyoszczędze dłużej na coś co warto kupić. Dodam jeszcze, że mam 188cm wzrosty i waże 75kg.
Wiem, że zasadą jest, że zainteresowany podaje swoje typy i znawcy mówią "to nie", "to tak". Jendak ja poprostu nie mam swoich typów bo nie znam się na rowerach na tyle dobrze.
Proszę o pomoc