Rama do dh na której można pojeździć w xc/enduro do 2000zł.
Rama do dh na której można pojeździć w xc/enduro do 2000zł.
Mam takie pytanie jak w tytule. Szukam jakiejś fajnej wytrzymalej ramy do szeroko pojętego fr, ale chciałbym by była taka żeby dało się na niej pojechać gdzieś w dalszą trasę z niemałą średnią. Do tej pory jak gdzieś jechałem, to miałem taką średnią że wstyd :oops: Nie chodzi mi oczywiście o jakieś maratony. Z drugiej strony rama musi wytrzymać dwupółkę (boxxer) no i nie może pęknąć np. przy skoku z garażu (ok. 3m. na płaskie). Czy jest taka rama. czy może za dużo chce? Najlepiej żeby to był cztero/wielozawiasowiec, lub coś innego niż jednozawiasowiec. Myślałem nad i-drive, ale na tych lekkich się nie polata, a na dhi się nie pojeździ (chyba). Może Wy macie jakieś propozycje?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
skakanie na plaskie to nie troche glupota tylko debilizm. BRak szacunku dla swojego zdrowia i dla sprzetu a co za tym idzie nie masz szacunku do pieniedzy
dhi idrive to typowa rama dh , nie sadze zeby spisala sie na chociazby mniejszym podjezdzie
zawsze bedzie cos za cos. Poza tym chcesz zaladowac tam 2polke boxxera co automatycznie ograniczy mozliwosc pokonywania wzniesien.
Pomyslalbym nad Santa vp-free/bullit, trek session 77, Karpielem DiscoVolante, moze Dunconem TOsaInu, Spec Enduro SX, cos z transition
dhi idrive to typowa rama dh , nie sadze zeby spisala sie na chociazby mniejszym podjezdzie
zawsze bedzie cos za cos. Poza tym chcesz zaladowac tam 2polke boxxera co automatycznie ograniczy mozliwosc pokonywania wzniesien.
Pomyslalbym nad Santa vp-free/bullit, trek session 77, Karpielem DiscoVolante, moze Dunconem TOsaInu, Spec Enduro SX, cos z transition
n0 ridE n0 fUN
Spec SX, VP Free, Tosa Inu ( szczegolnie model 08 wyglada smakowicie - premiera za "kilka" miesięcy ) ... Ew. Transition jak mówi 3,143k4r2 . Tośka wyszłaby tu najtaniej i byłaby ok . Giant Reign nie wiem jakby się sprawdził, bo nie śmigałem na tym... ale o ile pamiętam - fajna ramka.
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Jeśli chodzi o tego typu ramki,to jest wybór santa cruz nomad,specialized sx trail,giant reign x.....tylko wywal to 2 półke bo żadna z tych ram nie jest przystosowana do 2 półki i 66 jakieś albo totemik i masz uniwersalny sprzet....sudi ale paskudna rama z tej nowej cane corso dawno niewidzialem tak brzydkiego przedniego trójkąta,nieobraż sie za to poprostu jest wstrętna....
Jak chcesz skakać na płaskie to nie ma ramy, która sie również do xc nada. Stuknij sie w głowe lepiej. Sa ramy do skakania na płaskie ale sa mocno przebudowane i sa bardzo ciezkie plus nie zamontujesz w nich przedniej przezutki. Taki brooklyn czy banshee wytrzyma skok na płaskie ale bike ważacy 24 kg raczej ci sie do xc nie zda. Zreszta chyba nigdy na płaskie nie skakałeś jak na boxxerze chcesz to robić. Przecież to jest najmniej sztywny z 2 półek.
Po prostu przestań robić z siebie hardcorowca bo z opisu i z tego, że w temacie piszesz dh, a tu piszesz, że skoki na płaskie(żadna poważna rama dh tego nie zniesie. Ramy dh sa lekkie i maja ostre kąty) wynika, że raczej nie za bardzo wiesz o co chodzi i po prostu potrzebujesz all around maszyny. Specialized Sx Trail, Transition Bottlerocket, Corsair Konig, Kona Coiler, Commencal Mini Dh. Przeszukaj je sobie i nie chrzań o skokach z 3m na płaskie.
Po prostu przestań robić z siebie hardcorowca bo z opisu i z tego, że w temacie piszesz dh, a tu piszesz, że skoki na płaskie(żadna poważna rama dh tego nie zniesie. Ramy dh sa lekkie i maja ostre kąty) wynika, że raczej nie za bardzo wiesz o co chodzi i po prostu potrzebujesz all around maszyny. Specialized Sx Trail, Transition Bottlerocket, Corsair Konig, Kona Coiler, Commencal Mini Dh. Przeszukaj je sobie i nie chrzań o skokach z 3m na płaskie.
piter krk Mi też się nie podobała na początku, ale już się przyzwyczaiłem... Grunt, że to co rama oferuje od strony jazdy, przewyższa starą cc. Ale nie o tym mowa
Pozatym nie miałbym się czemu obrażać - każdy ma prawo do swojego zdania .
Ale wracajmy do tematu.
piotrex Ale zależy co On rozumie poprzez dh, bo nie sądze by ładował po jakiś trasach nieziemskich, jak i te dropy na płaskie pewnie mu niedługo same się wybiją z głowy , ale prawda - na 08 nie jeździłem, nie miałem styczności poza wizualną na żywo ... .
Pomysł z Poisonem Furanem też zły nie jest - widziałem test w BA , widziałem rower na żywo... myślę, że przyjemnie - skoku nie za dużo, ani nie za mało .
Ew. bardzo budżetowo, to akite
radzi sobie ramka... ale to prosty jednozawias ze stosunkowo małym skokiem 138mm .

