Witam...
Mam korbe truvativ firex i wykrzywiłem lewe ramie na zgięciu że tam gdzie jest wkręcony bolec od pedału jest pod kątem do ramy a nie równolegle...
słyszałem że jak to podgrzeje to aluminium zrobi sie miekkie czy to prawda?
jak wyprostować korbe
-
- Kontakt:
lloll666 
Prawie 2x przekroczona granica topliwości
250*C to dolna granica temperatury wyżarzania Aluminium (około). Górnej nie znam ale myśle że 270-300*C będzie temperarturą bezpieczną, która nie spowoduje powierzchniowego nadtapiania, ani deformacji.
Co to wyżarzanie? To przywrócenie budowy krystalicznej -> każde odkształcenie narusza budowę krystaliczną więc możesz spróbować prostować po uprzednim wyżarzeniu. Jeśli wyprostujesz na zimno poprzestawiasz czasteczki dwa razy bardziej niż są obecnie i tym samym 2x bardziej osłabisz.
Mógłbym pisać więcej ale to co napisałem w zasadzie wystarczy. Raz wyżarzyć, wyprostować.
Pozdrawiam

Prawie 2x przekroczona granica topliwości

Co to wyżarzanie? To przywrócenie budowy krystalicznej -> każde odkształcenie narusza budowę krystaliczną więc możesz spróbować prostować po uprzednim wyżarzeniu. Jeśli wyprostujesz na zimno poprzestawiasz czasteczki dwa razy bardziej niż są obecnie i tym samym 2x bardziej osłabisz.
Mógłbym pisać więcej ale to co napisałem w zasadzie wystarczy. Raz wyżarzyć, wyprostować.
Pozdrawiam

http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s: