Rama do dh na której można pojeździć w xc/enduro do 2000zł.

re5pect
Kontakt:

Rama do dh na której można pojeździć w xc/enduro do 2000zł.

Post autor: re5pect »

Mam takie pytanie jak w tytule. Szukam jakiejś fajnej wytrzymalej ramy do szeroko pojętego fr, ale chciałbym by była taka żeby dało się na niej pojechać gdzieś w dalszą trasę z niemałą średnią. Do tej pory jak gdzieś jechałem, to miałem taką średnią że wstyd :oops: Nie chodzi mi oczywiście o jakieś maratony. Z drugiej strony rama musi wytrzymać dwupółkę (boxxer) no i nie może pęknąć np. przy skoku z garażu (ok. 3m. na płaskie). Czy jest taka rama. czy może za dużo chce? Najlepiej żeby to był cztero/wielozawiasowiec, lub coś innego niż jednozawiasowiec. Myślałem nad i-drive, ale na tych lekkich się nie polata, a na dhi się nie pojeździ (chyba). Może Wy macie jakieś propozycje?
Karolus666
Kontakt:

Post autor: Karolus666 »

dhi wypas ramka i-drive jest wiec ramka niebedzie ci sie pompować jak bedziesz gnał enduro i jest raczej lekka;] ale to raczej zawodnicza ramka wiec niewiem;]
http://www.pinkbike.com/photo/2158054/
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

1. Poco chcesz skakać z 3m na płaskie ?? ramy lubią pękać jak się lata na płaskie
2. niema takiej ramy która jest to wszystkiego...
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

skakac 3 metry na plaskie to troche glupota i katowanie sprzetu, jesli chodzi o rame fr z mozliwoscia podjezdzania to Bullit- pelna rura podsiodlowa, niska waga, dobra wytrzymalosc i praca, niestety jeden zawias
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

skakanie na plaskie to nie troche glupota tylko debilizm. BRak szacunku dla swojego zdrowia i dla sprzetu a co za tym idzie nie masz szacunku do pieniedzy

dhi idrive to typowa rama dh , nie sadze zeby spisala sie na chociazby mniejszym podjezdzie

zawsze bedzie cos za cos. Poza tym chcesz zaladowac tam 2polke boxxera co automatycznie ograniczy mozliwosc pokonywania wzniesien.

Pomyslalbym nad Santa vp-free/bullit, trek session 77, Karpielem DiscoVolante, moze Dunconem TOsaInu, Spec Enduro SX, cos z transition
n0 ridE n0 fUN
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

Spec SX, VP Free, Tosa Inu ( szczegolnie model 08 wyglada smakowicie - premiera za "kilka" miesięcy ) ... Ew. Transition jak mówi 3,143k4r2 . Tośka wyszłaby tu najtaniej i byłaby ok . Giant Reign nie wiem jakby się sprawdził, bo nie śmigałem na tym... ale o ile pamiętam - fajna ramka.
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

sudi pisze:Giant Reign
wookie mial i bardzo chwalil :) ale do DH ? Do DH to glory :)
n0 ridE n0 fUN
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

reign do dh to jednak nie to ja mam na mysli typoy dh a nie takie amatorskie zjezdzanie sobie , jesli juz to tosa inu nowa moze
www.mm-foto.pl
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

A może jakieś Norco?
Jakbys jakies potrzebował daj znać
Pozdrawiam
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
piter krk
Kontakt:

Post autor: piter krk »

Jeśli chodzi o tego typu ramki,to jest wybór santa cruz nomad,specialized sx trail,giant reign x.....tylko wywal to 2 półke bo żadna z tych ram nie jest przystosowana do 2 półki i 66 jakieś albo totemik i masz uniwersalny sprzet....sudi ale paskudna rama z tej nowej cane corso dawno niewidzialem tak brzydkiego przedniego trójkąta,nieobraż sie za to poprostu jest wstrętna....
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jak chcesz skakać na płaskie to nie ma ramy, która sie również do xc nada. Stuknij sie w głowe lepiej. Sa ramy do skakania na płaskie ale sa mocno przebudowane i sa bardzo ciezkie plus nie zamontujesz w nich przedniej przezutki. Taki brooklyn czy banshee wytrzyma skok na płaskie ale bike ważacy 24 kg raczej ci sie do xc nie zda. Zreszta chyba nigdy na płaskie nie skakałeś jak na boxxerze chcesz to robić. Przecież to jest najmniej sztywny z 2 półek.

