rower do dh - dla początkującego

Qbassek
Kontakt:

rower do dh - dla początkującego

Post autor: Qbassek »

no więc mam problem bo nie mam części, ukradłem plan od żyły ( i dziękuje Ci za to) ogólnie to w ogóle mam mało więc:

RAMA: johnny bravo
AMORTYZATOR: duro triple
PRZERZUTKI:
ŁAŃCUCH:
KORBA + SUPPORT: TRUVATIV FIREX-GXP
KASETA:
MANETKI:
PEDAŁY:
HAMULCE: TEKTRO 837AL
OPONY:
OBRĘCZ: Sun rims Single Track
PIASTA:
-TYŁ:
-PRZÓD:
SZPRYCHY:
MOSTEK:
KIEROWNICA:
STER:

macie jakieś propozycje, coś zmienić i koniecznie tanio!
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

ramke lepie fulla, NIGDY nie kupuj duro triple bierz zwyklego DJD(nie pozalujesz), przerzuka np. sora, lancuch kmc jakis, kaseta shimano(moze tez jakas szosowa??), manetki shimano albo sramy pod system shimano(np. attack) pedaly to chyba spd, chamulce na pewno nie v-brake kup moze shimano 525 albo podobny model, albo chociaz bb5, oponki jakis uniwersalne na razie moze miniony, obreze zamiast tych single trackow to moze excalibur dh wytrzymaja wiecej, piasta na tyl kup novateca na 4 maszynach, na przod chyba tez novateca albo jak malo kasy to shimano/quando, szprychy dt champion, mostek mozesz kupic z kiera hussefelty za okolo 100zl jest zestaw, stery zaleza od ramy z zewnetrznych to pigi dh, wewnetrzne moze orbity
ashes to ashes...
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

a ile chcesz wydać na rower?
www.feel-free.pl
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Qbassek pisze:RAMA: johnny bravo
Jak masz zamiar katować to nie bierz
Qbassek pisze:OBRĘCZ: Sun rims Single Track
No dołóż do tych s type...
Qbassek pisze:HAMULCE: TEKTRO 837AL
Przeciez to sa vbrake, jak ty chciales do single trackow je dac?
Qbassek pisze:AMORTYZATOR: duro triple
Daj se spokój...
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

ktos chyba czegos tutaj nie wie http://www.youtube.com/watch?v=8YvYN1K5j_U tak wygląda dh...

pojęcia nie masz co składać, chcesz coś zacząć jezdzić, ale nie wiesz zabardzo jak to wygląda. do dh najlepszy full, ale w praktyce cisnąć monża na wszystkim. Na fulla nie masz pewnie pieniędzy, wiec sztywny zostaje, ale żeby chociaż miał działający amortyzator, jakeis działające hamulce i dobre opony. ciężki nie będzie siłą rzeczy...konkretów nie zaproponuje, bo zrobią to inni ;P i ochraniacze, bez nich jazda może skończyć sie bardzo szybko...i to nie jest tani sport
http://dhcyc.pinkbike.com
misiek112
Kontakt:

Post autor: misiek112 »

Zamiast johnego weź lepiej singa FR2 (full a cena podobna) do tego zwykłe duro z 2007, serdecznie odradzam triple a zamiast single tracka weź a s-type a jeśli kasy ci nie starczy to dartmoora blizarda i będziesz miał do DH na początek w sam raz.
Nie obaź się ale sprzęt jaki wypisałeś wcześniej jest ni w kij ni w oko :roll: , na pewno nie nada się do DH
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

To widze ostatnio jest poważny problem. Ludzie myśla, że kazdy grawitacyjny sport na biku to dh. Pare dni temu dowiedziałęm sie, że znajomy jezdził "downhillowo" w wieku 13 lat. Na 12kg romecie(robili takie lekkie rowery?)

