mBank czy Inteligo?

dm88
Kontakt:

mBank czy Inteligo?

Post autor: dm88 »

Siema,
W wyszukiwarce nie znalazłem nic na podany temat,ale jak sie gdzieś przewinęło to zamknąć.

Stoje oto przed wyborem konta oszczednosciowego i nie wiem na co sie zdecydowac (w te klocki jestem zupelnie zielony).Przedewszystkim zalezy mi na dokonywaniu przelewow przez internet bo nie chce mi sie juz dymac po pocztach.Zastanawiam sie nad eKontem i kontem osobistym w Inteligo gdyz ponoc za ich pomoca mozna robic wszystko bez wychodzenia z domu a i oplaty sa niewielkie (czytalem ze w mBanku prowadzenie konta jest darmowe).Kolejna wazna rzecza jest dla mnie posiadanie karty kredytowej obslugujacej system PayPal coby z USA co nieco przytargac ale tez kupowac na allego korzystajac z ich systemu platnosci elektronicznych,wiem ze wiekszosc bankow oferuje karte płatnicza Visa Electron ale podobno mozna nia dokonywac jedynie zakupow w sklepach.Slyszalem tez ze do posiadania niektorych kart wymagane sa stale przychody co mnie nie dotyczy bo nie pracuje.W mBanku jest ich chyba z 10 do wyboru i tu prosilbym kogos zorientowanego o wypowiedzenie sie w kwestii ktora bylaby najlepsza do tego rodzaju zastosowan.Ogolnie chodzi mi rowniez o porownanie obu bankow (czyli tak na chlopski rozum ktory lepszy,lub jakie plusy i minusy niesie ze soba zalozenie konta w jednym lub drugim).Prosze nie odsylac mnie na strony bankow bo juz wstepnie zapoznalem sie z ich ofertami ale jak mowilem jestem zielony w tym temacie i blizsze mi beda opinie zwyklych uzytkownikow.Pzdr.
talib
Kontakt:

Post autor: talib »

http://e-platnosci.23.pl/banki/dane.htm

Tutaj masz fajne zestawienie na temat tych banków. Ja osobiście posiadam konto w mBanku i nie narzekam.
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

haha kilka dni temu tez szukałem info na temat tych banków, ale przychylałem się w strone mbanku, bo tam niby kompletnie nic sie nie płąci, a na tym mi by najbardziej zależało, nie pracuje wiec na koncie nie będę miał stale kasy, tylko jak będe chciał coś kupić przez neta albo przelać kase na np zagraniczne konto to będzie szybciej, ogólnie po to tyl;ko by było żeby nie latać po mieście z wpłatami. także produkujcie sie ;]
http://dhcyc.pinkbike.com
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

Ja tam siedze w mBanku
za konto sie nic nieplaci, przelew wychodzacy 50gr..

co do karty, nei wiem jak inteligo, ale mBank oferuje wirtualna vise, nie trzeba miec dochodow, dostajesz karte ktora tylko wnecie sie da placic - co do limitu na takiej karcie - ile przelejesz na subkonto karty tyle mozesz wydac, wiec ladunesz przed operacja, placisz i nie ma szans zeby cie ktos oskubal :)
dm88
Kontakt:

Post autor: dm88 »

dhcyc nie wiem jak Ty ale ja juz sie zdecydowalem :wink: ,za chwile skladam wniosek w mBanku o eKonto i eKarte (wirtualna vise),dzieki za ta stronke i opinie - pomogly w wyborze! (na niekorzysc Inteligo przemawia jednak fakt platnego utrzymania konta i karty...)
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

a ja tam mam w ing.
konto osobiste z kartą visa (2zł/mieś) i konto oszczędnościowe (wpłacam i wypłacam kiedy chce bez utraty odsetek :D) . Do tego darmowe przelewy przez internet .
W chwili obecnej nic nie płace a nawet mi odsetki rosną a znowu tak dużo na koncie nie ma :wink:
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

konto osobiste z kartą visa (2zł/mieś)
znaczy sie Visa electron czy Visa clasic - bo to spora roznica.
enduromaster
Kontakt:

Furmek pisze:znaczy sie Visa electron czy Visa clasic - bo to spora roznica.

o kutwa, coś mi się poj... :mrgreen:
karta maestro :P
power of diesel
enduromaster
Kontakt:

tak ją często używam że zapomniałem jak wygląda :oops:
power of diesel
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sieciowa jest niezla chociaż nie używam bo mam kredytową ale ogólnie mbank jest tak bezobsługowy jak tylko możliwe. Jest co polecać. Z mbanku używam tylko electrona ale jak bedzie potrzebne to sie wirualna zamówi
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

ja Ci napisze jutro jakie sa warunku w multibanku (niemal to samo co mBank - gruba BRE banku) , prowadzenie kont + karta 5 zl/mies dochodow nie musisz miec, (multikonto studenckie - masz wnioskujac z nicku ponad 18 lat,) konto wpelnii obslugiwalne przez internet - darmowe przelewy w polsce, zagraniczne walutowe chyba 3 zl (zapytam mamy...) co do platnosci z pay pal mozna taka karte bez problemu dobrac z kosultantem ktory Ci odpowiednio doradzi w kazdej placowce. Przelewy oraz strona banku starannie szyfrowana i zabezpieczona, listy haseł (na zyczenie wysylane za darmo na Twoja komórkę sms'em.

sam posiadam takie konto, zreszta jak i reszta rodziny - warunki sa na dobrym poziomie, brak ukrytych oplat.

