full do enduro i fr. potrzebne konkretne rady

Junior
Kontakt:

full do enduro i fr. potrzebne konkretne rady

Post autor: Junior »

witam, jak w temacie. niestety jestem zmuszony do rozbicia "skarbonki" i kupienia ramy. szukam czegos w stylu fulla do enduro/fr. celuje najbardziej w duncona akite. to ma byc cos do 150mm skoku, w miare lekkie, ale nie waga jest priorytetem a raczej wytrzymalosc. to nie ma byc wycieczkowy rower, i tu moje pytanie. na jakie inne ramy zwracac uwage? czego szukac? stinkacz raczej odpada uprzedzajac takie odpowiedzi. niepotrzebne mi 170 skoku. wiec narazie jedno co wiem to dc akita.

z gory dzieki za pomoc
http://www.pinkbike.com/video/4477/
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jaki przedział cenowy?
Może preston FR, używany ellsworth joker jak znajdziesz, cannondale prophet (słowacy maja na nie chyba jakies deale bo nawet sporo ich w dh widac)
Junior
Kontakt:

max 2 tysiace, najchetniej jak najmniej ;) ellsworth to podejrzewam nie ta polka cenowa jak i wsyztskie jktore wymieniales...niestety :P
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
Spaced
moderator
Kontakt:

mówie używka. Pamietam, że jak był jeszcze produkowany to koncowki serii schodziły nawet do 600$ wiec używki powinieneś znaleśćw tej cenie. Zwłaszcza, że bika nie robia juz chyba 2 lata.
milkman
Kontakt:

Post autor: milkman »

moim zdaniem jedyna rada jakiej potrzebujesz to ta :
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38352
http://www.pinkbike.com/photo/1826155/
Junior
Kontakt:

sory rzeczywiscie moj blad, dosc dlugo mnie nie bylo na forum i odruhowo wklepalem w zlym miejscu. prosze moda o przeniesienie tematu...

Spaced szczerze mowiac ani razu nie widzialem tych ram np. na allegro. z tych co wymieniles...
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Junior to kiepsko patrzyłeś, bo Prophety się zdarzają i może nawet byłby to fajny wybór. Równie fajny był by Santa Cruz Heckler, choć są one droższe ze względu na niewielką podaż. Z tego względu taniej kupić Bullita, który do ostrej jazdy po górach i FR został stworzony. Wiem, pisałeś o mniejszym skoku. Ale z 5th Elementem można Bullita bardzo fajnie "okiełznać" i jeździć bardzo efektywnie. W tej cenie był by to mój wybór.

Możesz też poszukać Gianta Reigna, choć za 2k raczej nie da rady. Dużo łatwiej było by Ci kupić cały rower i posprzedawać zbędnę części. Zwłaszcza, gdybyś sprowadził z USA (wtedy przy odrobinie szczęścia i cierpliwości miałbyś dobrego fulla w cenie kiepskiego hardtaila).
Spaced
moderator
Kontakt:

Junior, ebay też istnieje. Chcesz znaleść dobra okazje musisz poszukać.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

u nas czasem dowiersz cos ale trzeba dosc dlugo szukac , czasem na allegro po rowerach i pytac sie czy sprzeda rame , tak kupilem reigna bez damper za 1700 zl , bo tak ni hu nie pisz go i sie nie dziwie swietna rama , ewentualnie zza granicy ciagnac wybor sporo wiekszy , albo zostaje akita tak zly wybor to to tez nie jest
www.mm-foto.pl
Junior
Kontakt:

no dobra chlopaki, ale z ebaya jescze to trzeba jakos sciagnac do PL. niestety nie mam nikogo z rodzinki/znajomych tam wiec zostaje slanie statkami itp co trwa tygodniami i kosztuje kjrocie...na pewno jest to tez wyjscie i nie mowie nie, ale poanrzekac tez trzeba ;)

z tym kompletnym rowerem to tez racja, narazie szukalem tez w ten sposob ale nie bylo nic satysfakcjonujacego...
co do bullita, super ramka to fakt, ale jak sam napisales, nie ta kasa i nie ten skok ktory chce. z tego samego powodu zrezygnowalem z szukania stinkacza mimo ze jest o niego latwo, (a ramka jest swietna i jezdzi mi sie na niej git) ale po prostu chce zwinnego fulla max 150 skoku. ma byc i do fr i do enduro i do poskakania. slowem moznaby powiedziec slopestylowy.
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
Spaced
moderator
Kontakt:

Tyle ze enduro i slope to 2 rózne geometrie ;)
Wooyek
Kontakt:

