wytrzymałość nypli
wytrzymałość nypli
Witam!
Czy nyple mosiężne mają zmniejszoną wytrzymałość na centrowanie w stosunku do np. nypli z dt championów? Chodzi o to czy będą się wyrabiały?
Czy nyple mosiężne mają zmniejszoną wytrzymałość na centrowanie w stosunku do np. nypli z dt championów? Chodzi o to czy będą się wyrabiały?
-
- Kontakt:
Zależy jak bardzo dociągasz... kiedyś chciałem zaoszczędzić i zjechane dt'ki wymieniałem na zwykłe co przyniosło odwrotny rezultat... Wydaje mi się że one są strasznie miękkie dlatego nie polecam chyba że nie będziesz dociągał na maxa.
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=144418
-
- moderator
- Kontakt:
Ja dokręcam nyple kombinerkami hahaha dlatego nie ktore mi sie juz pourywały :P
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
PEDROS robi takie klucze (PROSPOKE się nazywają). Co do nypli, to w zasadzie wszystkie są mosiężne - i w Championach, i w Alpinach 3, i w innych szprychach. Jedyny inny materiał używany do produkcji nypli to aluminium - są one trochę lżejsze ale i delikatniejsze przy dokręcaniu - trzeba bardzo uważać żeby nie zerwać.
Tak czy siak nawet dobre nyple DT nie są niezniszczalne i nawet dysponując stosunkowo dobrym kluczem trzeba się liczyć z możliwością wyrobienia - oczywiście nie gdy są nowe, ale gdy np centrujemy koło po konkretnym walnięciu, gdy naprężenia na niektórych szprychach są ogromne.
Tak czy siak nawet dobre nyple DT nie są niezniszczalne i nawet dysponując stosunkowo dobrym kluczem trzeba się liczyć z możliwością wyrobienia - oczywiście nie gdy są nowe, ale gdy np centrujemy koło po konkretnym walnięciu, gdy naprężenia na niektórych szprychach są ogromne.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg