Lzejsze kola - co wybrac?
Lzejsze kola - co wybrac?
Jak w temacie... Potrzebuje zmienic kola w moim Signie. Tzn DM 24 i Schalbe Space chcialbym zastapic odpowiednio czyms lzejszym. Waza one odpowiednio 660g (obrecz) i 1050g (opona) Tak przynajmniej katalogi podaja:) I co sadzicie o takim zestawie jak alex DP 20 (490g) 70zl i Conti Gravity Pro 2.3 ( 685-700g roznie podaja) 75zl. Zejde jakies 470g na kole czyli prawie kilogram na dwoch... wydaje mi sie ze to duzo zawlaszcza na kolach. No i mam pytanie czy w podobnej propozycji cenowej znajde cos lepszego? tzn lepsza jakosc albo nizsza waga? co wy byscie wybrali?
PS zestaw bedzie uzywany do ciezkiego enduro, lekki fr czasem ostro w dol glownie na suchym. waze niecale 70 kilo
PS zestaw bedzie uzywany do ciezkiego enduro, lekki fr czasem ostro w dol glownie na suchym. waze niecale 70 kilo
freeride in my mind:)
http://img220.imageshack.us/img220/3947/sl270685fu0.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/3947/sl270685fu0.jpg
na tyl lepiej daj s-type(w miare lekki i wytrzymaly) a na przod najwyzej cos lzejszego;) Bo waga wazna ale wazniejsze zeby wytrzymalo i zebys sie nie zabil:)
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
no fd26 nie sa do dh to chyba logiczne , lekko to lekko trzeba sie z tym liczyc , jakosc wykonania dp20 dla mnie kupa , przynajmniej te co mialem i widzialem
conti ma zanizona numeracje wiec 2,4 to jak 2,2 w sumie ale spoko oponk tylko 100 zl szt , to juz bym wolal schwalbe nobby nic 2,4 za 115 zl
conti ma zanizona numeracje wiec 2,4 to jak 2,2 w sumie ale spoko oponk tylko 100 zl szt , to juz bym wolal schwalbe nobby nic 2,4 za 115 zl
www.mm-foto.pl
To są dobre obręcze... znajomy je ma w AC i mimo poczatkowych obaw. teraz je chwali sobie. Czytałem także inne pozytywne opinie. Co do jakości wykonania to widziałem FD 26 i DP 20 i jakos nie zauważyłem żeby jedna z nich była gorzej wykonana.Pawel@krk pisze:I co sadzicie o takim zestawie jak alex DP 20 (490g) 70zl
pomyśl jeszcze o obręczy Supra BH - waży ok 610g, jest bardzo mocna.. znajomy w DH katuje i trzymają się. Tylko cena wyższa - 130zł.
Single tracki są miękkie.. łatwo je rozcentrowac ale mają duży plus: sa najszersze z tych lekkich obręczy (ale nie są jakos bardzo lekkie chyba ok 590-600g)
Wniosek taki:
Jak chcesz znaczaco odchudzic rower, jestes lekki i dobrze jezdzisz bierz DP20 lub FD 26
btw. Wazyłem FD 26 (żółtą) na wadze i wyszło 515g

Sam bede składał kola do roweru enduro i wybrałem DP 20
No faktycznie jeszcze nadadza się mavici 321 - dawne F219.. sprawdzone kółka
Ale żeś panie wymyślił :PNemero pisze:że wytrzymałe zabardzo nie są to sie zgodze ale ciezkie to tez nie sa Very Happy
A co do opon to tutaj już nie mozna sobie pozwolic na zbytnie kompromisy... chyba że uprawiasz enduro po nizinach :P
Na góry to proponuję zestaw jakis opon DH, np maxxisy 2,35 na tył, mieszanka 60, na przód polecam Highrollera 2,5 50a...
Continentale zbieraja dobre recenzje jesli chodz o XC, bo lekko sie tocza i dobrze trzymają... jesli zamontujesz te mountain kingi napewno zobaczysz ogromna różnice w przyspieszaniu i wogole.. ale na kamieniach to ja bym im nie ufał.
kubabike Nie wiem czy to taki dobry pomysł pakować sie w highrollery skoro wagowo to w ogole nie ma żadnego porównania do conti mountain kingow. Po co kupować opony na wyrost? jeździłem ostatnio na swampthingu 2.5 i minionie 2.5 , teraz mam dwa kingi 2.4 i różnica w wadze na samych oponach to jakies 1200g !!!. Fakt faktem nie są równei sztywne, nie trzymają tak samo ale tak czy inaczej myśle ze warto. Polecam tez artykuł na ich temat w bikeboardzie.
PS. Nie sądze sądzisz ze opony w xc również strasznie dostają po dupie?
PS. Nie sądze sądzisz ze opony w xc również strasznie dostają po dupie?
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
Ja skolei mysle że lepiej dac odrobine cięższe obręcze i lżejsze gumy. Chociażby obręcz Darrtmoore Raiderr (ważyłem 556g) jest dużo twardsza od single tracka (wiem bo przyszczypalem dosc solidnie). Oponki to chociażby Tioga Yellow Kirin 2,1 524g. Nie chcwale tego co mam bo kolo sprzedalem gdyz musialem zmienic na 24" ale obręcz zrobila na mnie dobre wrażenie. Następne kolo złoże sobie na nieco cięższym modelu (nie ma Raiderrow 24").
Aha waga waga ale ja nie lubie lekkich opon :P Lubie jezdzić na ciśnieniu 1.0/1.2 przód/tył. Z cienkimi ściankami nie mógłbym sobie na to pozwolić :P Jeśli jednak chcesz lekkie koła to pomyśl o tym co zaproponowałem.
Aha waga waga ale ja nie lubie lekkich opon :P Lubie jezdzić na ciśnieniu 1.0/1.2 przód/tył. Z cienkimi ściankami nie mógłbym sobie na to pozwolić :P Jeśli jednak chcesz lekkie koła to pomyśl o tym co zaproponowałem.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s: