Pytania natury egzystencjalnej o sprzeciwie komputerowym xD

BikeHunter
Kontakt:

Pytania natury egzystencjalnej o sprzeciwie komputerowym xD

Post autor: BikeHunter »

Emka mam pare pytan do was drorzu "juzerzy" :)

1)kto ma Intel Core 2 Quad 4x 2,4GHz ?? - jak ktos ma to jakiego systemu do niego uzywa zeby wszystkie 4 rdzenie byly wykozystywane ? czy moze to jest bez znaczenia jaki system ?

2) Intel Core 2Quad 4x 2,4 GHz czy AMD x2 dual +6000 ?? (prosze o wiecej niz odpowiedz ten/tamten)

3) Wiecej wolniejszej pamieci na karcie graficznej czy mniej szybszej ?? (jak wyzej typu please o odpowiedzi typu: lepiej ta poniewaz...)

4) co oznacze ze karta graficzna ma funkcje sonic + ??

5) do czego wykozystywana jest funkcja Open Gl w kartach graficznych ??

jak mi sie jeszcze jakies pytania nasuną to dopisze :wink:

Z góry dzieki za wasze odpowiedzi i przemyślenia :)))))))
...::: No Risk no funn :::...
cichypeter
Kontakt:

Post autor: cichypeter »

Vista wykorzystuje Quada ładnie . Co do pamięci na grafie lepiej szybszą i mniej bo i tak mało gier i aplikacji wykorzystuje cała ilość a jak zabraknie to i tak karta korzysta z ramu kompa
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

open gl to alternatywa directx ale co to bliżej znaczy...nie jest to raczej funkcja
http://dhcyc.pinkbike.com
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

1) Vista niby obsługuje Quada, ale czy oby napewno? I która jej wersja? 64 bitowa? Skoro patrząc na to, że Quad to 2 podwójne procki to wychodziłoby, że tak...

2) Tutaj Ci nie pomogę, kwestia własnej decyzji :) Ja mam taką zasadę dziwną: Do laptopa tylko Intel, do stacjonarnych tylko AMD :> Nie pytaj dlaczego.

3) Co do pamięci na karcie graficznej to najlepiej więcej szybszej :) W sumie o jakiej ilości mówisz? Bo przy sporych wielkościach (lepszych kartach) nawet te 128 mb to mała różnica (bo nie dużo gier będzie całość wykorzystywało), więc wychodzi, że lepiej jest mieć mniej szybszej, ale to zależy od tego o ile mniej i jaka to ilość :>

4) Sonic+ oznacz, że karta jest fabrycznie "podkręcona", inaczej "podrasowana" :)

5) Google.pl nie gryzie :) - OpenGL - http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenGL
dawidek1
Kontakt:

Post autor: dawidek1 »

1) Obecnie zakup Quada jest bezsensowny. Jest zbyt mało aplikacji wykorzystujących w pełni cztery rdzenie. W grach jest niewielka różnica między C2D a C2Q.

2) Żaden. Jeśli nie podkręcasz, idealny bedzie E6550 albo E6750.

3) To zależy w jakiej karcie. W tańszych (pokroju 8600GT bądź 8600GTS) jest to niepotrzebne. Większa ilość pamięci wykorzystana mogłaby być w wyższych rozdzielczościach, których i tak te karty nie pociągną. Natomiast na kartach z wyższej półki (8800GT (256vs512), 8800GTS (320vs640)) jak najbardziej różnica będzie.
Często też w tańszych kartach pomimo że pamięci jest więcej to zastosowane kości to ddr2 zamiast ddr3 (vide np.7600GS, 7300GT). Wtedy np. taki 7300GT 256mb ddr2 jest znacznie wolniejszy od 128 ddr3.

4) Akurat u Palita to oznaczenie w przypadku 8600GT oznacza podniesione zegary i zastosowanie lepszych pamięci-o krótszym czasie dostępu-1ns zamiast 1,4ns.

5) O OpenGL poczytaj na wikipedii, czy gdziekolwiek indziej. Poszukaj też porównania z Direct3D.
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

^^

Zawsze jak jest jakis post o kompach to czekam na dawidka - bo juz nie trzeba nic dodawac :}

Apropo procka tylko dodam ze mialem quada 2.4ghz i nie robil nawet 3.0 - byl slabszy niz moj e4300 @ 3.5

Ja mam xp 32bit i na viste przesiadac sie niezamierzam.

Pozdro
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
ODPOWIEDZ