Projektowanie ramy,co i jak??

freed
Kontakt:

Projektowanie ramy,co i jak??

Post autor: freed »

Witam wszystkich gorąco:]
Otóż od dawna fascynuje mnie projektowanie ram, codziennie w sql zamiast słuchać(tzn,słucham;]) Siedze i kminie nowe systemy zawiechy. Otóz, dziś odpaliłem painta i skleiłem coś takiego :

http://www.speedyshare.com/818275708.html

To ogólny zarys tego co bym chciał zrobić. I teraz mam pytanie, jakie są profesionalne programy komputerowe do zaprojektowania takiego czegoś?
Wiem,że jest Auto cad,linkage czy coś takiego... Który z nich najlepszy?
I mam kolejne pytanie. Jeżeli miał bym gotowy projekt,to kto mógł by mi go wykonać? Alutech? Mielec raczej odpada w przedbiegach....
Pozdro all i czekam na odp:]
Ride 4 Fun ! Biatch !
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

ja mam w technikum autocad`a i fajny programik, latwy w obsludze
ashes to ashes...
benek
Kontakt:

Post autor: benek »

freedRama, którą zaprojektowałeś rozciąga damper :shock:
http://nuestro-mundo.pl/
freed
Kontakt:

To nie o to chodzi. To jest mega nie dopracowane. Cały tylni wachacz. Ogólnie chciał bym,aby przód tak wyglądal,a tyłem właśnie chce się pobawić jakimś programem,żeby mógł zobaczyć co i jak;]
Ride 4 Fun ! Biatch !
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Nie chce Cie martwić ale projektowanie ram nie jest takie proste jak sie wydaje..Nie wystarczy że sobie narysujesz projekcik w jakimś programie. Do tego dochodzą setki obliczeń uwzględniających przeciążenia danych punktów, ewentualne zmęczenia materiałów itd itd.... Szczerze powiedziawszy jeśli nie znasz sie dobrze na fizyce nie zabieraj sie za to.
Ale powodzenia może sie uda
Pozdrawiam
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
freed
Kontakt:

Heh to mnie nieźle zmartwiliście:] No nic skonsultuje się z kimś kto się na tym zna i się zobaczy:]
Ride 4 Fun ! Biatch !
freed
Kontakt:

Myślałem też,aby na początek wywalić cały ten skomplikowany i zrobić działającego jedno zawiasa..:]
Ride 4 Fun ! Biatch !
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

To walnij tu jedno zaiwasa najpierw albo sztywniaka. Jak lubisz rysować to mozesz sie pobawić w projektowanie grafiki na ramach. Też ciekawe zajecie i zrealizacja duzo latwiej a byc moze podpatrzy to jakis producent. :D
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

"projektowac" to sobie mozesz tak jak teraz ale "Projektowac" rame to sam rysunek i ksztalt ramy to jakies ja wiem 10% ogolu projektu , bo jak dla mnie bez obliczen takiej konstrukcji , sprawdzenia naprezen w ramie , to nawet nie ma co sie zabierac do robienia jej , takze zycze powodzeni i wpierw proponuje skonczyc politechnike i np materialoznawstwo :>
www.mm-foto.pl
Berti_BB
Kontakt:

Post autor: Berti_BB »

Ostatnio też tak sobie rysowałem i myślałem nad wykonaniem ramy ale sztywnej. Jestem
w troche lepszej sytuacji ponieważ mam znajomą która skończyła fizykę matematykę i uczy matmy fizyki i chemi na wyższych uczelniach. Mam też sąsiada który pracuje w zakładach lotniczych i pytałem się go o to właśnie i powiedział że są w stanie coś takiego wykonać. Tylko co potrzebuje projek zrobić i właśnie co jak by ktoś mógł krok po kroku powiedzieć co trzeba by było przygotować. :?: :?: :?: :D
...
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

pozwolicie że podepnę się do tematu, zacząłem dopiero studia na politechnice i z tego co widzę to auto cad chyba nie bardzo nada się do projektu ramy, miał ktoś styczność z katiją (penie nie tak się pisze) albo czymś takim, bo gadałem kiedyś z gościem z MELU na PW i wychodziło na to że ten program był by do tego w sam raz
gwarek
Kontakt:

Post autor: gwarek »

wszystko ok jesli sam probujesz cos zrobićtylko szkoda ze woja rama wyglada jaknowy projekt banszi...
Krakus_dh
Kontakt:

Post autor: Krakus_dh »

1)szukajka
2) http://otwock.org.pl/artykuly/linkage/index.htm <fajny program dla zabawy;]
3)przykładem jak niełatwo jest zrobić rame moze być chociażby pierwsza DC Tosa Inu, pamiętacei damper wbijający sie pod rure podsiodłową? genialny projekt;]
4)http://www.tropicalinsects.com/mozart/rama%205h.jpg < tu jest projekt jakiegoś kolesia z forum:o
http://www.pinkbike.com/photo/924780/

naaakurwiaj!
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

w autocadzie zrobisz projekt lacznie z 3d a pozniej mozna to ladowac do innych programow , badz nakladka na autocada , opcje sa rozne , autocad daje spore mozliwosci
www.mm-foto.pl
freed
Kontakt:

Heh:] To widzę ,że dużo nie zdziałam. Ale rzeczywiście było pare takich przypadków jak np. Stinky nine....Jak przy dobiciu zawieszenia rozrywa dolną rure:/
Nic, zobacze jeszcze. Ale w sumie kiedyś koło roku 2000 ludzie przecież nie mieli chyba tych wszystkich programów komputerowych ani nie potrafili obliczyć naprężeń na każdy element ramy?? Ogólnie mam jeszcze drugą wizje na rame,bardziej realną;]
Ride 4 Fun ! Biatch !
6casey6
Kontakt:

Post autor: 6casey6 »

freed w sumie kiedyś koło roku 2000 ludzie przecież nie mieli chyba tych wszystkich programów komputerowych ani nie potrafili obliczyć naprężeń na każdy element ramy??

musisz się jeszcze wiele nauczyć... bo takie rzeczy to robią od bardzo dawna, co do programu polecam solidworks, jest bardzo przyjazny i w wersji PL łatwy do opanowania, a przynajmniej większość jego funkcji, zresztą tak jak większość programów CAD, posiadając odpowiednie nakładki możesz sprawdzić gdzie wystąpią największe naprężenia (ładne kolorowe rysunki), ale nie sprawdzisz "ile" konstrukcja wytrzyma, do tego służą prototypy. pozdro
Slizeer
Kontakt:

Post autor: Slizeer »

tomek059 pisze:miał ktoś styczność z katiją (penie nie tak się pisze)
Catia ;)
Takim czymś to cuda można robić :wink:
http://www.catia.com.pl/ (Przykładowe foty w "Produkty")
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Slizeer o czyli znalazł się ktoś kto się tym bawił, słyszałem że będzie lepsza od cada bo to typowy program obliczający naprężenia, zmęczenie materiału i w ogóle wszystka co jest potrzebne przy budowie własnej ramy, możesz powiedzieć czy twoim zdaniem się ona sprawdzi??
ODPOWIEDZ