Ogólnie przejżyj tematy podobne bo jest ich pare i zobacz jak inni składaja HT do dh to może zorientujesz sie o co chodzi.
Qbassek
Kontakt:

Narazie nie mam kasy więc tak, narazie sotanie johnny bravo, jak będzie kasa, to kupie lepszy, amorek będzie duro djd 2007, z przeżutki sora 2008, na s-type mnie stać więc będzie, piasty to tył- NOVATEC D042SB, przód - NOVATEC DH41SB, korba, support te same. Kierownica to truativ hussefelt riserbar 31,8mm, mostek do kompletu. No i potrzebuje tarczówek, może ktoś wie jakie? Poradzicie coś?

I dzięki za rady, wiem co to dh, jak narazie sie uczyć zamierzam, teraz taki ze mnie rider będzie jak z koziej dupy trąbka więc i sprzęt też nie musi byc kosmiczny. Na co mnie stać to biore, potem zmienie i już. Powiedzmy, że próbuje rower złożyć do... micro dh?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

a ile masz na heble
Qbassek
Kontakt:

w tej chwili nie moge powiedzieć ale lepiej żeby, jeśli sie da, drogie nie były. A nie moge powiedzieć bo bede miał urodzinki i chyba sie kasy uzbiera...
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

nie kupuj JB lepiej juz dolozyc to 250zl(sign FR2) i miec spokoj na dluzszy czas, chamulce to avid bb5 albo hayes mx2
ashes to ashes...
misiek112
Kontakt:

Post autor: misiek112 »

Bardziej opyla się bb5 a truativ hussefelt kiera i mostek są wypas. Rama to jak tam chcesz ale bież poprawkę na to że już za rok takiej nowej ramy za tą cenę już raczej nie kupisz :|
rescuer
Kontakt:

Post autor: rescuer »

Cześć. Cieszę się, że odradzono Ci single tracki. Dobre obręcze ale nie do takiej jazdy. S-type świetny wybór, lekkie i wytrzymałe ale nie traktuj ich jako niezniszczalnych
( wymagają technicznej jazdy ). Jeśli chodzi o hebelki to możesz kupić bb5 ,ludzie chwalą . Ja jeżdże już od roku na shimano 525 i nie nażekam jeszcze ich nie odpowietrzałem a i z hamowania jestem zadowolony. Piszczą jak jest mokro ale hamują tak samo dobrze. Ich dodatkowym atutem jest cena. I masz już hydrauliki :mrgreen: . Polecam zmienić tylko tarczę na przód na 2003mm. Pozdro
rescuer
Kontakt:

Post autor: rescuer »

.... 203mm. :lol: sorki za literówkę
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Ten rower co napisales jest naprawde dla poczatkujacego.
Zorientuj sie troche w cenach co i jak bo niektore czesci sa mysle dla poczatkujacego wiadome ze jedna lepsza od drugiej.
Jak czytam to to jak napisalem nie znasz cen bo Duro Triple jest w tej samej cenie co o niebo lepszy djd.(Triple moze z daleka wyglada na dobry amorek.)

Na sam poczatek rama mysle ze ci wystarczy chyba ze naprawde szybko sie rozwiniez chociarz ja bym tego duro wtedy wymienil.

Hamulce oczywiscie Avid BB5.

I jak chcesz to wez sobie excalibur dh chyba ze masz piniory to bierz s typy.

ps.Radze sie nie wybierac na stroma traske bez ochraniaczy bo jak bedziesz hamowal tymi avidkami to zaraz je spalisz i bedziesz musial sie jakos ratowac.
Zacznij lepiej od mniejszych tras albo wogule od dirtu (moim zdaniem najlepsze rozwiazanie)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

No ludzie ale co wy mu Fr2 mówicie jak on zaczyna... sztywniaka niech bierze, a duro triple to tylko dla lansu :D ja np z moja wadą wzroku dopiero z 2m i to jak sie dobrze przyjrze odróznie czy to jest duro czy junior :P
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

no to masz naprawde duzy problem :P
ODPOWIEDZ