Rower dla początkującego.

rotti
Kontakt:

Rower dla początkującego.

Post autor: rotti »

Witam. Zaznacze na samym początku, że jestem początkujący - a właściwie to dopiero zamierzam kupić rower i rozpocząć jeżdzenie, zatem początkujący to za dużo powiedziane.

Wiem, że istnieje cała masa pojęć jak 4x,dual, dirt, dh i fr - zapoznałem się z ich znaczeniami ale mimo to nie bardzo potrafie się w tym wszystkim połapać. Chciałbym sobie kupić rower, na którym można pozjeżdżać z gór jak również troche poskakać. Nie wiem jeszcze czego dokłądnie potrzebuje więc nie chciałbym się zbytnio wiązać z jakąś konkretną dziedziną -wolałbym raczej coś uniwersalnego. Mieszkam w Bielsku-Białej wieć chyba terenów do tego co wymieniłem jest troche.

Od razu powiem, że nigdy nie będe jeździł szczególnie dużo i to w sposób jakiś zawodowo-extremalny. Raczej raz w tygodniu będę mógł sobie pozwolić na wypad w teren. Choć jeszcze nigdy nie jeździłem na ten moment wydaje mi się, że największą przyjemność sprawi mi zjazd. Na pewno nie stać mnie jednak na zakup rowera z tylnym amortyzatorem i najchętniej kupiłbym rower "gotowy" niż składał go z części, gdyż nie znam się na tym i nie mam na to czasu.

Najchętniej zmieściłbym się w 3 tys. jednak jeśli jest to niemożliwe to przyoszczędze dłużej na coś co warto kupić. Dodam jeszcze, że mam 188cm wzrosty i waże 75kg.

Wiem, że zasadą jest, że zainteresowany podaje swoje typy i znawcy mówią "to nie", "to tak". Jendak ja poprostu nie mam swoich typów bo nie znam się na rowerach na tyle dobrze.

Proszę o pomoc :)
McLenon
Kontakt:

Post autor: McLenon »

NS CORE 2007 troche przekracza cene (3200) ale bike zajebisty
rotti
Kontakt:

No bardzo mi się podoba ta propozycja. Zresztą rzeczywiście jest sporo dobrych opinii o tym rowerze. Mam tylko takie pytanie czy ten rower będzie się nadawał rozmiarowo? Na stronie firmy w opisie nie zuważyłem aby występował w kilku rozmiarach. Chyba jest tylko jeden. Troche się boje, żeby nie walić kolanami o kierownice lub podobne związane z za małym rowerem.
maciej76
Kontakt:

Post autor: maciej76 »

ja mam 187 i prodigy 9.81, ta rama ma 13,5" i daje rade, wiec nie boj sie, rozmiar ramy jak najmniejszy, w czasie jazdy i tak za duzo nie posiedzisz a jak porownasz w czasie jazdy np 14 i 17 to wtedy zobaczysz o co chodzi i nie powiesz ze jest za maly. Kolana mozna obic ale tylko przy pedalowaniu, ale mozna spokojnie jezdzic tak aby nic nie obic, kwestia wprawy i przyzwyczajenia
"po dość długiej nieobecności..."

http://ujeb.pl?hhi3tMB6HU - rower
Szakal Boss
Kontakt:

Post autor: Szakal Boss »

NS Metropolis też by był dobry ale sądzę że NS Core 2007 jak wspomniano wyżej był by lepszy.....A o rozmiar ramy nie ma się co bać ja mam 183 i jeżdze na 14" i nie ma żeby mieć z tym jakikolwiek problem 8)
...?
rotti
Kontakt:

Mam jeszcze jedno pytanie....co sądzicie o kupowaniu roweru przez internet i jak wygląda w takich przypadkach kwestia oddawania na gwarancje czy przeglądu. Już prawie się zdecydowałem, a nie zauważyłem wcześniej że rower jest już praktycznie nie dostępny w sklepach internetowych więc w moim mieście też go już pewnie nie dostane :cry:
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Normlanie, zamawiasz, płacisz jak ci wyygodniej albo przelewem albo z apobraniem a na gwrae wysylasz do dystrybutora w przypadku cora do 7anny
ODPOWIEDZ