Ale wracajmy do tematu.
piotrex Ale zależy co On rozumie poprzez dh, bo nie sądze by ładował po jakiś trasach nieziemskich, jak i te dropy na płaskie pewnie mu niedługo same się wybiją z głowy , ale prawda - na 08 nie jeździłem, nie miałem styczności poza wizualną na żywo ... .
Pomysł z Poisonem Furanem też zły nie jest - widziałem test w BA , widziałem rower na żywo... myślę, że przyjemnie - skoku nie za dużo, ani nie za mało .
Ew. bardzo budżetowo, to akite

WWW.WFSPORT.PL
Nie ma czegoś takiego...
Można eksperymentować z bullitem, nomadem, sx-trail'em, gemini i innymi, a do tego stosunkowo lekki osprzęt.
Ja robiłem trasy po ponad 60km na rowerze który ważył ponad 17kg. Gdyby nie platformy to chyba bym się zaje... na podjazdach (180mn x2)
Polecam jakiś widelec z możliwością zmiany skoku, blokadą.
Można eksperymentować z bullitem, nomadem, sx-trail'em, gemini i innymi, a do tego stosunkowo lekki osprzęt.
Ja robiłem trasy po ponad 60km na rowerze który ważył ponad 17kg. Gdyby nie platformy to chyba bym się zaje... na podjazdach (180mn x2)

Polecam jakiś widelec z możliwością zmiany skoku, blokadą.
Ok, bardzo dzięki za pomoc. No z tymi 3 metrami to wiem że głupota jest, ale zawsze lepiej mieć pewność że rama z takiego lotu nie pęknie. Jedna już poległa:) Ale do rzeczy: poprostu szukam uniwersalnej ramy, na której można pojeździć dh (ja dh rozumiem jako jaknajszybsze pokonanie zjazdu, a nie skakanie z jednej hopy i zawracanie), można gdzieś dalej pojechać no i poszaleć z dropów, murków i garaży:) Jeszcze raz dzięki za pomoc, napewno przemyśle ramy proponowane przez Was.
gg: 4709451