Po prostu przestań robić z siebie hardcorowca bo z opisu i z tego, że w temacie piszesz dh, a tu piszesz, że skoki na płaskie(żadna poważna rama dh tego nie zniesie. Ramy dh sa lekkie i maja ostre kąty) wynika, że raczej nie za bardzo wiesz o co chodzi i po prostu potrzebujesz all around maszyny. Specialized Sx Trail, Transition Bottlerocket, Corsair Konig, Kona Coiler, Commencal Mini Dh. Przeszukaj je sobie i nie chrzań o skokach z 3m na płaskie.
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

Spaced jego nick mowi sam za siebie :D

a tak co do tematu to polecam sx trail i do tego jakas lekka jednopolka
Miodożer.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sl ata lub totem i nie bedzie problemów ze sztywnoscią.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

nowa Tosa ma zmieniona geometrie i konstrukcje,wiec do fr i ladowania dropow,szczegolnie na plaskie,nie bardzo.... tosa 08 to takie lajtowe enduro bedzie.07 nie balbym sie wziac do dh,ale 08 juz nei bardzo.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
koleś
Kontakt:

Post autor: koleś »

jeżeli chcesz podjęrzdżac to napewno patrz na cała rure podsiodłowa a nie jak maja typowe zjazdówki,na kawałek sztycy.zaproponuje speca enduro,sx trail,poison furan.
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

piter krk Mi też się nie podobała na początku, ale już się przyzwyczaiłem... Grunt, że to co rama oferuje od strony jazdy, przewyższa starą cc. Ale nie o tym mowa :) Pozatym nie miałbym się czemu obrażać - każdy ma prawo do swojego zdania .

Ale wracajmy do tematu.
piotrex Ale zależy co On rozumie poprzez dh, bo nie sądze by ładował po jakiś trasach nieziemskich, jak i te dropy na płaskie pewnie mu niedługo same się wybiją z głowy , ale prawda - na 08 nie jeździłem, nie miałem styczności poza wizualną na żywo ... .

Pomysł z Poisonem Furanem też zły nie jest - widziałem test w BA , widziałem rower na żywo... myślę, że przyjemnie - skoku nie za dużo, ani nie za mało .

Ew. bardzo budżetowo, to akite :D radzi sobie ramka... ale to prosty jednozawias ze stosunkowo małym skokiem 138mm .
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Nie ma czegoś takiego...

Można eksperymentować z bullitem, nomadem, sx-trail'em, gemini i innymi, a do tego stosunkowo lekki osprzęt.

Ja robiłem trasy po ponad 60km na rowerze który ważył ponad 17kg. Gdyby nie platformy to chyba bym się zaje... na podjazdach (180mn x2) :!:

Polecam jakiś widelec z możliwością zmiany skoku, blokadą.
re5pect
Kontakt:

Post autor: re5pect »

Ok, bardzo dzięki za pomoc. No z tymi 3 metrami to wiem że głupota jest, ale zawsze lepiej mieć pewność że rama z takiego lotu nie pęknie. Jedna już poległa:) Ale do rzeczy: poprostu szukam uniwersalnej ramy, na której można pojeździć dh (ja dh rozumiem jako jaknajszybsze pokonanie zjazdu, a nie skakanie z jednej hopy i zawracanie), można gdzieś dalej pojechać no i poszaleć z dropów, murków i garaży:) Jeszcze raz dzięki za pomoc, napewno przemyśle ramy proponowane przez Was.
gg: 4709451
koleś
Kontakt:

Post autor: koleś »

no to szukasz ramy enduro,jest tego troche.powodzenia
ODPOWIEDZ