Spaced mógłbym Cię prosić o opisanie cech charakterystycznych geometrii slopestyle'owej? Bo nie znam się za dobrze na takich rowerach, chciałbym się poznać ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Wooyek nie ironizuj. Porownaj sobie jakas geo a zobaczysz róznice(niski tt czy krotki chainstay)
Junior
Kontakt:

chcialbym zauwazyc ze nie istnieje rower i do fr i do enduro i do slope. jak cos jest do wsyztskiego jest do niczego. szukam jakiegos zlotego srodka pomiedzy tym. to nie jest tak ze jak masz fr to nie pojezdzisz enduro, i ze jak masz enduro to nie poskaczesz. na wsyztskim sie da tlyko na jednym troche lpeij innym troche gorzej. nie bawmty sie w geometrie, tylko poszukajmy innych ram niz akita i devinci chili pepper ktore mniej wiecej tym stylom odpowiadaja.
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
Wooyek
Kontakt:

Spaced, pisałem serio.
Spaced
moderator
Kontakt:

Ten emo mnie zmylił ;)

Junior ale geometria to praktycznie najważniejszy element wpływający na jazde bike'a. Wiesz ja już widziałem ludzi na bikach dh na dirtach i odwrótnie tyle, że co to za zabawa jak rower nie za bardzo sie nadaje. Sam mówileś że jak do wszystkiego to do niczego, a potem szukasz złotego środka...

Dlatego musisz sobie postawić pytanie czy chcesz bawić sie w w singletrail + troche małych hopek i wtedy rower enduro-fr albo w krecenie tricków, dropy, hopy i wtedy rower ss. Coś po srodku to raczej dziwny twój by wyszedł. Chyba, że chcesz po prostu zwykłego baja fr z możliwoscią podjazdów ale to nie wiem czemu ograniczasz sie w takim razie skokiem skoro dobry damper i spoko pedałujesz.

btw. W tej cenie trudno ci bedzie o rower ss bo to nowy segment rynku. Bardzo popularny wiec nie ma niskich cen w sklepach, a i używek nie ma bo przecież od niedawna takie konstrukcje powstają.
Wooyek
Kontakt:

Tak na marginesie na www.sicklines.com jest opisany w szczegółach projekt "Do-It-All bike", można poczytać (choć oni mają nieco odmienne podejście do funduszy) :)

W sumie jeśli nie chce się dużej specjalizacji, to da się złożyć rower, który połączy enduro i FR (to na pewno) z lekką nutką slope'a (choć tu potrzebny już większy kompromis). Wydaje mi się jednak, że określenia "slopestyle" użyłeś tu (to do autora wątku) trochę nietrafnie szukając czegoś między FR, enduro i skakaniem (jak wnioskuję z kontekstu) i można ten styl odrzucić.

FR i enduro jak najbardziej można połączyć, w końcu to, co kiedyś nazywano freeridem, dziś stało się "enduro", te style mocno się przenikają i jak najbardziej uwzględniają też skoki, o których też wspomniałes. Chyba, że masz na myśli skoki z dachów na płaskie ;)

Junior Odpal Allegro i Excela i zrób sobie podsumowanie, za ile mógłbyś sprzedać osprzęt z nowego Gianta Reigna (a więc za ile mógłbyś mieć samą ramę). Weź pod uwagę dwa modele, tańszy i droższy (prawdopodobnie okaże się, że osprzęt z wyższego modelu będzie można sprzedać za większą kasę w stosunku do ceny całego roweru -> rama będzie tańsza). Ta rama na pewno spełni Twoje oczekiwania.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

ale on nie ma 6-8k ;]
www.mm-foto.pl
Junior
Kontakt:

wookie85 no wlasnie :P:P:P

Wooyek rzeczywiscie okresle nie slopestyle jest nietrafne.fr z mozliwoscia enduro. a skoro fr to i takze troche poskakac. ale chce w miare zwinna ramke ze skokiem do 150. dlaczego? no na przyklad dlatego ze stinkacza nie wykorzystam, gianta ac2 nie wykorzystam mimo ze to super ramki i mialbym okazje takie kupic. po drugie brat ma ac2 w rozmiarze L i nie powiem troche to krowiaste jest. od dluuugich lat (6 albo 7) jezdzilem na sztwyniaku w tym 5 lat w technicznym streecie z jakimistam elemantami trialu. nie potrafilbym sie dobrze poczuc na krowie majacej 170 skoku z tylu, kierownice 70cm i wsyztsko przystosowane zeby zapieprzac jak najszybciej w dol. wiem ze ucierpi na tym komfort, ale oczekuje malego zwinnego rowerka. wiadomo ze nie moze byc do wsyztskiego wiec niech bedzie do fr bardziej niz do enduro.

i jakos mnie nie przekonuja dampery powietrzne...jezdizlem na kilku ktorych nazw niestety nie pamietam i dzialanie bylo o wiele gorsze od sprezynki...

okej, pomijajac wczensiejsze przynudzanie moje, co konkretnie mozna zarzucic takiej akicie, i za co ja pochwalic. ogolnie to udana konstrukcja? ktos ma, jezdizl na tyle dlugo zeby cos o niej powiedziec?
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
ODPOWIEDZ