Mbank tez jest ok ale osobiscie lubie miec kontakt z ludzmi, a nie wysylac same ksera i papiery...

Spaced pisze:bo mam kredytową
poczytaj co znaczy karta kredytowa dokladnie ;-)
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

Ja osobiście polecę Inteligo.

Dlaczego?

+ Stosunkowo niskie opłaty za utrzymanie konta (jeżeli masz powyżej 100 zł płacisz 1zł/m-c)
+ Na konto możesz wpłacać pieniądze ZA DARMO w każdym oddziale PKO, zresztą inni na Twoje konto też mogą wpłacać bez prowizji o ile dokonują wpłaty w PKO
+ W sumie tanie przelewy (i szybkie)
+ Bezpieczeństwo
+ Karta Visa Electron która (chyba jako jedyna w Polsce i tylko kila banków w Europie ma takie coś) obsługuje opłaty przez internet/telefon, czyli na podstawie kilku ostatnich cyferek karty, daty ważności i Twojego imienia i nazwiska, itd
+ Miła obsługa telefoniczna
+ Łatwa obsługa konta przez internet
+ Nawet nie musisz mieć dowodu (wystarczy paszport i ukończone chyba 16 lat), żeby założyć konto
+ A przede wszystkim bardzo duża sieć bankomatów PKO, z których wypłacamy pieniążki bez prowizjii. Naprawdę na bankomat PKO można natknąć się co parę kroków nawet :P A innych banków trzeba dłuuuugo szukać...

Polecam naprawdę :) Używam od 2 lat i jestem zadowolony :>
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

emhyr wiem co to kredytowa. Znowu masz kłopoty z rozumieniem. Po prostu kredytowa pozwala na płacenie w necie wiec nie widze potrzeby wyrabiania sobie karty specjalnie do płacenia w necie. To tak trudno zrozumieć?
okok
Kontakt:

Post autor: okok »

Ja ma mBank i powiem co mi się w nim podoba:

- bezpłatne prowadzenie konta
- bezpłatna usługa eMakler z notowaniami ciągłymi
- możliwość również bezpłatnych zakupów udziałów w FI
- prostota obsługi
- dużo bankomatów (BZ WBK, Eurocash)
Naprawdę na bankomat PKO można natknąć się co parę kroków nawet Razz A innych banków trzeba dłuuuugo szukać...
A u mnie w mieście jest tak że jest 10 bankomatów WBK + kilka Eurocash, a PKO jest tylko jeden ;) - zależy od miasta.

- darmowe karty - płatnicza - Visa Elektron i karta Visa do transakcji internetowych
- ostatnio dostałem kartę kredytową Visa Classic z kredytem na 10000 bez praktycznie żadnych formalności - wystarczyły dwa podpisy - resztą zajął się bank...
- strona banku nie ma żadnych udziwnień, więc nie mam z nią problemu korzystając z komórki, ew palmtopa, no i szybko wchodzi via edge
- powiadomienia sms - możesz ustawić że gdy np jakaś kasa pojawi Ci się na koncie przyślą Ci sms ile i od kogo przyszło

Zalet jest wiele, zapewne Inteligo też ma ich dużo, ale ja nie mam porównania, a wiadomo że każdy chwali swoje :)
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

A ja mam konto w mbanku i inteligo :) osobiscie wiecej korzystam z inteligo i jakos ogólnie bardziej mi sie podoba :)
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

emhyr wiem co to kredytowa. Znowu masz kłopoty z rozumieniem. Po prostu kredytowa pozwala na płacenie w necie wiec nie widze potrzeby wyrabiania sobie karty specjalnie do płacenia w necie. To tak trudno zrozumieć?
ale moze taka karte doplacenia w necie mozna wyrobic bez stalych dochodow bo kredytowej tak latwo nikt cie nie da albo limit bedzie smieszny
www.mm-foto.pl
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

Mam inteligo i jestem zarabiscie zadowolony, tak samo jak Wrona. Poprostu wole zaplacic ten 1zł miesiecznie i mieć karte i pewność, że z każdego bankomatu wyplace ( i jest dużo niższa prowizja za granica, i z bankomatów nie pko ) czego w mbanku brak.
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

visy electron mozna uzywac w paypalu czy tylko zwyklej visy ?

a jak nie to moze mi ktos powie jak najlatwiej i tanio wyslac pieniadze do USA do rodziny wiec jak trzeba to pojedzie gdzies odebrac (nie musi byc na konto)
okok
Kontakt:

Post autor: okok »

ale moze taka karte doplacenia w necie mozna wyrobic bez stalych dochodow bo kredytowej tak latwo nikt cie nie da albo limit bedzie smieszny
Ja nie mam stałych dochodów, gram na giełdzie co jest jednak dość ryzykowną inwestycją, na koncie trzymam nie dużo kasy (reszta w akcjach) a mimo to mBank sam przysłał mi kiedyś propozycję wydania karty kredytowej ;) No i limit 10 000 jak dla mnie śmieszny nie jest. Zależy po prostu jakie mają obecnie promocje no i przez długi okres czasu musisz mieć płynność finansową, bo oni to obserwują jeśli chcesz otrzymać kartę kredytową...
ODPOWIEDZ