Monitor 24" czy 22" ?

wookie85
Kontakt:

Monitor 24" czy 22" ?

Post autor: wookie85 »

Stoje przed wyborem nowego monitora , do tej pory mialem Benq T905 19" 4:3 na TN , myslalem o zakupie ktorego z tych :

Benq 1 - http://www.allegro.pl/item266029582_ben ... wa_ss.html
Benq 2 - http://www.allegro.pl/item261216920_ben ... wa_ss.html

( w sumie nie wiem do konca czym sie roznia )

albo Acer -
http://www.allegro.pl/item263235641_ace ... wa_ss.html

Wszystkie sa w cenach 1300-1400 zl i tyle moge wylozyc max.

Natomiast czesc odradza zakup monitora ze wzgledu na brak DVI ( obecnie pracuje bez DVI i na obraz ani troche nie narzekam , chociaz mam takie zlacze ) i z 22" polecaja :

http://www.allegro.pl/item265862716_sam ... a_vat.html

Zalezy mi na duzym obszarze roboczym ( programy CAD , rendery itp ) wiec 24" lepsze , czy ktos mial okazje pracowac na jakims tanszym modelu 24" cos z wymienionych i napisze jakie odczucia ? Brak DVI znaczeni wplynie na obraz z taka matryca 24" ? ( na 19" jak dla mnie wyglada bdb wiec chyba zadna roznica 24" )
www.mm-foto.pl
marowa
Kontakt:

Post autor: marowa »

Na monitorach sie nie znam, ale słyszałem że mniejsze monitory są lepsze( oczy tak nie bolą) gdy robiąc coś przy kompie masz głowę bardzo blisko ekranu a jeżeli pracujesz w dużej odległości od monitora to czemu by nie wziąć 24"
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

marowa prawde mówi......pracowałem jakiś czas na zastępczym monitorze 22 " to myslałem że wzrok mi padnie po kilku godzinach a następnie aż nie mogłem spac przez to...jeżeli oglądasz dużo filmów to spoko...ale jeżeli nie to moim zdaniem nie ma sensu...
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

bikerman, przecież wookie85 wyraźnie napisał:
wookie85 pisze:Zalezy mi na duzym obszarze roboczym ( programy CAD , rendery itp ) wiec 24" lepsze
A ja mam takie pytanie: jak grafika, to nie lepszy będzie CRT? Słyszałem, że graficy nie używają LCD ze względu na duże straty jakościowe (głównie odwzorowanie barw)...

A DVI warto mieć. Chociażby po to, żeby podłączyć bez problemu każdą kartę graficzną, albo 2 kompy... Poza tym DVI oferuje lepszą jakość, ale to zależy od karty i monitora...
anonim
Kontakt:

Post autor: anonim »

dvi to złącze cyfrowe
a zwykle jest analogowe
Co do monitora to sprawdź czy karta będzie obsługiwać nominatywną rozdzielczość monitora(skoro zajmujesz się grafiką to pewnie będzie ale lepiej sprawdzić)
I może zastanów się nad inną matrycą (pva mva itp.) bo tn ma małe kąty i trochę słabsze kolory.
Najlepiej przejdź się do jakiegoś marketu i porównaj interesujące modele :idea:
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

Dla wyjaśnienia...

DVI-D - przeszyła dane cyfrowe

DVI-I - przesyła i cyfrowe i analogowe dane

DVI-A - przesyła analogowe dane

Więc można podłączyć i kartę z DVI do CRT monitora i odwrotnie :P
anonim
Kontakt:

Post autor: anonim »

tylko ze są monitory ze złączem dvi + złącze d-sub ( 15 pinowe )
i są monitory tylko ze złączem d-sub
Oczywiście można użyć przejściówki żeby wszystko połączyć :mrgreen:
4x.maniek
Kontakt:

Post autor: 4x.maniek »

sam sie zastanawiam nad monitorem 22" ASUS, zastanawia mnie kontrast 1:700 czy jakos tak, monitor ma DVI - czy ten kontrast mocno obniza jakos obrazu ? monitor wykorzystuje do filmów, neta, i gier
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

glownie CAD i render wiec nie grafika ! gdybym kupil 24" cart to chya po tyg lezal bym w szpitalu od promieniowania ;] , crt 24 to jak dla mnie dla masochistow , nigdy wiecej crt , przy lcd moge siedziec po kilka ladnych godzin i nic a od crt leb boli

kupilem Hyundaia W240D na tn , widzialem roznice mva i tn , poza katami ( ktore i tak tn ma dobre i wystarczajace ) i roznica gamie kolorow ( czyli w normalnym uzytkowaniu poza zajmowaniem sie pro grafika nie ma znaczenia ) nie ma zadnej roznicy , a na pva czy mva cena jest juz wyzsza sporo , dalem 1800 zl , nie zaluje , 24" to cos i nawet 22" mnie nie przekonala jak widzialem oba ,pracuje sie super a jakosc obrazu jest bdb , roznicy w praniu dvi czy dsub nie widze , moze minimalna na korzysc dvi ale to ciezko jednoznacznie okreslic , filmy oglada sie super

a porownac w hipermarkecie ? :lol: pokaz mi gdzie maja przynajmniej 2 takie 24" , praktycznie nigdzie , w media byly 2 , ten najtanszy benq i 2 razy drozszy na pva , roznice bylo widac ale stal 1m nad glowa wiec dupnie , tak to ie ma gdzie ich ogladac w ogole
www.mm-foto.pl
ODPOWIEDZ